Zadovoljna.si
odnosi

Odnosi

Kaj je narcistična zavrženost in kateri so znaki, da se vam dogaja?

Zadovoljna.si
2023-08-30 05:00
0

Narcistična zavrženost, znana tudi kot narcistično razvrednotenje, se nanaša na določeno fazo v odnosu z narcistično osebo. Pojavi se, ko narcis namerno in nenadoma konča ali razvrednoti odnos, pri čemer se druga oseba pogosto počuti zmedeno, prizadeto in zavrženo.

Obstajajo tri stopnje v ciklu narcisoidne zlorabe, in sicer so to bombardiranje ljubezni, razvrednotenje in zavrženje, ki je zadnja faza odnosa z narcisom in pomeni, da slednji konča odnos. Do tega lahko pride postopoma ali pa nenadoma. Tekom faze lahko namreč narcis pokaže vrsto vedenj, ki so znak, da bo z vami prekinil odnos. 

Čustveni umik

Narcis lahko nenadoma postane čustveno oddaljen, hladen ali brezbrižen do partnerja. Morda ne kaže več zanimanja za odnos ali čustva, potrebe ali želje druge osebe.

Vrednotenje

Narcis lahko partnerja omalovažuje, kritizira ali razvrednoti, tako da se počuti nevrednega, neustreznega ali nepomembnega. Lahko se loti "gaslightinga", manipulacije ali čustvene zlorabe, da bi spodkopal samospoštovanje druge osebe. 

Narcis lahko nenadoma postane čustveno oddaljen, hladen ali brezbrižen do partnerja.
Narcis lahko nenadoma postane čustveno oddaljen, hladen ali brezbrižen do partnerja. FOTO: Shutterstock

Izključitev

Narcis lahko postopoma ali nenadoma izstopi iz odnosa in pokaže pomanjkanje predanosti, truda ali vlaganja. Lahko ignorira klice, prekliče načrte ali se izogiba preživljanju časa s partnerjem.

Idealizacija nove tarče

V fazi zavrženosti lahko narcis pogosto preusmeri svojo pozornost in naklonjenost na novo tarčo, jo idealizira in povzroči, da se prejšnji partner počuti nadomeščenega ali zavrženega.

Ponovno iskanje pozornosti

Nekateri narcisi se po zavrženosti lahko lotijo t.i. "hoveringa", s katerim poskušajo zavrženo osebo pritegniti nazaj v razmerje. To lahko vključuje ljubezensko bombardiranje, obljube o spremembah ali manipulativne taktike za ponovno pridobitev nadzora ali pozornosti.

Faza zavrženosti je lahko za osebo, ki jo je prejela, zelo mučna, saj se pogosto počuti zapuščeno, zmedeno in se sprašuje o svoji lastni vrednosti. Pomembno je poudariti, da je narcistično zavračanje pogost vzorec med narcističnimi posamezniki, ki jih vodi potreba po moči, nadzoru in potrditvi. Če vi ali nekdo, ki ga poznate, doživlja posledice narcističnega zavračanja ali katere koli oblike zlorabe, je priporočljivo poiskati pomoč pri strokovnjaku za duševno zdravje.

Načini, na katere vas bo narcis skušal nadzorovati
Preberi še
Načini, na katere vas bo narcis skušal nadzorovati
Loti Palmer: "Rešiti se iz narcisove mreže ni dovolj, treba je izstopiti tudi iz lastne kletke."
Preberi še
Loti Palmer: "Rešiti se iz narcisove mreže ni dovolj, treba je izstopiti tudi iz lastne kletke."
Kako v odnosu prepoznamo narcisa?
Preberi še
Kako v odnosu prepoznamo narcisa?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152