Zadovoljna.si
odnosi

Odnosi

Ne pristanite na igrice, ki jih igrajo samo nezreli ljudje

V.H.
13. 09. 2021 07.47
0

Nesamozavestni ljudje, ki so polni nerešenih kompleksov, vas bodo prizadeli, ker trpijo tudi sami. To so otroci, ki niso mogli odrasti, ker so jih nekoč poteptali, zato se še vedno igrajo – tudi z vami. Ne igrajte se z njimi, saj vas bodo manipulatorji na domačem terenu premagali. Zmagali boste šele takrat, ko se boste od njih poslovili in jim rekli zbogom.

Vsi se bojimo, da bi nas prizadeli, kar se prej ali slej zgodi v odnosu, v katerem vladajo igrice. Če jih boste pravočasno prepoznali, se boste izognili usodni napaki, zaradi katere sicer ne boste izgubili njih, izgubili pa boste sebe, svoje želje, sanje in vse, kar ste bili, preden ste jih spustili v svoje življenje. 

Pretvarjanje in skrivanje pred vami 

Pretvarjanja, igranja vlog in hlinjenja čustev zagotovo ne pričakujete od tistih, ki naj bi vas imeli radi. A prav to počnejo, ker se nikoli niso naučili ljubiti – iskreno in brez igre. Osvojili so le veščine, ki so jih oblikovale v plenilce, in vas so izbrali za svoj plen, ki ga bodo ulovili, če jim boste pustili. Ne vstopajte v igro z nekom, ki ga v resnici ne poznate, saj boste razočarani, ko bo snel svojo masko – a takrat bo že prepozno. 

Še vedno lahko ... Odidete.
Še vedno lahko ... Odidete. FOTO: Dreamstime

Igranje žrtve, ko ste žrtev pravzaprav vi 

Iskanje krivde v drugih, obrekovanje, kritiziranje in kazanje s prstom na vse »rablje« je samo bežanje od lastne odgovornosti, še posebej v trenutkih, ko naredijo napako, za katero bi se vam morali opravičiti. Na koncu se boste opravičevali sami in s tem vso krivdo in breme prevzeli izključno nase. Ne obtežite se s prtljago, ki ni vaša, če hočete še naprej pokončno hoditi skozi življenje. 

Kaznovanje s tišino in umikom 

Konflikti niso nekaj, česar bi se morali bati, a vseeno vas je lahko strah tišine, ignoriranja in bežanja pred reševanjem težav.  V tem primeru ste sami za vse in na koncu poteptate sebe, da bi rešili odnos. Tu ne gre za sklepanje kompromisov, ampak za to, da imajo oni vedno prav. Neprestano vas bodo namreč izsiljevali, da bi dobili to, kar hočejo – vaše življenje. 

Spreminjanje in zamegljevanje resničnosti 

Narobe vidite, narobe razmišljate in narobe čutite, vam bodo govorili znova in znova, dokler vas ne bodo prepričali v svojo izkrivljeno in popačeno resnico. Prave nočejo in ne zmorejo sprejeti, saj bi to pomenilo, da se končno videli v ogledalu. Če jim boste sledili, si prej ali slej ne boste več zaupali, saj boste dvomili o vsem, tudi o lastnih mislih in občutkih.  

Primerjave z drugimi, kdo je boljši

Vedno so jih primerjali, zato zdaj oni primerjajo vas, čeprav vas to neizmerno boli. Zadajanje bolečine je njihova ljubezen, saj so jo sprejemali v svojem otroštvu in drugačne ljubezni niti ne poznajo. Tukaj ni prostora za vas, saj se morate povsem podrediti in zliti z idejami, ki jih imajo o vas. Zanje ne boste nikoli (pri) pravi, kajti med njihovim poniževanjem se niste odločili zase, ampak se želite spremeniti zanje.

Ostanite zvesti sebi in si zaupajte.
Ostanite zvesti sebi in si zaupajte. FOTO: Dreamstime

Teptanje vaše samozavesti in prevzemanje nadzora 

Neprestano opozarjanje na vaše pomanjkljivosti ni brez pomena, kajti medtem ko vi izgubljate samozaupanje, oni pridobivajo moč nad vami. Kritike, s katerimi vas želijo razvrednoti in vam vzeti še tisti zadnji kanček samozavesti, postajajo vse glasnejše, dokler ne začnete verjeti, da si ne zaslužite ničesar več kot njih, ki vas imajo lahko edini radi.

Njihovo vedenje vam torej samo od sebe ponuja odgovor na vprašanje, ali se boste res igrali z njimi ali boste raje odšli kot zmagovalci, ker vas še niso mogli dokončno poraziti. Odločite se sami, a pri tem vedite, da se odločate med sabo in njimi, ter pazljivo izberite, od koga se boste poslovili.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478