Zadovoljna.si
Zmenkarije

Odnosi

Recept za nesrečo: iskanje napačne potrditve

V.H.
17. 02. 2022 05.00
0

Nekoč smo oblikovali osebno identiteto, svojo in nepopolno. Gradili smo svojo podobo in prepričanja, na osnovi katerih sprejemamo odločitve še danes – tudi tiste, ki niso dobre za nas. V odnose ne vstopamo kot nepopisan list papirja, ampak smo opremljeni z izkušnjami, željami in vzorci, ki nas vodijo. Razum lahko govori eno, srce spet drugo, saj naša čustva niso vedno usklajena, s tem, kar vemo ali mislimo, da vemo. Če vstopamo v odnose, v katerih smo nesrečni ali v njih trpimo, je čas, da si postavimo vprašanje, kakšne potrditve v resnici iščemo.

Ljudje smo socialna bitja, zato ni presenetljivo, da iščemo potrditve tudi pri drugih, saj z njimi utrjujemo svojo identiteto – kdo smo in koliko smo »vredni« v odnosih, ki jih kot odrasli danes lahko vzpostavljamo sami. Gre za vsa vedenja, s katerimi prejmemo od druge osebe potrditev, da obstajamo, zato jih nujno potrebujemo, pa naj si bodo pozitivne ali negativne – za nas so pomembne. Od malega smo jih iskali in sprejemali ter jih še vedno iščemo. Mogoče smo imeli priložnost večkrat slišati potrditve, kot so, rad te imam ali pa so nas ljubili pogojno, rad te imam, če narediš to in to ...  Ali pa smo neprestano »slišali«, ne maram te na tisoč in en način. To pomeni, da lahko celo iščemo negativne potrditve, ki so nas v preteklosti zaznamovale ali kakor koli drugače »poškodovale,« ker smo jih vzeli za svoje in se v njih prepoznamo.

Neizpolnjeno hrepenenje po ljubezni 

Na naše odnose vpliva mnenje, ki ga imamo o sebi, saj bomo točno take potrditve iskali. Torej, če nekje v sebi mislimo, da nismo vredni ljubezni, bomo več ali manj iskali partnerje, ki nam bodo to potrjevali. V tem primeru je naša predstava o ljubezni popačena, kar je odlična popotnica, da bomo v razmerjih hodili po sebi in tolerirali stvari, za katere mogoče celo vemo, da jih ne bi smeli, a se preprosto nimamo dovolj radi. Zaradi nepotešenega hrepenenja po ljubezni, smo pripravljeni pristati na vsakršen odnos in zanj plačati tudi previsoko ceno, če je treba. 

Nekdo, ki ima jasne predstave, kaj ljubezen je in kaj ni, bo odšel prej iz slabega odnosa, kot nekdo, ki mu je vse to domače in vztraja pri napačnih potrditvah.
Nekdo, ki ima jasne predstave, kaj ljubezen je in kaj ni, bo odšel prej iz slabega odnosa, kot nekdo, ki mu je vse to domače in vztraja pri napačnih potrditvah. FOTO: Dreamstime

Ali iščemo napačne partnerje?

Lakota po ljubezni, ker občutka ljubljenosti nismo prejeli od naših bližnjih v zgodnjih letih, nas lahko vodi v iskanje potrditev, še posebej od tistih, ki nas spominjajo na nekoga, ki nam ni zmogel dati prave predstave o ljubezni. In tako se vrtimo v začaranem krogu neizpolnjenega hrepenenja, saj izbiramo podobne ljudi, ki nam bodo dali »ljubezen,« na katero smo navajeni – tudi če si tega ne želimo zavestno, jo večkrat le tako občutimo. V imenu ljubezni si torej dovolimo, da z nami slabo ravnajo, ker si preveč želimo, da bi nas imeli radi – ljudje, ki jih iz podzavestnih vzgibov namenoma izbiramo. 

Razlika je očitna …

Nekdo, ki ima jasne predstave, kaj ljubezen je in kaj ni, bo odšel prej iz slabega odnosa, kot nekdo, ki mu je vse to domače in vztraja pri napačnih potrditvah. Vse to je povezano z občutki manjvrednosti, strahu in sramu, ki jih na tak način vedno znova poustvarjamo v odnosih tudi, ko odrastemo. Na primer, če ste navajeni na grde besede, vas neprimerne besede partnerja ne bodo odgnale, kot bodo odgnale tistega, ki ima na svojo preteklosti lepše spomine in predvsem bolj zdrave vzorce.

Kako ustaviti iskanje napačnih potrditev? 

Svojih občutkov in doživljanja se ne moremo povsem otresti, ampak če bomo svoja čustva ozavestili, jih bomo tudi lažje razumeli in prilagodili realni situaciji. Tako kot smo se naučili doživljati negativne stvari kot potrditve, se lahko naučimo doživljati in sprejemati tudi lepe stvari – od začetka. A najprej se moramo posloviti od slabih odnosov, v katerih utrjujemo prepričanja, da nismo vredni ljubezni in pozitivnih potrditev.

Na naše odnose vpliva mnenje, ki ga imamo o sebi, saj bomo točno take potrditve iskali.
Na naše odnose vpliva mnenje, ki ga imamo o sebi, saj bomo točno take potrditve iskali. FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324