Zadovoljna.si
Odnosi

Odnosi

To so temelji zdravega partnerskega odnosa

N. Č., Zadovoljna.si
2023-11-21 05:00
0

Ljudje se pogosto sprašujejo, kaj je srečna zveza. Tudi pri srečnih parih ni vedno vse idealno, a se trudita spoštovati drug drugega in skušata rešiti težave. Identificirali smo 5 glavnih temeljev zdravega partnerskega odnosa.

Zdravo partnersko razmerje temelji na več različnih temeljih, ki so ključnega pomena za srečno in izpolnjujočo zvezo. Spoštovanje, zaupanje, komunikacija in empatija se pogosto opredeljujejo kot temelji zdravega partnerskega razmerja, a mi smo za vas dodali še nekaj drugih prav tako pomembnih vidikov, ki vas lahko pripeljejo do srečnejšega razmerja.

Spoštovanje vključuje cenjenje partnerjevih čustev, misli in osebnosti. Zaupanje gradi močno osnovo, ki omogoča odprtost in iskrenost med partnerjema, ključna pa je tudi sposobnost učinkovite komunikacije, ki vključuje poslušanje, izražanje čustev in reševanje konfliktov na zdrav način. 

Prijateljstvo z bivšim? To pravijo Slovenci!
Preberi še
Prijateljstvo z bivšim? To pravijo Slovenci!

Potem je tu še empatija, ki omogoča razumevanje in sočutje do partnerja, kar gradi povezanost in podporo v odnosu. Poleg tega so jasni cilji, skupni interesi in vzajemna podpora bistveni za dolgoročno, srečno in izpolnjujočo zvezo.

Več o temeljih zdravega partnerskega odnosa si lahko preberete spodaj. 

Ljubezen ima pet stopenj, vse se zaplete pri tretji
Preberi še
Ljubezen ima pet stopenj, vse se zaplete pri tretji

Odprta komunikacija

Pari v srečnih zvezah so se pripravljeni pogovarjati o različnih temah. Radi delijo, kaj se jim je zgodilo – tudi če je slabo. Ne poznajo tabujev, so iskreni in odprti. Partnerja si težko predstavljata dan, ko se ne pogovarjata o malenkostih iz službe, načrtih, stresu ali zanimivih anekdotah. 

Na kratko: delita si življenjske izkušnje (pa tudi če gre zgolj za malenkosti) in vesta, da ju partner ne bo obsojal, tudi če imata nasprotna mnenja. Zaželeno je, da se s partnerjem pogovarjata o (skoraj) vsem in si prizadevata biti v prvi vrsti prijatelja. Ko se pojavi težava, se o njej pogovorita brez drame. 

Med najpomembnejše temelje brez dvoma spada odprta komunikacija.
Med najpomembnejše temelje brez dvoma spada odprta komunikacija.FOTO: Adobe Stock

Zaupanje

Kaj je odnos brez zaupanja? In brez odkritosti in poštenosti? Zaupanje se gradi skozi čas tako z besedami kot dejanji. Srečni pari nimajo skrivnosti, drug drugemu zaupajo na besedo in niso ljubosumni ali sumničavi. Počutijo se udobno in varno ter vedo, da jih partner nikoli ne bo prizadel (vsaj ne namerno). 

Če vam izreče te besede, vas zagotovo vara
Preberi še
Če vam izreče te besede, vas zagotovo vara

Avtonomija

Obe strani imata pravico do odločanja in se počutita enakovredno. Brez omalovaževanja ali vsiljevanja. Pari v srečnih zvezah cenijo kvalitetno preživet čas in trenutke povezanosti, vendar se zavedajo, da morata oba imeti nekaj časa zase. 

Odnos jih ne duši, ampak polni. Negujejo svoje družabno življenje in vedo, kdaj je čas, da se za nekaj časa ločijo. Imajo svojo družbo in hobije. Čeprav sta skupaj, sta še vedno posameznika, ki imata vsak svoje življenje, interese in hobije.

Kako vemo, ali imamo potlačena čustva?
Preberi še
Kako vemo, ali imamo potlačena čustva?

Igrivost

Ne glede na življenjske stiske je super, če je tvoj partner tisti, s katerim se smejiš. S katerim uspeš ostati mladosten in igriv. Skupaj preživet čas vas lahko sprosti in spomni, da je življenje lepo. 

Skupaj s partnerjem pojdita izven cone udobja. Preizkusita se v adrenalinskih aktivnostih, nenavadnih športih ali pa se odločita za tečaj slikarstva ali ustvarjanja z glino. Bistvo: smejta se in se zabavajta!

Nikar ne pozabita na igrivost. Ta vama lahko pomaga ohraniti iskrico v odnosu.
Nikar ne pozabita na igrivost. Ta vama lahko pomaga ohraniti iskrico v odnosu.FOTO: Adobe Stock

Skupinsko delo

Srečni pari delujejo kot ekipa. Spoštujeta se in se trudita skupaj napredovati. Skratka, stojita drug ob drugem in se podpirata. Ne pozabita, vsak izmed njiju mora prispevati svoj del.

Zdravo spolno življenje

Seveda je tudi seks sestavni del zdravega odnosa. Ni dobro, če se odnos zreducira na seks, a prav tako ni dobro, če seksa ni, saj to pogosto vodi v frustracije. 

Srečni pari se poskušajo pogovarjati o vsem, tudi o intimnosti. Prosto se pogovarjata o svojih željah in pomembno jima je obojestransko zadovoljstvo. Spoštujeta trenutke, ko ena stran ni zainteresirana za seks, a hkrati poskušata ohraniti strast. 

3 lekcije, ki vam bodo prav prišle med rjuhami
Preberi še
3 lekcije, ki vam bodo prav prišle med rjuhami

Reševanje konfliktov

Ni vedno vse popolno, zato mora par vedeti, kako rešiti težavo. Čeprav se ne strinjajo vedno, ne obrnejo glave stran od problema. Spor poskušata rešiti na miren način. 

Partnerji, ki rešujejo konflikte brez obsojanja ali prezira, lahko pogosto najdejo kompromis oz. rešitev. In to je najbolj pomembno.

Kaj pa vi? Ste v srečni zvezi? Če se najdete v temu članku, potem ste na pravi poti.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Kaj pa vi? Imate srečno zvezo?
Kaj pa vi? Imate srečno zvezo?FOTO: AdobeStock
Partner je naše ogledalo
Preberi še
Partner je naše ogledalo
Zakaj iti na zmenek z nekom, ki ni 'vaš običajen tip'?
Preberi še
Zakaj iti na zmenek z nekom, ki ni 'vaš običajen tip'?

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152