Zadovoljna.si
odnosi

Odnosi

Kako se lahko osvobodimo toksične ljubezni?

V.H.
2023-07-04 05:00
0

Vsi, ki so že kdaj bili v toksičnem odnosu ali so še vedno v njem, vedo, da ga ni tako enostavno zapustiti, kot se zdi na prvo žogo. In tudi če smo že na pragu vrat, se pogosto zgodi, da se obrnemo in vrnemo nazaj, tja, kjer smo nekoč že bili, na začetek začaranega kroga. To pa ne pomeni, da je vse izgubljeno, ampak da moramo zbrati le dovolj poguma, da temu naredimo konec.

Razhodi so že sami po sebi težki in še toliko bolj, če smo v primežu toksične ljubezni. To je pot, ki zahteva ogromno naše notranje moči, da se lahko znova poberemo in hodimo vztrajno naprej, brez ustavljanja, samo še naprej. Osvoboditev bo namreč prinesla na dolgi rok olajšanje in je ključnega pomena za samospoštovanje ter boljše življenje. Več o tem, kako se lahko osvobodimo okovov toksične ljubezni, si lahko preberete v nadaljevanju.  

Soočite se s svojo bolečino in pojdite naprej.
Soočite se s svojo bolečino in pojdite naprej. FOTO: AdobeStock

 Prepoznavanje 

Eden prvih korakov je prepoznavanje toksičnega odnosa in da sprejmemo realno diagnozo le-tega. Nekateri rdeči alarmi, ki lahko nakazujejo na nezdravo dinamiko v razmerju in na toksičnega partnerja, so, nespoštovanje, nenehno kritiziranje, izkrivljanje resnice, pogosti izgovori, nezvestoba, izogibanje odgovornosti, omalovaževanje, nadzorovanje, manipuliranje, kršenje osebnih mej, pomanjkanje podpore, nesposobnost empatije, kakršne koli zlorabe in tako naprej. To je jezik toksične ljubezni, s katerim so običajno prezrte vse naše želje in potrebe, hkrati pa se učimo hoditi po prstih in ugajati, da bi si zaslužili vsaj kakšno drobtinico ljubezni.  

Pomoč podporne mreže

Težko je stopiti na pot okrevanja sam, zato je pomembno, da se obkrožimo s svojo podporno mrežo, pa naj si bodo to družina, prijatelji, strokovnjaki, ljudje s podobno izkušnjo, anonimne skupine in še in še. Resnici lahko končno pogledamo v oči tudi s pomočjo strokovnih člankov, knjig, na specifičnih forumih in poiščemo vse informacije, ki nas zanimajo ter bi nam lahko pomagale skozi proces prebolevanja in okrevanja. Pri tem je vsekakor priporočljivo, da poiščemo pomoč usposobljenega terapevta, ki nas bo znal usmeriti na pot, ki nas bo vodila stran od škodljivih vzorcev in razmerij. 

Vzemite življenje v svoje roke.
Vzemite življenje v svoje roke. FOTO: Adobe Stock

Skrb zase

Kot smo prej mogoče skrbeli za odnos in usmerjali vso energijo vanj, zdaj to lahko naredimo zase. Z vso ljubeznijo in nežnostjo se lahko najdemo v dejavnostih ali hobijih, ki nas izpolnjujejo, okrepimo svojo telesno kondicijo, poskrbimo za zadostno količino spanca, uvedemo bolj zdrav jedilnik, začnemo meditirati, se dodatno izobraževati, snovati poslovne projekte, ki obetajo, poskusimo nekaj novega, kar koli čutimo, da nam bo pomagalo in nas dela srečne. Korak za korakom za korakom, počasi se bomo zagotovo mentalno in fizično okrepili ter pobrali.    

Postavljanje mej

V toksičnih odnosih so meje pogosto razmejene, saj nam niso dovoljene, zato se moramo ustaviti in razmisliti o svojih željah, potrebah, vrednotah in omejitvah. Odločno se moramo naučiti postaviti zase in jasno sporočati, kje so naše osebne meje, kaj si bomo in česa si ne bomo več dovolili. In enako velja za naše odnose, torej kaj si od partnerja v resnici želimo. Če si bomo iskreno odgovorili na to preprosto vprašanje, bomo hitro ugotovili, da ljubezni, po kateri hrepenimo, ne bomo našli v toksičnih odnosih. In z vsakim NE toksičnemu partnerju se bomo bolj cenili in imeli radi. 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152