Zadovoljna.si
Seksualno zrcaljenje

Odnosi

Tudi moškim ni do spolnosti! Ampak, kdaj?

A.K.
29. 06. 2022 05.00
0

Ko da moški pobudo za skok med rjuhe, je običajno ženska tista, ki ima 1001 izgovor. Pa je res tako? Vse bolj se zdi, da gre samo za klasičen stereotip, ki nima veliko povezave s spolnim življenjem parov. Kar nekaj partnerskih nesoglasij namreč temelji na moški pasivnosti, ki jo ženske opisujejo kot nezainteresiranost za spolnost, hlad med rjuhami in celo dolgotrajno obdobje spolne nepotešenosti. Imata težave za vrati spalnice? Izpostavljamo nekaj ključnih razlogov, da mu ni (več) do spolnosti.

"Moški so stroji, ki jih vodijo hormoni, zato zanje besedica 'ne' v spolnosti ne obstaja," pravi ena od zgrešenih misli, ki moškega pravzaprav degradira na bitje, ki so mu pomembne le spolne potrebe. Treba je vedeti, da je to le ena od projekcij pop kulture. Če moškemu ni do spolnosti, ima za to utemeljene razloge. A veliko žensk žal razvije svojo samopodobo prav na tem, kako zaželena je v očeh drugih moških oz. partnerja. Če spadate mednje in se vedno znova sprašujete, kaj je narobe z vami, potem prenehajte tako razmišljati. Zakaj bi se moral razlog skrivati prav v vas?

7 razlogov, zakaj mu ni do spolnosti

Dolgočasna rutina

V dolgotrajnih partnerskih odnosih se pogosto zgodi, da se strast skozi čas pomiri, spolnost je utečena in rutinirana, začetne iskrice ni več. Ne glede na to, kako nenavadno se to sliši, pride v postelji do dolgčasa, ki na par seveda ne deluje spodbudno. Če nekaj let morda tako še gre, pa sčasoma to lahko privede do zmanjšanja interesa in celo opustitve spolne aktivnosti. Partnerja sta tako aktivna le še nekajkrat na leto ali pa še to ne. Če sta oba usklajena v spolnih potrebah, še nekako gre, če pa je ona tista, ki si želi več akcije med rjuhami, pa lahko vodi do trajnega nezadovoljstva, konfliktov, včasih celo razhodov. 

Kaj storiti? Tako kot je treba skrbeti za partnerski odnos, je treba skrbeti tudi za vzdušje med rjuhami. Ko spolnost postane preveč utečena, jo lahko popestrite s pripomočki, novimi položaji, privlačnim čipkastim perilom, skratka vsem, kar vama lahko pomaga prebuditi spolno slo. Nujen je pogovor o tem, kaj komu ustreza. 

V dolgotrajnih partnerskih odnosih se pogosto zgodi, da se strast skozi čas pomiri, spolnost je utečena in rutinirana, začetne iskrice ni več.
V dolgotrajnih partnerskih odnosih se pogosto zgodi, da se strast skozi čas pomiri, spolnost je utečena in rutinirana, začetne iskrice ni več.FOTO: Dreamstime

Stresno obdobje

Moški niso imuni na stres, nasprotno, nanje običajno deluje tako, da so napeti, zadirčni, zaprti vase in tudi nezainteresirani za spolnost. Težko se je namreč osredotočiti na seks, če se v glavi porajajo skrbi. Najpogosteje so pri moških to vprašanja finančne narave, težavna obdobja na delovnem mestu, konflikti s prijatelji ali družino, daljša obdobja neprespanosti ...

Kaj storiti? V tem obdobju je bistveno, da ste do partnerja razumevajoči. Ne silite ga med rjuhe, če za to ne pokaže zanimanja. Pogovorite se in spoštujte njegove želje. Ne rinite vanj in ne izsiljujte pozornosti v stresnejših obdobjih. Vse mine, tudi to bo. 

Ni (še) prebolel nekdanje

Če sta s partnerjem šele na začetku partnerske zveze, ko je spolnost običajno najbolj intenzivna in iskriva, pa se že pojavljajo težave, izmikanja in iskanje izgovorov, je čas za tipko STOP. Nekateri moški (fantje) naredijo prehiter preskok iz zveze v zvezo, pri tem pa niti ne prebolijo osebe, s katero so bili. Nekdo, ki še ni predelal pretekle zveze, je v spolnosti z novo partnerko zelo težko iskren. V tem primeru se lahko pojavljajo težave, nezmožnost seksa, izmikanje ...

Kaj storiti? V pri vrsti je potreben iskren pogovor. Če zaslutite, da je partner v mislih še vedno pri nekdanji ali je še v procesu prebolevanja, kar kaže tudi z očitnimi znaki, mu dajte čas. Najbolj učinkovito je, če naredita premor in nadaljujeta, ko razčisti stvari iz preteklosti. Ali pa nadaljujeta vsak svojo pot. 

Všeč mu je druga / Varanje 

Ko beseda nanese na zavračanje spolnosti s strani moškega, ženska pogosti posumi na nezvestobo in druge ženske, kar je v nekaterih primerih tudi res, a ne vedno. Če je partnerju všeč druga ali z njo že skače čez plot, potem se je v primarnem odnosu čustveno, fizično in spolno umaknil. Treba je biti pozoren na številne znake, ki lahko kažejo na to, da se je odločil za popestritev pri drugi ali pa morda že dela temelje za nov odnos. Izogibanju spolnosti se tako lahko pridružijo še čustvena hladnost, nezainteresiranost za prihodnost, razdražljivost, pogosti konflikti ...

Kaj storiti? Če se je že odločil za nov odnos, ni kaj storiti. V tem primeru je najbolje, da ga čim prej prebolite in zaživite svoje življenje. Imejte pa v mislih tudi to, da se takšni radi želijo vrniti nazaj, če se izkaže, da pri 'novi' ni vse tako, kot so si zamislili. 

Zdravstvene ali hormonske težave 

Nekateri moški trpijo zaradi nizke ravni testosterona, kar lahko močno vpliva na željo po spolnosti. Hormonsko neravnovesje je torej poleg ostalih zdravstvenih težav, kot so motnje erekcije, kronične bolečine, depresija, jemanje določenih zdravil, eden od pogostih vzrokov za zmanjšano željo po spolnosti. 

Kaj storiti? Če težave trajajo dalj časa, je priporočljiv obisk zdravnika, ki razjasni težavo. Temu lahko dodamo tudi iskren pogovor in veliko mero razumevanja. Moški so pri zdravstvenih temah zelo občutljivi, sploh, če vplivajo na njihovo spolno funkcijo. 

Dolgotrajni konflikti

Dalj časa trajajoči partnerski konflikti, ki se tičejo družine, vrednot, navad, potreb, preživljanja prostega časa, skratka vsega, kar si delimo v partnerskem odnosu, sčasoma močno načne željo po spolnosti. Ob pomanjkanju skupnih točk in razhajanju v najpomembnejših življenjskih temah, moški sčasoma do partnerke ne čuti več privlačnosti. Spolnost je v tem primeru zadnja stvar, na katero pomisli. 

Kaj storit? Edina stvar je, da začnemo poglobljeno reševati vir težav. Ko razjasnimo temeljne stvari, ki so nas razdvajale, in se obenem trudimo za odnos, se postopoma vrne tudi želja po spolnosti. Če tega ni več moč obuditi in konflikti le navidez poniknejo, pa je boljša odločitev za razhod. 

Tesnoba in pomanjkanje samozavesti 

Čeprav se o tej težavi ne govori toliko, se nekateri moški počutijo med rjuhami izrazito nesamozavestne. Razlog se običajno skriva v slabih izkušnjah z ženskami, telesnimi pomanjkljivostmi, težavami s telesno samopodobo. Takšen moški misli, da je slab ljubimec in da ne zna zadovoljiti ženske, kar pogosto spremljajo tudi težave z erekcijo, spolno vzdržljivostjo in drugimi veščinami. Izogibanje je v tem primeru samo obrambni mehanizem, s katerim se moški želi izogniti sramu, ki mu ga vzbuja spolnost. 

Kaj storiti? Takšne izkušnje so lahko zelo globoke in navadno trajajo kar precej časa, tudi let, da moški dobi vero vase. V tem primeru potrebuje veliko mero razumevanja in iskrenosti, pogosto tudi pomoč terapevta. 

Nekateri moški trpijo zaradi nizke ravni testosterona, kar lahko močno vpliva na željo po spolnosti.
Nekateri moški trpijo zaradi nizke ravni testosterona, kar lahko močno vpliva na željo po spolnosti.FOTO: iStock

Vir: When a guy doesn't want to sleep with you, LovePanky

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375