Zadovoljna.si
Ogrejte jo že zjutraj.

Odnosi

Zaljubljenost se zgodi, ljubezenski odnos pa gradi

V.H.
29. 10. 2021 05.00
0

Veliko govorimo o pravi ljubezni, ki naj bi jo zgradila dva posameznika, vztrajno in s svojim trudom, a pri tem pozabljamo, da tega ni zmožen vsak, pa če si to še tako želimo. Če hočemo partnerja, ki bo pravi za nas, moramo najprej poznati sebe – kdo smo in kaj sami ponujamo. Odgovori na vsa bistvena vprašanja, ki med drugim vključujejo tudi naše predstave o tem, po kakšnem odnosu hrepenimo, nas bodo lažje pripeljali v objem tistega, ki si ga v resnici želimo.

Bitka med razumom in čustvi, ki jo lahko bijemo dan za dnem, ni brez pomena, saj nam razkriva naše pomisleke in dvome, zakaj nismo prepričani o svojem razmerju. Vprašajte se, kaj je tisto, kar vas ovira, da se ne morete povsem prepustiti svojemu spokojnemu miru in se mu iskreno predati. Na tem mestu kljub čudovitim sanjarijam in fantazijam ne tlačite tega, kar vam govorijo občutki, ki vas lahko na marsikaj opozarjajo, da bi vas zaščitili – tako pred njim kot pred vašimi slabimi in hitrimi odločitvami. 

Za ljubezen si je treba vzeti čas

V marsikoga se lahko zaljubimo, ga obožujemo in sanjarimo neprestano samo o njem. A pogosto se zaljubimo samo v svojo predstavo, ki jo imamo, zato smo kasneje razočarani, ko začnemo odkrivati, kaj vse se skriva pod masko, ki jo nosi. Včasih lahko ugotovimo, da je daleč od tega, kar hočemo oziroma potrebujemo v svojem življenju, ali pa spoznamo, da je on tisti, ki ga ne glede na vse še vedno ljubimo. Za ljubezen si je treba vzeti čas: od obdobja zaljubljenosti, ki nas z nekom poveže dovolj, da bi sploh vstopili v odnos z njim, do tega, da ga zares vidimo. Potem lahko začnemo nadgrajevati odnos, v katerega so nas povezali najlepši spomini. Tudi zaradi njih smo pripravljeni na realno ljubezen, polno vzponov in padcev, v kateri se razkrivajo dobre in slabe plati tako enega kot drugega, a povezani smo v ljubezni, kakršno si želimo in jo imamo lahko z njim.

Vzemite si čas ... da se najprej spoznata.
Vzemite si čas ... da se najprej spoznata. FOTO: Dreamstime

Ljubiti pomeni sprejemati, in ne spreminjati 

Nekdo, ki ljubi, zmore sprejeti človeka takega, kot je, in ga ne želi povsem spremeniti ali prilagajati svoji idealni podobi oziroma ga na silo izbrusiti v diamant. Spremembe se zgodijo v okviru kompromisov, ki jih skleneta oba, ker si zanje prizadevata, da bi lahko skupaj hodila naprej skozi življenje po isti poti in z roko v roki čez večje ali manjše ovire. Ne gre za to, da najdete nekoga in vložite vse napore v to, da bi bil pravi za vas, ampak da najdete nekoga, ki je že pravi za vas, čeprav morda ni princ na belem konju oziroma v rdečem ferrariju. Ljubezen ni popolna, ampak je lahko resnična in tako ne zahteva radikalnih sprememb, ampak je varen prostor, kjer smo lahko to, kar smo – brez maske. 

Najboljša prijatelja in ljubimca 

Vrednote, ki jih imamo v svojem življenju, marsikaj razkrivajo o nas, denimo kdo smo in iz kakšnega okolja prihajamo, hkrati pa vplivajo tudi na to, s kom se bomo družili oziroma kakšni ljudje so nam všeč. Pri nekaterih bolj čutimo skladnost kot pri drugih in zato delamo selekcijo, saj se vrednote običajno ne spreminjajo kaj dosti – vsaj tiste najpomembnejše ostajajo trdno zakoreninjene v nas. Lahko bi denimo rekli, da sodijo med vrednote, ki definirajo globlje prijateljstvo, zvestoba, predanost, zaupanje, razumevanje in sočutje. Za drugega pa so lahko to na primer skupni interesi, podobni cilji in prilagodljivost. Razlikujejo se lahko tudi naše prioritetne lestvice – kaj je za koga pomembnejše. Podobne vrednote bodo odigrale ključno vlogo tudi v partnerskem odnosu, a z dodatkom tiste usodne pike na i, neustavljive telesne kemije oziroma magnetne privlačnosti, ki združuje še v spalnici. Če poenostavimo – s prijatelji lahko imamo podobne vrednote, a do njih ne čutimo poželenja, medtem ko z nekom, s katerim si delimo samo posteljo in nič drugega, ne bomo delili svojega življenja oziroma z njim nimamo prihodnosti. Potrebujemo torej najboljšega prijatelja in ljubimca v eni osebi – ta bo pravi partner za nas. 

Večji dvomi ali pomisleki in glasni alarmi bodo torej nehali zvoniti in vas preganjati, ko boste imeli ob sebi nekoga, ki si ga boste res želeli, in to ne zaradi občutkov osamljenosti, zdolgočasenosti, splošnega hrepenenja po ljubezni ali ker vaša ura prehitro tiktaka, ampak ker boste resnično želeli graditi odnos prav z njim, ker ga vidite takega, kot je, vreden vaše ljubezni, vi pa ga lahko ljubite kot človeka, prijatelja in ljubimca.

Zakaj bi pristajali na manj, če imate lahko vse.
Zakaj bi pristajali na manj, če imate lahko vse. FOTO: Dreamstime
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478