Zdrava samopodoba je ključ do boljših odnosov

V.H.
05.05.2021, 8:25
0
Samopodoba ima velik vpliv na vse naše odnose, zato je pomembno, kako gledamo nase in koga vidimo, ko se pogledamo v ogledalo. Občutki, da nismo dovolj dobri, nenehne skrbi, kako smo videti, kaj si drugi mislijo o nas, in še in še ... Vse to nam lahko kroji življenje, celo tako zelo, da v odnosih pristajamo na manj. Besede 'NE' skoraj ni v našem besednjaku, saj za ljubezen prosimo, moledujemo, ker verjamemo, da si ne zaslužimo česa več. Ampak kako nas bodo imeli drugi radi, če sami sebe nimamo dovolj? O samopodobi v odnosih smo se pogovarjali s psihoterapevtko Diano Ploj Zec.

Čeprav vemo, da je zdrava samopodoba ključ do kakovostnih odnosov, je vzpostavljanje samozavesti, samospoštovanja in ljubezni do sebe v resnici težje, kot si mogoče mislimo, še posebej, če so nas vse življenje učili, da si tega ne zaslužimo. V tem primeru nismo bili nikoli dovolj dobri taki, kot smo. Ali smo bili premalo pridni in sposobni ali pa so nam pripisali določene pomanjkljivosti oziroma "napake", zaradi katerih se še danes nekje globoko v sebi počutimo manjvredni. Ampak vse te boleče in ponotranjene občutke lahko ozavestimo in premagamo, tako da najprej vzljubimo sami sebe – ranjenega otroka, ki je hrepenel po ljubezni in po kateri hrepeni še danes – v vsakem odnosu. 

Čas je, da začnete znova ...
Čas je, da začnete znova ...FOTO: Dreamstime

Samopodoba je pomemben del naše osebnosti

Psihoterapevtka Diana Ploj Zec:"Slaba samopodoba privede osebo do vzdrževanja slabega mnenja in podobe o sebi. Težko vzpostavimo pozitiven odnos z drugo osebo ali pa smo v odnosu z drugimi pogosto v podrejenem položaju. K temu prispeva več dejavnikov, ki jih posameznik dobiva od okolice. Na primer otrok, ki je nenehno kritiziran, mu vzbujajo občutek manjvrednosti in nezaželenosti, bo najverjetneje razvil prezirljiv in slab odnos do samega sebe, torej nizko samospoštovanje ter posledično tudi slabo samopodobo. K temu prispevajo tudi nenehne graje, kazni, neuspehi in izguba moči."

Znaki, ki kažejo na težave s samopodobo, kot pravi tudi terapevtka, se kažejo v tem, da se težje postavimo zase, ne znamo postavljati lastnih meja, težje izrečemo besedo "ne" in smo pretirano ustrežljivi. Potrebe drugih so pomembnejše od naših, saj sami sebe ne cenimo dovolj, niti se ne počutimo vredni ljubezni, za katero se "moramo" boriti, tako da velikokrat potlačimo ali zanikamo sami sebe. 

Kako samopodoba vpliva na odnose in izbiro partnerja?

Temelji se torej vzpostavijo že v našem zgodnjem otroštvu, ko ponotranjimo lastnosti za nas pomembnih odraslih (navadno staršev ali skrbnikov) in njihovo podobo o nas. "Samopodoba je eno izmed področji osebnosti, ki se spreminja in oblikuje skozi vse življenje. Celota predstav, stališč, potez, lastnosti, mnenj in drugih psihičnih vsebin, ki jih človek pripisuje samemu sebi, je pomemben del njegove osebnosti v vsakem življenjskem obdobju in v vsaki situaciji."In vpliva tudi na to, kako se bomo v odnosu počutili – torej manjvredno in podrejeno, saj mislimo, da smo lahko srečni, da nas ima sploh kdo rad. 

"Ljudje, ki imajo negativno samopodobo oz. slabo samopodobo, se na splošno manj cenijo. Ne opazijo lastnih vrlin, svojih ciljev in dosežkov in to, kar storijo, pogosto ni dovolj dobro. Ker imajo osebe s slabo samopodobo težave z lastno vrednostjo, ni presenečenje, da v veliki večini izbirajo partnerje, ki jih ne cenijo dovolj ter imajo z njimi bolj hladen čustveni odnos. Osebe s slabo samopodobo so nagnjene k temu, da so bolj prilagodljive in imajo veliko težnjo po ugajanju ostalim. Velikokrat se partnerski odnos izoblikuje v zanko, kjer oseba s slabo samopodobo samo vlaga ter brezpogojno daje vse svoje moči v partnerski odnos na drugi strani pa je partner tisti, ki sprejema in tega žal ne vrača."

Osebe s slabo samopodobo imajo pogosto partnerje, ki jih ne cenijo.
Osebe s slabo samopodobo imajo pogosto partnerje, ki jih ne cenijo.FOTO: Dreamstime

Ko sami sebe nimamo dovolj radi ...

"Če imamo slabo samopodobo, pogosto pozabljamo nase in na svoje lastne potrebe. Naše osnovno vodilo je zadovoljiti ostale, zato posledično lahko vztrajamo v odnosih, ki so za nas škodljivi in neprijetni. V večini še posebej vpliva na naše partnerske odnose, kar lahko povzroči prepire, negotovost, neravnovesje in druge težave v odnosih. Zaradi lastne nizke samopodobe bomo v razmerju bolj verjetno ignorirali svoje želje in potrebe. Lahko vztrajamo v odnosu, kjer bore malo ali ničesar ne dobimo v zameno ter toleriramo neprimerno obnašanje partnerja ter se v nekaterih primerih sami krivimo za njihove negativne ali neprijetne reakcije."

Kot pojasnjuje tudi psihoterapevtka, kako naj bi vzpostavili dobre odnose, če je naš edini cilj, da samo vlagamo v druge in se vedno razdajamo za vse ostale? 

Zaupati moramo svojim občutkom, tudi takrat, ko se ob določenih ljudeh počutimo slabo, saj občutki, ki jih vzbujajo v nas, niso brez pomena. Prav od naše samopodobe je namreč odvisno, kaj jim bomo dovolili in kdaj bomo rekli, da je dovolj. Namesto tega jih raje opravičujemo, iščemo vzroke za njihovo obnašanje, mogoče celo krivdo pri sebi, a pri tem spet pozabimo, da je pomembno tudi, kakšni so oni do nas. Sprejemali bomo to, kar mislimo, da si zaslužimo, zato je zdrava samopodoba nujna, če si želimo boljših odnosov. "Na podlagi našega lastnega vrednotenja sebe, svojih razmišljanj, predstav o sebi in posledično tudi predstav o zunanjem svetu reagiramo v odnosih z ostalimi ljudmi."

Kaj se skriva v ozadju slabe samopodobe in s kakšnimi občutki se lahko srečujemo?

Eno od najbolj bolečih spoznanj je, ko ugotovimo, da smo si v resnici sami dopustili, da delajo z nami grdo, saj smo tudi sami soustvarjali tak odnos. Nikoli nismo upoštevali svojih čustev in tega, kar si želimo. "Ko ozavestimo lastne občutke in čutenja in se zavemo, da nekako nismo sledili sebi, svojim nazorom in lastnim željam, nas to lahko potre in pahne v depresivno razpoloženje. Pričnemo se spraševati: Kdo sploh smo? Kaj so naše želje? Kaj zares želim početi? Kaj bi me osrečilo? Vprašanja v nas sprva zbujajo strah in nevednost, vendar je strah pred nečem novim in spremembo popolnoma normalen in razumljiv."

Kako nam lahko pozitivna samopodoba izboljša življenje?

Vsakršna sprememba je lahko težka, a ni nemogoča, če si jo želimo. Počasi, korak za korakom, je čas, da si zgradimo boljšo samopodobo, ki bo v naše življenje prinesla več veselja, tako rekoč na vseh področjih. 

Diana Ploj Zec:"Osebe z zdravo samopodobo so bolj samozavestne. Kritike ne jemljejo osebno ter so s seboj načeloma zadovoljne. Ovire, ki se jim postavljajo na pot, jih ne vržejo takoj iz tira, iz svojih napak pa se znajo učiti. Svoje potrebe in pričakovanja lahko odprto izražajo. Včasih sicer podvomijo vase (kar je popolnoma normalno), vendar jih občutek lastne vrednosti hitro uravnoteži."

Center za psihoterapijo - Osebe z pozitivno samopodobo se bolj cenijo in sprejemajo sebe takšne, kot so in:

  • ustrezno nadzorujejo stres in stresne situacije,
  • lažje ustvarjajo in ohranjajo globlje in poglobljene odnose,
  • lažje govorijo o sebi in posledično lažje govorijo tudi o svojih težavah,
  • lažje zaprosijo za pomoč,
  • so bolj prilagodljive na spremembe. 

"Ko pričnemo poslušati sebe in svoje potrebe, se avtomatsko pričnemo počutiti bolje ter postanemo bolj zadovoljni. Na svet pričnemo gledati bolj pozitivno. Tu se nam pridruži zakon akcije in reakcije, ki nam tako potrdi naše zavedanje. Kar v akcijo, boljši jutri obstaja!"

 

Niste sami: Pridružite se nam s svojimi izkušnjami

Zanimajo nas vaše zgodbe, ki jih bomo z veseljem objavili v sklopu projekta Vsi odnosi našega življenja.Dobrodošle so tako spodbudne, pa tudi motivacijske, čudovite ali poučne izpovedi, torej vse, kar ste lepega ali manj lepega doživeli v določenem odnosu in ste pripravljeni deliti z nami.

Pošljite nam svojo zgodbo na urednistvo@zadovoljna.si

V videu si lahko ogledate, o čem bo tekla beseda prihodnjič.