Zadovoljna.si
Zaljubljen par

Odnosi

Zgodba 27-letne Primorke: Resnica je prišla na dan nekega vikenda, ko je prespal pri njej.

A.K.
06. 08. 2021 08.09
4

Z uporabo tehnologije je kultura spletnih zmenkov v zadnjih letih močno vplivala tudi sodobne odnose. S številnimi spletnimi aplikacijami, ki so nam na voljo, je iskanje partnerja postalo precej enostavno. Če smo imeli prej izgovor, da ne moremo nikogar spoznati, ker nikamor ne gremo, imamo danes izbiro tako rekoč na dlani. Slaba stran tega pa je, da nikoli ne moremo zares vedeti, s kom imamo opravka, vse dokler ga ne spoznamo osebno. Svojo izkušnjo je z nami delila 27-letna Linda, ki je nevede postala žrtev sodobnega trenda, ki mu pravimo ’benchwarming’. Gre za fenomen v odnosih, kjer je eden od partnerjev samo ’začasna postaja’ v iskanju nekoga boljšega ali pa je celo eden od mnogih.

V zadnjem času se  v partnerskih odnosih vse bolj pojavljajo številni fenomeni, ki jih s tujkami imenujemo ghosting, gaslighting, lovebombing pa tudi benchwarming, ki ga izpostavljamo v tokratni zgodbi 27-letne Primorke Linde. V dobesednem pomenu to pomeni ’gretje klopi’, kar lahko v odnosih interpretiramo kot to, da je eden od partnerjev samo začasna popestritev oz. tolažba, dokler drugi ne najde novega. V tem primeru ne gre za nedolžne taktike, saj jih kot sredstvo moči in nadzora uporabljajo predvsem narcisi, manipulatorji, sociopati, skratka osebe brez zmožnosti empatije. Ker gre za obliko čustvene zlorabe, je pomembno, da znamo opozorilne znake pravočasno prepoznati.

»Ko zdaj gledam za nazaj, so bili znaki več kot očitni, le videti jih nisem želela. Zaljubljenost zamegli razum, pravijo. Poleg tega pa so me o njegovem nenavadnem vedenju opozarjali tudi moji bližnji, a sem ga opravičevala s tem, da pač rabi čas,« začne svojo pripoved simpatična sogovornica. »Spoznala sva se na eni od priljubljenih aplikacij za zmenke in takoj je vzbudil mojo pozornost. Po enem tednu spletnih klepetov sva se odločila, da se tudi osebno spoznava. Takoj je kliknilo. Začela sva se se družiti, hoditi na pijače, vikende sva preživljala skupaj,« razloži začetke njunega odnosa. Prepričana je bila, da je našla sorodno dušo, saj se ji je zdelo, da se ujemata v vsem. »A poudarila bi, da se mi je samo ZDELO. Res je bil do mene neverjetno prijazen, ustrežljiv, vpeljal me je v številne nove hobije. A sčasoma sem želela več, kar sem mu tudi iskreno povedala. Želela sem ga predstaviti staršem, prav tako sem želela spoznati njegovo družbo. A je v odnosu postavil nekakšen zid,« nazorno opiše. Zdelo se ji je, kot da imata čisto svoj svet, v katerega ne spustita nikogar, kar jo je začelo motiti.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Profimedia

»Po malo več kot pol leta razmerja, sem začela opažati, da postaja vse bolj miselno odstoten, nenehno je bil na telefonu ali za računalnikom, pogosto je imel tudi klice, na katere se ni želel oglasiti. Ko sem ga vprašala, kaj se dogaja, je odvrnil, da ni nič pomembnega in da ima pač samo več dela,« pove in nadaljuje, da ga je kmalu zatem po naključju srečala v mestu v družbi neznanega dekleta. Mislila je, da je prijateljica, zato ni želela delati iz muhe slona, poleg tega ni imela posebnih težav z ljubosumjem. A kmalu se je izkazalo, da je bil to samo vrh ledene gore. Nenavadno obnašanje se je nadaljevalo, vse bolj jo zavračal, izogibal načrtom za prihodnost in držal na varni razdalji. »Nekega dne sem odkrila, da ima še vedno aktiven profil na spletni aplikaciji, kljub temu, da sva se dogovorila, da tega ne bova več uporabljala. Jaz sem se dogovora držala

Resnica je prišla na dan nekega vikenda, ko je prespal pri njej. »Pustil je telefon na mizi, on pa je šel pod tuš. Verjetno se je spozabil, saj ga je imel vedno v žepih ali pri sebi. Nisem imela namena ’vohunit’ in brskati po njegovih stvareh, a očitno sem morala izvedeti. Dobil je 3 sporočila enega za drugim, v katerem mu je neka Špela pisala, kako ga pogreša in kdaj se spet vidita. Telefon je imel sicer zaklenjen, a aktualna sporočila mu je kljub temu prikazovalo na ekranu. Stvari sem začela sestavljati in spreletel me je srh, da me vara in da me ima le za norca.« Takoj zatem je zahtevala odgovore, saj želela stvari razjasniti, a na njeno veliko začudenje sploh ni bil pretirano pretresen zaradi njenega odkritja. Hladnokrvno ji je odvrnil, da je pač le ena od dobrih prijateljic. A Lindi ni dalo miru, zato je postala bolj pozorna. »Nalašč sem začela pritiskati nanj z načrti o spoznavnem pikniku za najine najbližje, o čemer ni želel niti slišati. Ko sem nekega vikenda izpostavila željo o skupni selitvi, je znorel. Očitno sem ga s tem potisnila čez rob. V besu mi je dejal, da sem preveč domišljava in da naj si nikar ne predstavljam, da bom s takšnimi idejami kaj dosegla. Najbolj pa me je zabolela njegova izjava, da kako sem lahko tako prepričana v to, da sem zanj prava ...« Ko je želela pojasnila, je utihnil in odšel. En teden ga je pustila pri miru, nato pa ponovno poklicala. Ni se ji več oglašal. Kljub njegovemu ignoriranju je še vedno vztrajala, a je bila na drugi strani le še tišina. 

Ker pa je svet majhen, sploh pa Slovenija, je nekaj tednov kasneje izvedela, da naj bi se že dolgo časa družil s številnimi dekleti. »Ko ni bil z mano, je bil očitno s katero od njih. Bila sem samo ena od mnogih, zato pa ni nikoli pokazal nekega resnega zanimanja, da bi nekaj skupaj ustvarila, in začela bolj resno, kot vsi normalni pari,« pove sogovornica. »Ker sem želela vsaj kakšno besedo od njega, sem mu poslala sms, kako je in če se dobiva na pijači, on pa mi je naslednji dan odgovoril, naj ga pozabim in srečno.« A se ni dala kar tako. Vztrajala je, naj ji iskreno pove, če mu je sploh kaj pomenila. Šele čez nekaj časa ji je napisal, da ne more biti samo z eno, saj ima vsaka ženska določene značilnosti, ki ga privlačijo. »Če bil bil v resnem odnosu z eno, bi s tem varal druge,« je zapisal na koncu. »Lahko to razumete?« sprašuje sogovornica, ki danes gleda na izkušnjo kot eno najbolj bolečih. 

Nasvet! 

Kako torej opaziti, da smo v razmerju z osebo, ki nima prav resnih namenov ali smo celo ena od mnogih? Eden najbolj očitnih znakov je zagotovo strah pred pretirano bližino, ki se kaže z vzdrževanjem distance, izogibanjem zavezi in odgovornostim v odnosu. Poleg tega je ob takšni osebi pogosto prisoten občutek, da je z mislimi v drugem svetu ali da nekaj skriva. Pogosto se izgovarja z besedami, da ’imata še veliko časa’ in da je zdaj čas za uživanje. Pri pogovorih o prihodnosti postane nemiren, nervozen ali celo napadalen. Če takšno vedenje traja dlje časa, je potrebno vztrajati pri pogovoru in razjasnitvi, česa si želita oba. Ne vztrajajte ob osebi, ki ni zmožna pristne intime, globlje zaveze in s katero se ne morete veseliti skupne prihodnosti. 

Viri: What are ghosting, benching, gaslighting, and lovebombing? Becky’s fund domestic violence / Osebna zgodba

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471