Zadovoljna.si
Mu namenjate svoj čas le zaradi tega, ker imate slabo vest?

Odnosi

4 razlogi, zakaj bi morale prekiniti stike z bivšim

A.K
16. 05. 2020 18.00
0

Konci zveze nikoli niso enostavni, a ko se prah poleže in preboli prvi šok, se kmalu začne pojavljati vprašanje o vzdrževanju odnosa z bivšim. Prekiniti vse stike ali preteklo partnersko razmerje preoblikovati v prijateljstvo? Blokirati vsa družbena omrežja ali še vedno biti na voljo za nasvete? Prijateljstvo z bivšim je lahko prava loterija, sploh če so vmes še vedno prisotna čustva. Če ste v dilemi, dobro razmislite, kaj je za vas najboljše.

Prijateljstvo z bivšim ni vedno misija nemogoče. Lahko sta bila skupaj nekaj mesecev ali let, če sta se oba strinjala, da še vedo ohranita stike, je to super. Ne le, da s tem dobite dobrega prijatelja in odličnega zaupnika, ki vas pozna bolje kot kdorkoli drug, takšni odnosi se lahko spremenijo v doživljenjsko prijateljstvo. A pozor, takšni primeri sicer obstajajo, a vključujejo trdne razmejitve, ki jih oba spoštujeta. Sta zaupnika, sta prijatelja, ki se vsake toliko dobita na kavi, a kaj več od tega odpade. Če na to niste pripravljeni, ali mislite, da ne bi zmogli, potem je bolje, da stike prekineta.

Razlogi, zaradi katerih NE vzdržujte prijateljskih odnosov z bivšim

1. Še vedno upate … in upate

Mnogo deklet in tudi odraslih žensk ne more preboleti razhoda. Včasih celo oblikujejo fiksno idejo, da jih bo bivši želel nazaj, če bodo le dovolj vztrajne – s klici, vabili na kosila, prijaznostjo, nasveti. Prepričane so, da si bo bivši sčasoma premislil, če se bodo dovolj ’lepo obnašale’. A velikokrat stvar pripelje samo do izkoriščanja in posteljnih igric, s katerimi si moški spol popestri življenje. Napaka! Ne klečeplazite, ne prosite in ne teptajte svojega ponosa. Zunaj je veliko takšnih, ob katerih bi se lahko počutile kot kraljice.

Ohranjate stike z njim zaradi skupnih prijateljev?
Ohranjate stike z njim zaradi skupnih prijateljev?FOTO: iStock
'Vrača se k bivši in mi to prikriva. Naj spokam in grem že takoj?'
Preberi še
'Vrača se k bivši in mi to prikriva. Naj spokam in grem že takoj?'

2. Imela sta veliko skupnih prijateljev

Če sta imela z bivšim veliko prijateljev, ki sta jih spoznala skupaj, se stvar zaplete, saj lahko poleg fanta izgubite tudi družbo, s katero ste preživljali prosti čas. Včasih se namreč zgodi, da se nekateri ljudje zaradi lojalnosti odločijo, da se bodo postavili le na eno stran – v tem primeru denimo na stran vašega bivšega. Naenkrat ostanete brez prijateljev, kar vas še dodatno potre, zato se odločite, da boste taktično ohranjali stike z bivšim le zato, da ne izgubite vaše družbe. Napaka! Pravi prijatelji bodo ostali z vami v vsakem primeru.

3. Ste prehitro skočili v nov odnos?

Nekaterim se zdi, da bodo konec partnerskega odnos najlažje preboleli, če bodo na vrat na nos skočili v novega. A največkrat takšen preskok ne prinese dolgoročnega zadovoljstva, temveč le hitro spoznanje, da je bila vse to le instant tolažba. Novega partnerja namreč zavedno ali ne začnete primerjati z bivšim in ugotovite, da mu ne seže niti do gležnjev. Kako je kaj počel, govoril, delal ... Na koncu spoznate, da boljšega, kot je on, ne bo nikoli več, zato si zopet zaželite stika z njim. Napaka! V resnici bolj kot bivšega pogrešate star način življenja, ki je povezan z usklajeno rutino in varnostjo. To pa je velika razlika.

To je glavni razlog, zakaj ljudje varajo
Preberi še
To je glavni razlog, zakaj ljudje varajo
Mu namenjate svoj čas le zaradi tega, ker imate slabo vest?
Mu namenjate svoj čas le zaradi tega, ker imate slabo vest? FOTO: iStock

4. Bivši se vam smili

Če je zgodba obratna in ste vi tisti, ki ste zaključili partnerski odnos, se morda čutite dolžne ukvarjati z njim iz enega samega razloga – smili se vam. A zavedati se morate, da mu s tem (pa tudi sebi) delate le medvedjo uslugo, saj je to le začasen obliž na srčno rano. Napaka! Ne le, da mu z bližino dajete lažno upanje, da bosta nekoč spet skupaj, s tem le še otežujete njegov proces prebolevanja. Če mu želite dobro, mu čim prej pustite prosto pot, če želite biti dobrodelni, pa si lahko najdete drug ’hobi’, kot je tolažba bivšega.

Kaj je treba upoštevati pri ohranjanju prijateljstva z bivšim?

Če med vama ni več zamer, nepredelanih čustev, simpatije in se strinjata, da ne bosta ’prijatelja z bonitetami’, potem sta na dobri poti, da vzpostavita odnos, ki temelji izključno na medsebojnem razumevanju in podpori. Se pa v tem primeru vprašajte, kako vam bo, ko bo bivši našel drugo partnerko. Bi vas to utegnilo prizadeti? Če je vaš odgovor ja, potem ga zagotovo še niste preboleli in se raje kot potencialnemu prijateljstvu posvetite svojemu življenju. Konec koncev je vaš partner BIVŠI z razlogom, torej ne vlagajte preveč časa v nekaj, kar že v začetku nima potenciala in je obsojeno na propad.

Zakaj je pri tridesetih lepo biti samski?
Preberi še
Zakaj je pri tridesetih lepo biti samski?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493