Zadovoljna.si
Ženska-7

Osebna rast

5 znakov, da je čas za spremembo v življenju

A.K.
02. 05. 2021 06.00
0

Najlepše pri spremembah je to, da so vedno mogoče in da do njih vodi samo ena odločitev. Vsakdo se kdaj pa kdaj znajde na točki, ko si želi razbiti rutino, prekiniti ustaljeno pot, začeti nekaj novega, izboljšati razmere ali pa celo obrniti svojo življenje popolnoma v drugo smer. Vse to je dobrodošlo, saj ni nič bolj morečega kot v življenju obstati. Coelho je nekoč dejal: »Če misliš, da so pustolovščine nevarne, poskusi rutino – ta je smrtonosna.« A vsi vemo, da je težko delati večje korake, če nas je strah sprememb, korakov iz varnega zavetja udobja, ali pa če se morda niti ne zavedamo, da je že zdavnaj napočil čas za nova življenjska poglavja. Kateri so največji pokazatelji, da je čas za večjo ali manjšo inventuro življenja ter nove odločitve?

Pozabili ste, da imate izbiro 

Včasih se zgodi, da se v določenem obdobju življenja počutimo tako preobremenjene, nezadovoljne in ujete v dolgočasni rutini, da sploh ne moremo ozavestiti, da imamo vedno možnost za nekaj novega, drugačnega. Pomembno je, da se naučimo prepoznati, kdaj je dovolj, in se zavežemo k sprejemanju odločitev, ki spodbujajo osebno rast in odpirajo nova življenjska poglavja. Nobene potrebe ni, da vztrajamo v že zdavnaj izpetem partnerskem odnosu, pri čemer vsak nov dan še dodatno utrdi spoznanje, da nima smisla. Enako velja za poklicne izzive. Vztrajanje na delovnih mestih, kjer ni več izzivov, kliče po novih kariernih odločitvah. Vedno se lahko odločimo za nekaj novega, kar prinese v naše življenje svež veter, nova poznanstva in priložnosti. Pomembno je izpustiti staro, ko pride čas za to. 

Pozabili ste, da si zaslužite najboljše

Če imamo izrazito slabe izkušnje iz preteklosti in prihajamo iz okolja, kjer odnosi niso bili urejeni, lahko takšne vzorce vlečemo skozi vse življenje, če se jih ne odločimo prekiniti. Včasih je moč primarnih izkušenj iz družine tako močna, da nam enostavno ne dovoli naprej. Tako se vedno znova  vračamo v preteklost, v naučene vzorce nemoči, negativnega razmišljanja in dvomov, kar se lahko kaže v nefunkcionalnih odnosih, neurejenem življenju, brezglavem tavanju brez pravega cilja in morda celo težavah v duševnem zdravju. Pomembno je prekiniti niti preteklosti, saj ima vsak odrasel posameznik vse mehanizme v svojih rokah. Ko enkrat odrastemo, sami odločamo, kako bomo živeli. Ne pozabite, da si zaslužite najboljše. Tudi če ste bili morda naučeni drugače, se je pomembno zavedati svoje vrednosti. 

Včasih se zgodi, da se v določenem obdobju življenja počutimo tako preobremenjene, nezadovoljne in ujete v dolgočasni rutini, da sploh ne moremo ozavestiti, da imamo vedno možnost za nekaj novega, drugačnega.
Včasih se zgodi, da se v določenem obdobju življenja počutimo tako preobremenjene, nezadovoljne in ujete v dolgočasni rutini, da sploh ne moremo ozavestiti, da imamo vedno možnost za nekaj novega, drugačnega. FOTO: Dreamstime

Izgubili ste svojo življenjsko strast

Ko v našem koraku ni več pomladi in v srcu ni več veselja, je to znak, da nam življenjski slog ne ustreza več. To sicer ni nič nenavadnega in napačnega, saj se skozi življenje spreminjamo, rastemo in razvijamo. Kar nam je ustrezalo pred leti, nam zdaj morda prinaša stres in nezadovoljstvo. Kar se nam je včasih zdelo nesmiselno, nam je zdaj morda vse bližje. Zato je pomembno, da se ne oklepamo preizkušenih in ustaljenih navad in rutine, ki nam sicer nudijo varnost, a potihoma ugašajo tudi pristno veselje do življenja. Eden od ključnih receptov za izpolnjeno življenje je najti stvari, ki nas navdihujejo, hobije, ki nas sproščajo, in ljudi, ki nas cenijo. Ko smo vpleteni v to, kar verjamemo, kar imamo radi in kar nas zanima, postajamo boljša različica sebe.

Prevečkrat se sprašujete napačna vprašanja

Če se namesto vprašanja, kaj bo vaš naslednji korak, večkrat zalotite pri vprašanju, zakaj ravno vi, je čas za korenite spremembe. Pomembno je, da si ne dopustimo postati žrtve ljudi, situacij, razmer in preteklosti in se znova povežemo z notranjimi močmi. Ne izgubljajte časa za stvari, na katere ne morete vplivati, ampak se raje osredotočite na vse tisto, na kar lahko. Vsak od nas ima moč spreminjati svoje življenje, vprašanje je le, ali si upa. Saj veste, kako pravi znana misel: Kdo bo poskrbel zame, če ne bom sama? Ne zanašajte se na zunanje dejavnike, ampak vzemite življenje v svoje roke.

Če se namesto vprašanja, kaj bo vaš naslednji korak, večkrat zalotite pri vprašanju, zakaj ravno vi, je čas za korenite spremembe.
Če se namesto vprašanja, kaj bo vaš naslednji korak, večkrat zalotite pri vprašanju, zakaj ravno vi, je čas za korenite spremembe.FOTO: Shutterstock

Odprite vrata spremembam 

Ste vedeli, da včasih živimo v preteklosti, da bi se izognili sedanjosti? Čeprav si neskončno želimo napredka, drugačnih odnosov, zadovoljstva in pomirjenosti s seboj ter novih izzivov, še kar naprej vztrajamo na mestu. In čakamo … da se nekaj zgodi, premakne. Ali pa morda celo živimo v sanjah, da bo nekega dne bo povsem drugače. Vse te skrajnosti so več kot jasen znak, da je ta čas zdaj! Vse, kar imamo ta trenutek, je sedanjost, preteklost in prihodnost pa sta neoprijemljiva pojma, o katerih prepogosto premlevamo. Življenje teče hitro in kot bi mignil preteče nekaj let ali celo desetletje. Zato ne izgubljajte priložnosti za izpolnjeno življenje in objemite spremembe. Včasih je treba tudi tvegati, se soočiti s strahom in zaupati, da se bo vse izšlo tako, kot ste si zamislili. 

Vir: LivePurposefullyNow

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493