Zadovoljna.si
V sebi je našla moč.

Osebna rast

Pozitiven vpliv jutranje rutine na vaše odnose in duševno zdravje

N. Č.
2023-09-21 05:00
0

Dandanes lahko zaradi hitrega življenjskega sloga kaj hitro pozabimo na pomembnost jutranje rutine, ki nam lahko pomaga pri doseganju umirjenosti in organiziranosti. O tem, kako nam lahko dosledna in dobro zastavljena jutranja rutina pomaga pri izboljšanju počutja, smo poklepetali z geštalt psihoterapevtko pod supervizijo Petro Grobelnik, ki nam je zaupala tudi nekaj prav posebnih dejavnosti oz. praks, ki jih je brez dvoma vredno vključiti v jutranjo rutino.

Geštalt psihoterapevtka pod supervizijo Petra Grobelnik poudarja, da je dosledna jutranja rutina izjemno pomembna za naše splošno dobro počutje, saj lahko vpliva na naše fizično, čustveno in duševno stanje, predvsem pa nam pomaga, da dan začnemo z umirjenim in pozitivnim pristopom, kar lahko zmanjša stres in anksioznost. "To je čas, ko imamo priložnost postaviti temelje za celoten dan," je povedala in dodala, da vzpostavitev dnevnih ritualov, vključno z jutranjo rutino, pomaga ustvariti občutek varnosti in stabilnosti v našem življenju, kar močno vpliva tudi na naše odnose (tako partnerske kot prijateljske) in naše duševno zdravje. 

Tehnike, s pomočjo katerih lahko premagamo občutke tesnobe
Preberi še
Tehnike, s pomočjo katerih lahko premagamo občutke tesnobe

Jutranja rutina in čustveno ravnovesje

Petra pravi, da nam redna jutranja rutina lahko pomaga izboljšati tudi naše čustveno ravnovesje, prav tako pa lahko zmanjšuje občutek anksioznosti skozi dan za tiste, ki se s temi občutki sicer pogosteje srečujejo. "Čustveno stanje lahko uravnotežimo tudi tako, da v svojo jutranjo rutino vključimo sprostitvene tehnike, kot so meditacija ali dihalne vaje ter prakticiranje hvaležnosti in vizualizacij," je še obrazložila Petra in dodala, da nam redna jutranja rutina omogoča, da se osredotočimo na svoje potrebe in ohranjamo svojo duševno kondicijo

Petra Grobelnik, geštalt psihoterapevtka pod supervizijo
Petra Grobelnik, geštalt psihoterapevtka pod supervizijoFOTO: Osebni arhiv Petre Grobelnik

Jutranja rutina in fleksibilnost

"Poudarila bi, da je kljub številnim pozitivnim učinkov jutranje rutine najpomembnejši element fleksibilnost, saj nam lahko jutranja rutina brez tega elementa prinese le še več stresa, pritiska in občutka krivde. To pomeni, da moramo ostati prilagodljivi pri načrtovanju svojega dneva. Kljub načrtom se lahko nepričakovane okoliščine pojavijo, zato je pomembno, da smo pripravljeni svojo rutino prilagoditi," pa je kljub splošnemu zagovarjanju jutranje rutine opozorila Petra in pokazala na element človeškosti

"Pomembno je, da dan začnemo z razumevanjem, da smo človeška bitja, da se vsak dan počutimo malo drugače in imamo drugačne zmogljivosti in da si zaslužimo sočutje do sebe, tudi če kdaj ne sledimo svoji rutini," je še zaključila svojo misel. 

Kako se spopasti z anksioznostjo?
Preberi še
Kako se spopasti z anksioznostjo?

Jutranja rutina in produktivnost

Povezava med jutranjo rutino in večjo produktivnostjo čez dan je dobro raziskana. Petra pravi, da ta lahko poveča našo osredotočenost, energijo in motivacijo za delo čez dan, nekatere dejavnosti, kot sta načrtovanje dneva ali postavljanje kratkoročnih ciljev, pa nam pomagajo usmeriti našo pozornost na določene naloge. 

Jutranja rutina nam lahko pomaga pri načrtovanju dneva.
Jutranja rutina nam lahko pomaga pri načrtovanju dneva.FOTO: Adobe Stock

Vključitev fizične vadbe v jutranjo rutino

"Vključitev telesne vadbe v jutranjo rutino je lahko izjemno koristno za naše fizično in duševno zdravje, prav tako nas naredi bolj vzdržljive za izzive dneva," je o vključitvi fizične vadbe v jutranjo rutino povedala geštalt psihoterapevtka Petra. 

Petra poudarja tudi, da lahko vključitev fizične vadbe v samo jutranjo rutino poveča našo budnost in izboljša koncentracijo. "Telesna vadba namreč spodbija izločanje endorfinov, kar je ključno za splošno dobro počutje. Ti namreč izboljšujejo razpoloženje, zmanjšujejo stres in povečujejo raven energije," je povedala. 

Omenjena psihoterapevtka pravi, da je pomembno, da izberemo dejavnost, ki nam ustreza in nas osrečuje, saj bi le tako jutranja rutina resnično koristila našemu počutju, hkrati pa še posebej priporoča jogo, ki združuje telesno vadbo s sprostitvijo in povečuje telesno zavedanje. 

5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Preberi še
5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Geštalt psihoterapevtka pod supervizijo Petra Grobelnik priporoča vključitev joge v vašo jutranjo rutino.
Geštalt psihoterapevtka pod supervizijo Petra Grobelnik priporoča vključitev joge v vašo jutranjo rutino.FOTO: Adobe Stock

Druge dejavnosti

Petra priporoča vključitev sprostitvenih tehnik, kot so dihalna vadba, meditacija in uporaba pojočih posod za namen sprostitve. "Priporočam in spodbujam, da se preizkusimo v nekaterih izmed teh dejavnosti in na koncu izberemo vsaj eno, s katero smo se lahko bolj povezali in nam bolj ustreza ter jo poskušamo nato redno izvajati," je povedala. 

Še bolj kot to pa Petra priporoča tehnike reflektivnega in terapevtskega pisanja, kamor spada tudi pisanje dnevnika, le na malo drugačen način, z določenimi pravili, ki spodbudijo bolj globoko refleksijo ter nas držijo bolj v čustvih in ne toliko v mislih, kar se lahko pri vsakodnevnem pisanju drugače hitro zgodi.

"Tehnike reflektivnega pisanja spodbudijo, da se vrnemo nazaj na čustva. Omogočajo nam izražanje čustev in razumevanje lastnih misli, kar lahko vpliva na boljše duševno zdravje. Tako začnemo dan s pozitivno energijo in boljšo sposobnostjo obvladovanja stresa," pravi Petra in dodaja: "S tem lahko izboljšamo svoje čustveno razumevanje in boljše komuniciramo z našimi bližnjimi, zmanjšamo svojo tesnobo že na začetku dneva in pridemo do večje jasnosti, kako se počutimo in kaj želimo od dneva." 

Dihalne vaje, ki jih lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli
Preberi še
Dihalne vaje, ki jih lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli
Petra Grobelnik priporoča, da v svojo jutranjo rutino vključimo tehnike reflektivnega pisanja.
Petra Grobelnik priporoča, da v svojo jutranjo rutino vključimo tehnike reflektivnega pisanja.FOTO: Adobe Stock

Ob začetku dneva nikar ne pozabite na hidracijo. Ohranjanje hidracije ima namreč številne koristi od izboljšanja razpoloženja do izboljšanja kognitivnih sposobnosti, zato bi morala biti prva stvar, ki jo storite zjutraj, ta, da popijete kozarec vode na prazen želodec. Več o tej čudežni navadi in njenih številnih koristih si lahko preberete TUKAJ!

O stvareh, ki bi jih vsi morali početi zjutraj, so se razpisali tudi na spletni strani Moškisvet.com, kjer so razkrili osem stvari, ki jih morate storiti takoj, ko vstanete, da boste postali bolj srečni. Več o tem si lahko preberete TUKAJ!

6 stvari, ki se zgodijo, če spijete vodo na prazen želodec
Preberi še
6 stvari, ki se zgodijo, če spijete vodo na prazen želodec
Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Ko se zbudite, nikar ne pozabite na hidracijo.
Ko se zbudite, nikar ne pozabite na hidracijo.FOTO: Shutterstock
Te stvari morate storiti takoj, ko vstanete, da boste bolj srečni
Preberi še
Te stvari morate storiti takoj, ko vstanete, da boste bolj srečni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152