Zadovoljna.si
Včasih je v pravljicah skrito veliko pomenljivih sporočil, ki nas navdahnejo.

Osebna rast

Ljudje včasih potrebujemo pomoč, da se v življenju premaknemo naprej

A.K
19. 12. 2019 13.08
0

Verjetno ni med nami nikogar, ki ne bi poznal družinske klasike – pravljice Čarovnik iz Oza, ki navdušuje s svojo zgodbo, v kateri se skriva veliko modrosti. Kaj nas lahko naučijo Doroteja, strašilo, pločevinko in lev, ki v resnici utelešajo pogum, modrost in sočutje?Tako kot večina pravljic ima tudi ta šest skritih sporočil, ki ponujajo vpogled v življenje vsakega izmed nas, predvsem pa navdihuje. In katera so ta ključna sporočila?

V življenju se vsakomur kdaj zgodi, da obstane na mestu

Prav vsakemu se v življenju kdaj zgodi, da obstane na mestu. A vsi vemo, da stopicljati na mestu ne prinaša zadovoljstva, izpolnitve in osebne rasti. Čustvena navezanost na določene stvari v življenju in strah pred neznanim sta del človekove narave, pomembno pa je, da znamo to preseči. Glavni junaki v zgodbi ponazarjajo prav to resnico. Doroteja je v zgodbi obtičala zaradi strahu, frustracij in pomislekov. Kasneje srečamo strašilo, ki je obtičalo predvsem zaradi nejevere in nemoči, pločevinko zaradi malodušja, lev pa je občutil ohromljajoč strah in tesnobo. Ena največjih prednosti tega filma je priznanje človečnosti vsakega lika.

Ljudje včasih potrebujemo pomoč, da se v življenju premaknemo naprej

Včasih se zdi, da se iz določene življenjske situacije nikakor ne moremo premakniti. V tem primeru potrebujemo pomoč oz. ključna psihološka orodja, ki pomagajo iz čustveno zahtevnih situacij. Ko se Doroteja prvič znajde v deželi Oz je v šoku. Dobra čarovnica Glinda iz severa metaforično predstavlja Dorotejo oz. pozitiven del nje same in jo ves čas rumene opečnate ceste podpira na poti do čarovnika iz Oza. Če ji čarovnica ne bi pomagala, bi Doroteja za vedno obtičala v deželi Mančkinsov.

Čustveno zdravje in dobro počutje je potovanje

Prevzemanje odgovornosti za čustveno zdravje in dobro počutje je vseživljenjska zaveza in hkrati odločitev, ki zahteva stalno pripravljenost za delo na sebi. Glinda je v zgodbi pojasnila, da mora Doroteja začeti reševati stvari na samem začetku in nikakor ne na hitro in vse naenkrat. Namesto da bi odletela v Smaragdno mesto na magičnem letečem bitju, se tako potrpežljivo odpravi po poti in ostaja odprta in radovedna za vse priložnosti, ki ji pridejo nasproti.

Biti sam še ne pomeni biti osamljen ...
Preberi še
Biti sam še ne pomeni biti osamljen ...
Tako kot večina pravljic ima tudi ta šest skritih sporočil, ki ponujajo vpogled v življenje vsakega izmed nas, predvsem pa navdihuje.
Tako kot večina pravljic ima tudi ta šest skritih sporočil, ki ponujajo vpogled v življenje vsakega izmed nas, predvsem pa navdihuje.FOTO: Profimedia

Bodite pozorni na um, saj lahko deluje proti vam

Medtem, ko si morda zavestno želite ustvariti in uresničiti spremembe v svojem življenju, lahko vaš um nezavedno deluje proti vam. Um je najbolj učinkovit, ko deluje na podlagi starih prepričanj in vzorcev, namesto po naprednejših in drugačnih načinih. Zlobna čarovnica zahoda, ki se pojavlja v zgodbi, skuša prepričati Dorotejo in njene prijatelje, da nikoli ne bi prišli v Smaragdno mesto. Ta čarovnica simbolizira človekova negativna prepričanja in nefunkcionalne miselne vzorce. Šele ko jo strašilo na koncu zgodbe nenamerno ubije, junaki prepoznajo možnost svobode in rasti, ki preseže omejujoča prepričanja.

Vsak potrebuje osebo, ki mu pomaga

Vsak si lahko sam oblikuje osrečujoče in izpolnjujoče življenje, vendar je vsaka podpora še kako dobrodošla, saj krepi in motivira na poti do zastavljenih ciljev. Tako čarovnik iz Oza kot tudi Glinda vedno znova opogumljata junake tako, da jim pomagata razmisliti tudi o drugačnih perspektivah. Ko se vsak lik odloči, da bo začel drugače gledati na svoje življenje, to deluje vzpodbudno tako na njihovo samopodobo kot tudi na odnose.

Vsak je lahko navdih drugim

Zdi se, da so ljudje, ki nas najbolj navdihujejo, znane osebe, a resnica je, da ima prav vsak človek moč, da navdihuje druge. Doroteja to ponazori s svojim pozitivnim vplivom na svoje prijatelje, ki se ji pridružijo na poti v Smaragno mesto. S tem vpliva na spremembo, ki so si jo od vedno želeli v svojem življenju. Navdihuje jih predvsem s svojimi dejanji in popolno zavezanostjo k ustvarjanju sprememb in novega načina življenja.

Zakaj je sreča vedno le korak stran?
Preberi še
Zakaj je sreča vedno le korak stran?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413