Prenehajte čakati in začnite živeti

Stasha
12.10.2019, 8:40
0
Vsak izmed nas je že kdaj pomislil: "Ko se bo zgodilo X, potem bom srečen!"

A nato, ko se končno zgodi X, ni v resnici nič drugače. Smo srečni, a le za kratek čas. Nato pa si spet izmislimo nekaj novega, da prestavimo svojo srečo za nekaj časa naprej. Več denarja, boljšo službo, boljši avtomobil, boljše prijatelje.

Stasha je avtorica knjige ''Čarobna knjiga''. Gre za navdihujočo knjigo, ki vsebuje inspiracijske misli in pozitivne kratke zgodbe s sporočilom.
Stasha je avtorica knjige ''Čarobna knjiga''. Gre za navdihujočo knjigo, ki vsebuje inspiracijske misli in pozitivne kratke zgodbe s sporočilom.FOTO: Theo Karas

"Ko se bo zgodilo X, potem bom pa res srečen!"

Če razmišljamo tako, potem se bomo zmeraj počutili, kot da v našem življenju še nekaj manjka. Nekaj, na kar še moramo počakati, in ko bomo to dobili ali to dosegli, bomo zares srečni. Kot da bi nam um obljubljal, da je prihodnost boljša, da je kjer koli boljše, le tu ne.

Osredotočamo se na preteklost ali na prihodnost, le na sedanjost ne. Tako osredotočeni smo na naslednjo stvar, da niti ne opazimo, kako nam sedanjost polzi iz rok.

V današnji naglici iz enega kraja na drugega ter v rutini, ki smo jo ustvarili, kaj hitro pozabimo biti pozorni na drobne, lepe malenkosti sedanjosti. Naš dan postaja enak dnevu, sami pa spregledamo, kaj je lepega okrog nas. Tako nekega dne ugotovimo, da so mimo nas ušli meseci in leta, ne da bi se tega zares zavedali.

Upočasnimo svoje življenje. Potrudimo se živeti malo počasneje in uživati v sedanjosti. Tako kot smo to počeli takrat, ko smo bili otroci. Takrat smo znali uživati v trenutku. Z odraščanjem pa smo sčasoma pozabili živeti v trenutku in dovolili, da nas čez dan vodi rutina.

Da, veliki dogodki so pomembni v našem življenju. A ne pozabimo, da je naše življenje sestavljeno tudi iz nešteto manjših lepih trenutkov. Cenimo jih. Normalno je, da načrtujemo prihodnost, ne pa da živimo v njej, še preden pride njen čas.

Kdaj ste si nazadnje vzeli čas za sprehod? Ali za nekaj ur, preživetih s prijatelji? Ali pa morda nekaj časa, posvečenega samo sebi? Znova se lahko naučimo uživati v trenutku. Kajti svojemu življenju morda ne moremo dodati dni, a lahko zato svojim dnem dodamo življenje.

Srečna ženska
Srečna ženskaFOTO: Dreamstime

Prenehaj čakati

na diplomo,

na službo,

na idealnega partnerja,

na poroko,

na družino,

na to, da spraviš otroke do kruha,

na upokojitev,

na vikend,

na poletje,

na začetek takega življenja, kot si ga želiš,

na 'posebne priložnosti,'

na srečo.

Tvoje življenje se dogaja zdaj.

Srečo dosežeš le, če prenehaš s čakanjem in izkoristiš sedanji trenutek.

Vsak dan je poseben. Vsak dan je posebna priložnost.

Sedi na terasi, uživaj v razgledu. Preživi več časa z bližnjimi. Ne hrani stvari za posebne priložnosti. Vsak dan uporabi najlepše kozarce. Ne hrani najboljšega parfuma in najlepše obleke za posebne dni, uporabi ga, kadarkoli si zaželiš. Pozabi na »nekega dne« in »enkrat te dni«.

Karkoli želiš narediti, naredi zdaj.

Ne pozabi živeti.