Zadovoljna.si
Kaj pa ljubezen do nas samih?

Osebna rast

Psihološki opomniki za trenutke, ko nam ne gre nič prav

A.K.
2021-11-11 08:04
0

Vsak od nas se občasno sreča s trenutki ali celo daljšimi obdobji, ko se zdi, da se je vse zarotilo proti nam. Slaba obdobja so del življenja in nerealno bi bilo pričakovati, da bo vedno vse teklo tako, kot si želimo. Morda so posredi preizkušnje v odnosih, morda karierni izzivi, študijske prepreke, zdravstvene težave ali kaj čisto tretjega. Včasih se celo združi več dejavnikov hkrati, kar zahteva od nas še veliko več moči in volje. Kako ravnati v takšnih trenutkih ravnati? Paničarjenje ali vdajanje brezupu zagotovo ni konstruktivno, prav tako ne druga skrajnost, ki jo imenujemo nezdrava pozitivnost. Veliko pametneje se je opreti na konstruktivne psihološke opomnike, ki nam nudijo realnejši pogled na življenje. Shranite si jih za trenutke, ko boste potrebovali malce bolj prizemljene nasvete ali afirmacije.

Življenje je vedno sestavljeno iz vzponov in padcev ter vsega ostalega, kar se zgodi vmes. Pomembna stvar, po kateri se ljudje med seboj razlikujemo, pa je način, na katerega se odzivamo na stresne, neprijetne in izzivalne situacije. Naša osebnostna drža igra največjo vlogo pri obvladovanju težjih trenutkov v življenju. Pri tem se je pomembno večkrat opreti na naslednje opomnike – konec koncev je tisto, kar vidimo in doživljamo v svetu, pogosto tudi odraz nas samih. 

Le malokatero stvar v življenju lahko nadzorujemo

Ta stavek največ preglavic povzroča perfekcionistom in osebam, ki bi rade imele vajeti življenja izključno v svojih rokah. Dejstvo je, da ne moremo nadzorovati vsega, kar se nam dogaja, lahko pa nadzorujemo svoja dejanja, misli in odzive. Morda preživljamo stvari, ki niso niti najmanj zabavne, ki so morda zelo krivične in ob katerih se sprašujemo, zakaj nas je to doletelo. V takšnih trenutkih se je najbolje osredotočiti nase, sprejeti odgovornost za svoje počutje in se pogumno soočiti s tem, kar nam življenje postreže. Oklepanje kontrole in poskus nadzorovanja življenja pa nam le še bolj otežita spopadanje z izzivi in funkcioniranje v življenju nasploh.

Vsako stvar sčasoma prebolimo

Ne glede na to, s čim se v nekem trenutku soočamo in kako velika je bolečina, vsako stvar sčasoma prebolimo. Čeprav so lahko nekateri dogodki v našem življenju zelo tragični in morda zelo omajajo naš notranji svet, moramo vedno verjeti v proces zdravljenja, prebolevanja in napredka. Opomnik na to so lahko pretekli dogodki, s katerimi smo se nekoč že pogumno soočili, jih uspešno prebrodili in iz njih odnesli dragocene izkušnje. Življenje nas venomer preizkuša, zato se ob naslednjem padcu velja opomniti, da je treba samo zdržati v tem, kar doživljamo, in zaupati, da bomo to spet zmogli prebroditi. 

Ni se treba oklepati pretirane pozitivnosti

Čeprav mnogi motivacijski guruji prisegajo na moč pozitivnosti, je treba vedeti, kje je meja med namišljeno, prisiljeno in nezdravo pozitivnostjo ter realnim, zdravim spoprijemanjem z neko situacijo. Vsi že vemo, da ima lahko pretirana pozitivnost povsem nasproten učinek, saj lahko z njo zanikamo resnična občutja. Pomembno je, da si v težkih trenutkih dovolimo občutiti vse, kar se dogaja v nas, čeprav ni prijetno. Bolje si je bolečino, strah, jezo in žalost priznati, jih ozavestiti in vse to zdržati kot pa se delati, da nam nič ni. Vsako čustvo ali občutje sčasoma mine, ključno pa je, da se z njim soočimo na zdrav način.

Nismo edini, ki doživljamo stiske

V težjih obdobjih se nam zdi, da smo edini, ki trpimo, a to je daleč od resnice. Vsak se v življenju spopada z različnimi izzivi in čisto nikomur ni prizaneseno. Razlikujemo se le po tem, na kakšen način se z njimi spoprijemamo in koliko to pokažemo navzven. V današnjem svetu je vse skupaj še bolj prikrito z vzporednim svetom družbenih omrežij, ki pogosto zamegljujejo pravo podobo življenj. Resnica je, da prav vsak nosi svoje težave, zato se v težkih trenutkih opomnite, da je to pač del življenja vseh nas. Niste sami, nikoli. 

Kadar koli se lahko odločimo za spremembo

V življenju imamo vedno na voljo več možnosti, na nas pa je, za katero se bomo odločili. Vsako situacijo lahko sprejmemo in se z njo sprijaznimo, jo skušamo spremeniti ali pa se od nje odmaknemo. Če pogledamo konkretneje – partnerja ne moremo spremeniti, lahko pa sprejmemo njegove lastnosti, spremenimo sebe in svoj pogled nanj ali pa se iz odnosa umaknemo. Prav tako ne moremo spremeniti svojih sodelavcev, lahko pa jih sprejmemo takšne, kot so, ali pa zamenjamo delovno mesto. Najtežje, a hkrati tudi najmanj smiselno se je boriti proti temu, česar ne moremo spremeniti. Če smo nesrečni in nezadovoljni tam, kjer smo, je na nas, da se odločimo in sprejmemo odgovornost za nove korake. 

Nihče ni popoln

Dejstvo je, da ni nihče popoln. Vsi smo samo ljudje in ne nezmotljivi roboti, ki ne delajo napak. Tudi če občasno naredimo večjo ali manjšo napako, ne smemo biti prestrogi do sebe. Vsi smo zmotljivi, vsi občasno udarimo mimo in s tem ni nič narobe, saj nas to dela človeške. Je pa pomembno, da sprejmemo odgovornost za svoja dejanja. Če se vam zdi, da ste pogosto nepopustljivi do sebe in si težko odpuščate spodrsljaje, začnite vaditi sočutje do sebe. 

Viri: PsychoogyToday / HeySigmund

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141