Zadovoljna.si
Roka na pomoč

Osebna rast

5 razlogov, zakaj je pomembno pomagati drugim

Zadovoljna.si, N. Č.
26. 11. 2023 05.00
0

Pomoč drugim prinaša veselje tistim, ki pomoč prejemajo, hkrati pa hrani našo dušo z občutkom namena in medsebojne povezanosti. Številne raziskave so potrdile, da je prijaznost nujna za boljši in lepši vsakdan.

Ste že kdaj občutili veselje in izpolnjenost, ko ste nekomu naredili dobro delo ali mu ponudili roko, ko je bil v stiski? Ta občutek ni zgolj naključje, saj so raziskave pokazale, da je pomoč drugim ključ do sreče.

Ne glede na to, ali gre za darovanje, prostovoljstvo ali podporo prijatelju v stiski, pomoč drugim pozitivno vpliva na naše čustveno in psihično počutje. Toda v današnjem sodobnem svetu so ljudje postali preveč obremenjeni z materializmom in kariero, drug od drugega pa smo vedno bolj izolirani, hkrati pa si vedno manj pomagamo. 

V nadaljevanju razkrivamo 5 razlogov, zakaj je pomoč drugim tako pomembna ter kako lahko ta izboljša naše počutje in razpoloženje. 

Tina Maze: Podarimo upanje tistim, ki ga najbolj potrebujejo
Preberi še
Tina Maze: Podarimo upanje tistim, ki ga najbolj potrebujejo

Zakaj je pomoč drugim tako pomembna?

Spodbuja pozitivna čustva

Eden od ključnih razlogov, zakaj je pomoč drugim ključ do sreče, je ta, da spodbuja pozitivna čustva. Ko pomagamo drugim, naši možgani sproščajo oksitocin, znan tudi kot hormon, ki prispeva k občutkom sreče in dobremu razpoloženju. 

To vodi do povečanega občutka sreče in veselja, zaradi česar se počutimo bolje. Poleg tega pomoč prinese občutek umirjenosti in zmanjša raven stresa. Študije so pokazale, da imajo tisti, ki redno opravljajo prostovoljno delo, bolj pozitiven pogled na življenje in manj trpijo za depresijo in anksioznostjo.

 Ko pomagamo drugim, naši možgani sproščajo oksitocin.
Ko pomagamo drugim, naši možgani sproščajo oksitocin.FOTO: Dreamstime

Daje občutek namena

Pomoč drugim nam lahko da tudi večji smisel. Ko pomagamo drugemu človeku, čutimo, da imajo naša dejanja pomen in da lahko nekaj spremenimo. Ta občutek namena nam prinaša izpopolnitev in zadovoljstvo, kar pozitivno vpliva na našo splošno srečo.

Izboljšuje socialne odnose

Pomoč drugim je odličen način za gradnjo in krepitev odnosov. Ko nekomu pomagamo, je večja verjetnost, da bo ta pomoč v prihodnosti vzajemna. Na ta način se lahko zbližamo drug z drugim. To prispeva k ustvarjanju močnejših in boljših družbenih odnosov ter k večjemu občutku skupnosti.

Na računu ima milijone, a prosi za finančno pomoč
Preberi še
Na računu ima milijone, a prosi za finančno pomoč

Zagotavlja občutek dosežka

Pomoč drugim nam daje možnost, da se bolje počutimo tudi sami. Nesebična dejanja prijaznosti nam dajejo občutek dosežka in ponosa na to, kar smo naredili. S tem se bolj zavedamo lastne vrednosti. Ta občutek dosežka je lahko močan motivator in vodi do večje sreče.

Pomoč drugim nam daje možnost, da se bolje počutimo tudi sami.
Pomoč drugim nam daje možnost, da se bolje počutimo tudi sami. FOTO: Dreamstime

Spodbuja pozitivne spremembe v svetu

Navsezadnje, ko si pomagamo, naredimo svet boljši in lepši. Ko naredimo dobro delo, naredimo razliko in s tem spodbudimo pozitivne spremembe v svetu. To nam prinaša občutek zadovoljstva in sreče, saj vemo, da so naša dejanja pozitivno vplivala na svet.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
To bodo najsrečnejša astrološka znamenja v letu 2024
Preberi še
To bodo najsrečnejša astrološka znamenja v letu 2024
Občutki manjvrednosti igrajo pomembno vlogo pri strahu pred srečo
Preberi še
Občutki manjvrednosti igrajo pomembno vlogo pri strahu pred srečo

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493