Zadovoljna.si
osebna rast

Osebna rast in odnosi

Perfekcionizem – dobra ali slaba lastnost?

V.H.
2023-03-30 05:00
0

Perfekcionizem mnogi enačijo z uspehom in dosežki, a temu ni nujno tako, saj nas včasih močno omejuje, upočasnjuje in ovira v življenju. Prepričanje, da mora biti vse popolno, nas pogosto samo utrudi, saj nikoli nič ni dovolj dobro. Naše predstave so toge in ne dopuščajo drugih možnosti, saj gremo vedno samo na vse ali nič. O tem smo se pogovarjali tudi s psihologinjo Sabino Prah.

"Perfekcionizem je osebnostna lastnost, ko posameznik stremi k popolnosti in odsotnosti napak," pravi Sabina Prah, psihologinja, doktorica aplikativnih psiholoških študij, akreditirana kognitivno-vedenjska terapevtka in certificirana učiteljica čuječnosti. A naše napake, nepopolnosti, neuspehi, padci in še in še so prav tako del nas. Nepopolnosti imajo tudi svoje prednosti, medtem ko so takšni in drugačni neuspehi vedno tudi vir novih spoznanj. 

Sabina Prah, psihologinja
Sabina Prah, psihologinja FOTO: AdobeStock

Kdo je perfekcionist?

Perfekcionist ima zelo visoke cilje in standarde osebnega delovanja in se ne sprijazni z ničimer, kar po njegovih merilih ni dovolj dobro, pač pa vztrajno teži k odličnosti. V svojem mišljenju in delovanju je izjemno tog, rigiden, težko tolerira nedoslednost, negotovost, spontanost. Takšna naravnanost do sebe se pogosto odslikava tudi v podobno strogih pričakovanjih do drugih.

Kdaj nas perfekcionizem ovira?

Ne le, da je takšna pretirana zahtevnost lahko obremenjujoča za ljudi, s katerimi posameznik prihaja v stik v delovnem, prijateljskem in družinskem okolju, izjemno obremenjujoča je tudi za posameznika samega. Občutek ima, kot bi bil konstantno pod budnim nadzorom lastnih pretiranih zahtev, zapovedi in prisil ter neizprosne samokritičnosti. 

Pravila in predpostavke, ki usmerjajo posameznikovo vedenje, so pogosto pretirane, nefleksibilne in izkrivljene, npr:

  • - Črno-belo mišljenje (če v kolektivu nisem najboljši, sem ničvreden),
  • - katastrofiziranje (če naredim napako, me bodo odpustili),
  • - minimaliziranje (tisti moj dosežek res ni nič posebnega),
  • - selektivna pozornost (pomemben je samo odličen vtis, ki ga imajo ljudje o meni)
  • - in moram mišljenje (moj zakon mora biti brez konfliktov).
Osvobodite se okov nezdravega perfekcionizma.
Osvobodite se okov nezdravega perfekcionizma. FOTO: Adobe Stock

Togost se odraža tudi v posameznikovem vedenju, kot je izogibanje situacijam morebitnega neuspeha, pretirano vlaganje truda, pretirano preverjanje in popravljanje, odlašanje, neodločnost, iskanje zagotovil in odobravanja, uporaba seznamov in listkov obveznosti. 

Občutek, da ni nikoli nič dovolj dobro, je lahko zelo težek, frustrirajoč in izčrpava. Neredko posameznika ohromi, da ne tvega in se novih izzivov zaradi strahu pred napakami ali neuspehom sploh ne loti, zaradi česar lahko obtiči na mestu in stagnira. 

Sčasoma se lahko razvije depresivna in/ali anksiozna simptomatika. Perfekcionizem je pogost tudi pri motnjah prehranjevanja, obsesivno kompulzivni motnji in nekaterih osebnostnih motnjah.

Na izogibajoči slog navezanosti najbolj vplivajo odnosi iz otroštva
Preberi še
Na izogibajoči slog navezanosti najbolj vplivajo odnosi iz otroštva

Kakšna je razlika med zdravim in nezdravim perfekcionizmom? Kako se izraža?

Lahko rečemo, da je perfekcionizem zdrav oz. funkcionalen, kadar nas motivira in spodbuja, da gremo v smeri želenih ciljev, da se za njihovo doseganje potrudimo in jih tako z večjo verjetnostjo dosegamo. Na tak način nas motivira k uspešnosti, odličnosti. Vendar ne za vsako ceno, kot je to značilno za nezdravi perfekcionizem. 

Pri nezdravem perfekcionizmu gre za rigidne in stroge zahteve do samega sebe. 

Posameznik z nezdravim perfekcionizmom si postavlja prezahtevne cilje glede na lastne sposobnosti in spretnosti. Od sebe neizprosno pričakuje najboljše in še več, česar ne (z)more doseči, zaradi česar se kritizira, se še bolj trudi in pričakuje od sebe še več. Na takšen način se ujame v zanko neuspešnosti in občutka nesposobnosti, iz katere ne zmore izstopiti in le poglablja svojo stisko. 

Kaj je lahko v ozadju perfekcionizma in kako je z njim povezana naša samopodoba?

Čeprav se lahko zdi, da je perfekcionizem lastnost, ki je cenjena, saj se ponaša z odličnostjo in uspešnostjo, je to pogosto le zunanji vtis. V ozadju se lahko skrivajo prej omenjeni prezahtevni vzorci razmišljanja in vedenja, ki pogosto izhajajo iz temeljnega prepričanja o lastni nevrednosti in/ali nesposobnosti. 

Posameznik lahko s prezahtevnostjo perfekcionizma maskira in kompenzira slabo samopodobo. Vsaka napaka, kritika ali neuspeh ga močno zaboli, saj aktivira čustvo sramu, ki je eno najbolj nevzdržnih čustev, s katerim je težko zdržati. Nanaša se namreč na občutek, koliko je posameznik kot oseba (ne)vreden. 

Pozitiven odnos do samega sebe je rezultat sprejemanja svojih šibkosti
Preberi še
Pozitiven odnos do samega sebe je rezultat sprejemanja svojih šibkosti
 V ozadju se lahko skrivajo prej omenjeni prezahtevni vzorci razmišljanja in vedenja.
V ozadju se lahko skrivajo prej omenjeni prezahtevni vzorci razmišljanja in vedenja.FOTO: AdobeStock

Kako lahko postanemo manj strogi do sebe in drugih?

Pri preseganju (nezdravega) perfekcionizma se opremo na rahljanje nerealnih, previsokih standardov, zviševanje tolerance za napake ter zmanjševanje časa in energije, ki ga namenimo za doseganje posameznega cilja. 

Preseganje (nezdravega) perfekcionizma se lahko lotimo na različne načine:

  • Ozavestimo nekoristnost perfekcionizma tako, da napišemo seznam prednosti in slabosti takšnega mišljenja in vedenja. Tako bomo verjetneje uvideli, kako veliko breme nosimo na račun (redkih) koristi.
  • Pozorni smo na svoj notranji govor, in ko ozavestimo, da uporabljamo kakšna miselna izkrivljanja ali smo do sebe (in drugih) preveč strogi, te misli nadomestimo z bolj realnimi, spodbudnimi.
  • Zavestno širimo fokus s cilja na pot ter si ob tem dovolimo, da se ustavimo, zadihamo, se sprostimo in tudi nagradimo za vmesne korake.
  • Pri doseganju ciljev si določimo časovne roke, s čimer zmanjšamo verjetnost odlašanja in se omejimo, da neprestano ne preverjamo in popravljamo svojih izdelkov.
  • Izvedemo t. i. vedenjski eksperiment, npr. delanja napak v sporočilih, in tako testiramo, ali se res zgodi kakšna katastrofa. Dobimo lahko dragoceno izkušnjo, da smo preživeli posledice in zdržali s tesnobo oz. nelagodjem.

Tako vse bolj dobivamo izkušnjo, da lahko postopoma opuščamo nadzor in malo po malo na področjih, ki se nam ne zdijo tako zelo pomembna, rahljamo perfekcionizem in se učimo sprejemati dovolj dobro, ki je temelj zdravja in psihičnega blagostanja. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152