Zadovoljna.si
Ženska v kopalkah

Osebna rast in odnosi

Draga ženska, ki se boriš s slabo samopodobo ...

J.V.
08. 07. 2021 07.14
1

Si veliko več kot število kilogramov, ki si jih pridobila ali izgubila v zadnjem času. Si veliko več kot številka, ki ti jo pokaže tehtnica in si veliko več kot konfekcijska številka na tvojih oblačilih. Si točno to kar moraš biti in si neprecenljiva.

Če bi te prosili, da dokončaš stavek 'Moje telo je ...', na kaj bi najprej pomislila?
Če bi te prosili, da dokončaš stavek 'Moje telo je ...', na kaj bi najprej pomislila? FOTO: iStock

Kilogram je enota mase, lastnosti, ki jo bolj običajno opisujemo z našim dojemanjem teže predmeta. To je definicija teže, ki pa ne definira vaše vrednosti, spodobnosti ali potenciala. Toliko žensk išče potrditev, da so dovolj dobre in si nekaj zaslužijo, v številkah povezanih s telesno podobo. In ker se jim zdi, da je številka na njihovi tehtnici previsoka, da je konfekcijska številka, ki jo nosijo prevelika, se v življenju držijo nazaj in ga ne zajemajo s polno žlico. V resnici pa te številke ne merijo ničesar pomembnega. Te številke ne razkrivajo ljubezni, ki jo nosiš v srcu in si jo pripravljena z nekom deliti, tvoje prijaznosti, dobrosrčnosti, ambicij, sposobnosti in potenciala.

Da, pomembno je, da živiš zdravo in da skrbiš zase. Toda skrb zase pomeni tudi skrbi za duševno zdravje in ne le fizično. Zanemarjanje enega ali drugega, lahko vodi v kasnejše probleme in dandanes se lahko zelo hitro zgodi, da se ujameš v past nezadovoljstva s svojo telesno podobo, da začneš verjeti, da si premočna, presuha, premajhna, previsoka ali karkoli drugega, kar odstopa od družbenih lepotnih idealov, ki si jim izspotavljena kamor koli se obrneš. 

Iskreno pismo najboljši prijateljici: Ker preprost hvala ni dovolj!
Preberi še
Iskreno pismo najboljši prijateljici: Ker preprost hvala ni dovolj!
Tvoje telo je tvoj temelj. Je edino telo, ki ga boš imela v življenju in kdo ga bo imel rad, če ne ti?
Tvoje telo je tvoj temelj. Je edino telo, ki ga boš imela v življenju in kdo ga bo imel rad, če ne ti?FOTO: iStock

Rezultat tega je pomanjkanje samozavesti in ljubezni do samega sebe. Če bi te prosili, da dokončaš stavek 'Moje telo je ...', na kaj bi najprej pomislila? Vzemi si trenutek in razmisli, s katero besedo bi dokončala stavek in kaj ta pomeni o odnosu, ki ga imaš s svojim telesom. Če si tako kot večina žensk, se bodo tvoje prve misli vrtele okoli njegovega videza in velika verjetnost je, da te misli ne bodo pozitivne. 

Bolj kot na to, kako je tvoje telo videti, se osredtoči na to, kaj vse tvoje telo zmore. Če bodo tvoje misli 'Moje telo lahko objame ljudi, ki jih imam rada in jim ponudi ramo, ko so žalostni. S tem lahko izrazim svojo ljubezen do družine', boš bolj cenila stvari, ki jih tvoje telo lahko naredi in ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne.

Tvoje telo je tvoj temelj. Je edino telo, ki ga boš imela v življenju in kdo ga bo imel rad, če ne ti? Je zakladnica vseh tvojih misli, čustev, karakteristik in idej. In brez njega ne bi bile ti ti. Če bi se rada v njem počutila bolje, če bi ga rada spremenila na zdrav način ... Potem to naredi! A naredi to zase in za nikogar drugega. Naredi to za svoje zdravje in boljše počutje. Samo ti imaš nadzor nad njim in nihče na tem svetu ti nima pravice reči, da tvoje telo ni dovolj dobro. Če ne ustrezaš njihovim standardom, to le pomeni, da jih ne potrebuješ v svojem življenju. Gre za zelo nezdravo obliko manipulacije, ki je nikoli ne smeš sprejeti in tolerirati. 

Drage ženske, živite polno, le tako boste v svoje življenje pritegnile nekoga, ki bo živel enako
Preberi še
Drage ženske, živite polno, le tako boste v svoje življenje pritegnile nekoga, ki bo živel enako

Nikar se v življenju ne drži nazaj samo zaradi tega, kako vidiš svoje telo. Dovolj si. Več kot dovolj. In ponudiš lahko veliko več, kot le zunanjost. Ni pomembna velikost kavbojk, ki jih nosiš, ampak velikost tvojega srca in uma. Sprejmi svoje telo, ljubi ga, obožuj vsako oblino, vsako strijo. Nosi oblačila, v katerih se počutiš dobro in ne razmišljaj o tem, kaj si bodo mislili drugi. In nikoli ne pozabi najpomembnejšega modnega dodatka - velikega nasmeha.

Kupi tiste kopalke, ki si jih ogleduješ že od januarja in za katere misliš, da nimaš dovolj dobre postave. Imaš in bikinke niso namenjene samo manekankam. Ne sekiraj se, če tvoj trebuh ni čvrst in izklesan do popolnosti. Če vprašaš moške, jih bo večina rekla, da imajo rajši ženske z oblinami. Imej rada svoje telo takšno, kot je. Ko boš čez 10 let gledala stare fotografije, se boš jezila, kaj ti je bilo, da si se takrat ukvarjala s tistimi tremi dodatnimi kilogrami, ker si v resnici izgledala fenomenalno.

Nikar se v življenju ne drži nazaj samo zaradi tega, kako vidiš svoje telo.
Nikar se v življenju ne drži nazaj samo zaradi tega, kako vidiš svoje telo.FOTO: iStock

Navdih: theodysseyonline.com

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413