Zadovoljna.si
Da bi ljubezen čutili, se ji moramo znati tudi prepustiti.

Osebna rast in odnosi

Prijateljstvo z bivšim? To pravijo Slovenci!

Zadovoljna.si
16. 11. 2023 05.00
0

Pred kratkim smo napisali članek o petih različnih znakih, ki nakazujejo na to, da še niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim partnerjem. Vanj smo vključili anketo z naslovom 'Ali si z bivšim partnerjem sploh lahko prijatelj', zdaj pa razkrivamo odgovore Slovenk in Slovencev.

Vprašanje, ali si z bivšim partnerjem lahko prijatelj, pogosto sproži različna mnenja in občutke. Nekateri menijo, da je to povsem možno, medtem ko drugi verjamejo, da je to zelo težko ali celo nemogoče. Resnica je, da je prijateljstvo z bivšim kompleksno in odvisno od številnih dejavnikov.

Zakaj ja?

Prijateljstvo z bivšim partnerjem lahko prinese nekatere pozitivne vidike. Prvič, če je bil vajin odnos zgrajen na spoštovanju in globokem razumevanju, obstaja možnost, da se ohrani prijateljstvo, saj sta si že blizu kot osebi. 

Drugič, če je razhod potekal spoštljivo in brez večjih konfliktov, naj bi prav tako obstajala možnost za prijateljstvo. Tretjič, skupna zgodovina lahko ustvari vez, ki omogoča lažje prehajanje v prijateljski odnos. Prijateljstvo z bivšim lahko torej prinaša podporo in razumevanje v težkih trenutkih, saj se zavedata drug drugega in imata preteklost, ki vaju je povezovala. 

5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim
Preberi še
5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim

Zakaj ne?

Kljub pozitivnim vidikom obstajajo tudi številni izzivi in razlogi, zakaj prijateljstvo z bivšim partnerjem ni vedno priporočljivo. Prvič, če je bil razhod boleč ali pa je bila v razmerju prisotna izdaja ali pa celo prevara, lahko nadaljnje ohranjanje stika povzroči dodatno čustveno stisko ter oteži zdravljenje in celjenje ran po razhodu. 

Drugič, stara čustva se lahko ponovno vnamejo, to pa brez dvoma ovira napredovanje v novih razmerjih. Poleg tega ohranjanje prijateljstvo z bivšim partnerjem zahteva jasno postavitev meja. Nejasnost lahko vodi v zapletene situacije, ljubosumje ali zmedo v novih partnerskih odnosih. Zato je ključno, da se oba zavedata, kje so meje in kaj je primerno v tej novi dinamiki.

Ljudje se po večini ne odločajo za prijateljstvo z bivšim.
Ljudje se po večini ne odločajo za prijateljstvo z bivšim.FOTO: Adobe Stock

Kaj pravijo Slovenke in Slovenci?

Na našo anketo je odgovorilo 1898 oseb, od tega jih je 523 (27 %) prepričanih, da si z bivšim lahko brez problema prijatelj tudi po koncu razmerja, 839 (44 %) pa jih meni, da to ni mogoče. 536 oseb (28 %) meni, da je vse odvisno od posamezne situacije.

Je v redu, če se zapleteš z bivšim fantom prijateljice?
Preberi še
Je v redu, če se zapleteš z bivšim fantom prijateljice?

Moški

Če pogledamo samo moške, jih 229 (od sodelujočih) oz. 35 % meni, da si z bivšim partnerjem tudi po razhodu lahko še vedno prijatelj, 271 oz. 41 % pa jih meni, da prijateljstvo z bivšim po koncu razmerja ne obstaja. 146 oz. 22 % jih je odgovorilo, da je vse odvisno od situacije. 

Ženske

294 oz. 23 % sodelujočih žensk je prepričanih, da si z bivšim tudi po razhodu lahko prijatelj, 568 oz. 45 % pa jih meni, da to ni mogoče. Da je vse odvisno od posamezne situacije, je odgovorilo 3890 sodelujočih žensk oz. 31 %. 

Rezultati ankete: Ali si z bivšim partnerjem lahko prijatelj?
Rezultati ankete: Ali si z bivšim partnerjem lahko prijatelj?FOTO: Zadovoljna.si

Če zaključimo, pomembno je, da se zavedate svojih čustev, postavite jasne meje in se odločite glede na to, kaj je najbolje za vaše čustveno blagostanje. Če je prijateljstvo z bivšim partnerjem za vas vir podpore in pozitivnosti, potem vztrajajte pri svojem, vendar pomembno je, da se zavedate, da so v večini primerov čustva enostavno premočna (tako pozitivna kot negativna), zato se večina ljudi odloči, da gre s svojim življenjem raje naprej, saj je tako veliko lažje za vse vpletene. 

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Rezultati ankete: Ali si z bivšim lahko prijatelj?
Rezultati ankete: Ali si z bivšim lahko prijatelj?FOTO: Zadovoljna.si
Rezultati ankete: Ali si z bivšim lahko prijatelj?
Rezultati ankete: Ali si z bivšim lahko prijatelj?FOTO: Zadovoljna.si
Leto dni po razhodu spregovoril o prevari
Preberi še
Leto dni po razhodu spregovoril o prevari
Slovenska vplivneža sta v pričakovanju
Preberi še
Slovenska vplivneža sta v pričakovanju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413