Zadovoljna.si
Par ima težave

Odnosi

5 najpogostejših razlogov za partnerske konflikte

A.K
18. 09. 2021 05.00
0

Če bi partnerski odnos temeljil le na obdobju, ko se cedita med in mleko, bi verjetno živeli v Disneyjevi pravljici. To namreč ne obstaja. Življenjski zasuki postrežejo s svojo porcijo stresa, svoje pa dodajo še osebnostne značilnosti obeh partnerjev, želje, upanja in hrepenenja. Vsak par se skozi leta srečuje z različnimi konflikti, ki se dotikajo vzgoje, prostega časa, spolnosti, denarja in še česa. Psihoterapevti so na podlagi izkušenj naredili seznam najpogostejših tem, s katerimi se srečujemo v odnosu. Če vas je ob tem spreletelo misel: »Oh, očitno nisem edina,« naj vas potolažimo - niste. Vsi se srečujemo z enakimi težavami, umetnost pa se pokaže ravno v tem, kako se z njimi spopademo.

O čem se pa vi najpogosteje prepirate?
O čem se pa vi najpogosteje prepirate? FOTO: iStock

1. Nimata dovolj časa zase

Večna tema, ki nima konca. Kolikokrat ste svojemu partnerju že rekli tisti znani stavek: »Kdaj bova več skupaj?« Ali pa: »Kdaj si boš vzel več časa zame?« S tem se veliko bolj ukvarjajo ženske, a tudi pri moških se to dogaja. Pomanjkanje časa je postala težava sodobnega časa, saj so pritiski postali veliki. Osredotočenost na eksistenco, službene obveznosti, morda družina in otroci … so teme, ki obvladujejo naša življenja, posledično pa imamo premalo ali sploh nič časa zase in za partnerja. A na dolgi rok tako ne gre, zato je treba postaviti razmejitve in prioritete.

2. Družbena omrežja

Gre za precej novodobno temo, o kateri pred desetimi leti ni bilo ne duha ne sluha. S pojavom številnih družbenih omrežij in bliskovitim razvojem tehnologije smo tako rekoč postali ’sužnji tehničnim igračkam’, okoli katerih se dandanes vrti vse. Konflikti se v partnerstvu sučejo okoli namenjanja časa družbenim omrežjem, prisotnosti v spletnih klepetalnicah, komentarjev nasprotnega spola in podobno. Vsi vemo, da zna biti ta vzporedni svet tudi presneto izkrivljen, kajne?

3. Nestrinjanje glede financ

Finance spadajo med najpogostejše teme, o katerih se s partnerjem prepiramo. Nestrinjanja se lahko vrtijo okoli varčevanja, pretiranega trošenja denarja, pomanjkanja denarja, posojil in podobno. Dodaten dejavnik, ki še popestri vse skupaj, je ta, da je eden od partnerjev ponavadi velik zapravljivec, drugi pa skromni varčevalec. Ko vsak od njiju stremi k svojim potrebam, ne gre drugače, kot da pride do konfliktov. Žal je včasih razhod celo neizbežen.

Včasih se zdi, da sedimo vsak na svojem polu, kajne?
Včasih se zdi, da sedimo vsak na svojem polu, kajne?FOTO: iStock

4. Težave v spolnosti

Tudi med rjuhami ni vedno tako, kot bi moralo biti. V tem delu se partnerji največkrat ne ujemajo v spolnosti, imajo težavo z libidom, težko jim je govoriti o svojih fantazijah in potrebah, pri čemer je treba poudariti, da se lahko razlog skriva povsem drugje kot v partnerju. Pri spolnosti igrajo veliko vlogo tudi pretekle izkušnje, odnos do samega sebe, sprejemanje svojega telesa, zmožnost prepuščanja čutnim užitkom in podobno. Ni vse v tem, da en par ne posluša in upošteva drugega. Ne pravijo zaman, da se spolnost dogaja v glavi. Bolj kot smo zadovoljni s seboj, lepša je tudi spolnost.

V vsakem razmerju pride tudi do težjih nestrinjanj, ki morda celo zamajejo trdnost odnosa.
V vsakem razmerju pride tudi do težjih nestrinjanj, ki morda celo zamajejo trdnost odnosa. FOTO: iStock
 

5. Širša in ožja družina

Odnosi v družinah nikoli niso popolni: težavni starši, prekomerno vtikanje v življenjski stil, nesprejemanje drugačnosti, premajhna življenjska širina, posesivne tašče in tasti … Vse našteto igra veliko vlogo in nemalokrat se zgodi, da odnos nehote razpade prav zaradi naštetih dejavnikov. No, dovolj je že en sam. Prav zato so razmejitve med primarno družino in vašim partnerskim odnosom tako pomembne. Vsak odrasel posameznik sprejema svoje odločitve in se odloča tako, kot misli, da je zanj najbolje, to pa morajo starši tudi spoštovati in upoštevati. K tej temi bi lahko dodali še nestrinjanje o vzgoji otrok, zato je pametno že v začetku razdelati svoje poglede in ne šele takrat, ko se otrok rodi.

Kaj narediti, če vas je prevaral?
Preberi še
Kaj narediti, če vas je prevaral?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471