Zadovoljna.si
Varanje

Osebna rast in odnosi

Kaj narediti, če vas je prevaral?

M. A.
25. 02. 2019 07.58
0

Ko te partner nenadoma prevara, se v tvoji glavi pojavi nešteto vprašanj, zagotovo pa ne manjkata vprašanji, ali sem za to kriva jaz in ali mu odpustiti. Zagotovo niste pozabili dramatičnega konca 3. sezone serije Reka ljubezni, ko je Irena (Lara Komar) pri poljubljanju z Valentino (Ana Urbanc) zalotila svojega Roka (Tadej Pišek). Nocoj ob 20.00 na POP TV bo morala Irena sprejeti težko odločitev.

Ob varanju pogosto naletimo na komentar, da sta za prevaro vedno kriva dva.
Ob varanju pogosto naletimo na komentar, da sta za prevaro vedno kriva dva. FOTO: iStock

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravila skupina ameriških psihologov z univerze v Utahu, je glavnih razlogov za varanje osem, kot najpogostejši razlog pa omenjeni psihologi izpostavljajo pomanjkanje spolnosti v razmerju. Težava se pojavi tudi, če je spolnosti sicer dovolj, a z njo nista zadovoljna. Poskušata kaj novega, se potrudita drug za drugega? V nasprotnem primeru si marsikdo zaželi nečesa novega, kar začne iskati drugod.

Pogosto se zgodi tudi, da kljub ljubezni en partner preprosto ni dovolj. Obstajajo ljudje, ki si želijo več, lahko vas še tako ljubijo, a vseeno potrebujejo nekaj več. Zagotovo je prav, da moški to pove dekletu že na začetku, a pogosto ni tako. Takšni moški vam bodo skoraj zagotovo sprva predlagali ’odprto razmerje’ ali pa seks v troje, če pa ne boste privolili, si bo najverjetneje dovoljenje vzel kar sam.

Tudi čustveno zadovoljstvo je zelo pomembno, in če se v razmerju partner počuti, da ni razumljen ali da se pred njim zapirate, je to enako, kot da bi ga potiskali v objem druge ženske. Vprašati se morate, ali tudi same dovolj vlagate v zvezo. Ob tem psihologi omenjajo še čustveno potrditev. Ne le da morate partnerju dati vedeti, da ga razumete (in seveda tudi obratno), morate ga tudi ceniti in biti z njim povezani. Pogosto slišimo, da se varanje pojavi, ko se partnerja 'odtujita', zato je razmerje nekaj, za kar si morata neprestano prizadevati.

Ko vzameš razmerje za samoumevno, pogosto nastanejo težave.
Ko vzameš razmerje za samoumevno, pogosto nastanejo težave.FOTO: iStock

Čeprav si mogoče na začetku zveze to težko predstavljate, je povsem mogoče, da ljubezen sčasoma ugasne. To se lahko zgodi počasi, mogoče zaradi tega, ker sta si preveč različna ali pa nimata dovolj časa drug za drugega, mogoče se ne ujameta v postelji ali pa znova za to poskrbi tretja oseba. Nikogar ne moremo prikleniti nase in ga prepričati, da nas ljubi na silo, zato v takem primeru po navadi vajinemu razmerju ni pomoči, zagotovo pa je od partnerja pošteno, da pred vstopom v drugo razmerje konča tistega obstoječega.

Najbolj nestrpne 1. del nove sezone serije Reka ljubezni že čaka na VOYO.

Eno je skok čez plot, nekaj povsem drugega pa se zgodi, ko se zaljubiš v nekoga drugega. Povsem mogoče je, da vas partner še vedno ljubi, a ga hkrati vleče k neki drugi osebi; lahko gre preprosto za neko instantno privlačnost, ko spoznaš nekaj novega, ali pa gre za nekaj globljega. V vsakem primeru je še hujše, ko so vpletena prava čustva.

Če se zgodi, da vas partner prevara (ali prizadene na kakšen drugačen način), je pomemben tudi vaš odziv. Lahko ste jezne, žalostne, prizadete, vse to je povsem normalno, zavedajte pa se, da maščevanje ni nikoli rešitev. Razmerje je po varanju že tako v nevarnosti in z varanjem partnerja zagotovo ne boste izboljšale razmer. Morda se boste res počutile boljše, če ste odločene, da ga zapustite, a na dolgi rok vam zagotovo ne bo pomagalo.

Maščevanje se sprva zdi kot dobra rešitev, a na dolgi rok ne prinese nič dobrega.
Maščevanje se sprva zdi kot dobra rešitev, a na dolgi rok ne prinese nič dobrega. FOTO: iStock

Radovednost in želja po novih doživetjih sta pogosto dovolj, da partner skoči čez plot. Zgoraj omenjena raziskava je pokazala, da številni, ki so varali ’iz firbca’, sploh niso nehali ljubiti svojih partneric, a so preprosto čutili željo po nečem novem, prav tako pa so želeli sebi dokazati, da so še vedno privlačni in zanimivi za druge.

Na koncu je treba poudariti, da nikoli ni prav domnevati, da ste za njegovo varanje krive ve, če mu boste odpustile in ali ste prepričane, da tega ne bo ponovil, pa veste najbolje same, saj se vsaka zveza razlikuje od druge.

Ali bi mu bile pripravljene odpustiti prevaro?
Ali bi mu bile pripravljene odpustiti prevaro?FOTO: iStock

Po turbulentnem razmerju v preteklih mesecih in rojstvu sina Emila, po katerem se je Irena soočala tudi s poporodno depresijo, je napetost 3. sezone serije Reka ljubezni dosegla vrhunec s poljubom Valentine in Roka, med katerim ju je zasačila Irena. Reka ljubezni bo nocoj ob 20.00 na POP TV znova začela teči, vprašanje, ki si ga zastavlja Irena, pa je, ali bo Roku lahko odpustila varanje.

Ali bo Irena Roku odpustila prevaro z Valentino?
Ali bo Irena Roku odpustila prevaro z Valentino?FOTO:

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478