Zadovoljna.si
Spolnost-1

Osebna rast in odnosi

To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo

N. Č.
06. 10. 2023 05.00
0

Spolnost je čudovit, hkrati pa zelo pomemben del vaše vezi s partnerjem, toda ko se seks uporablja zgolj kot nadomestek za pristne čustvene povezave, je pomembno, da se ustavite in razmislite o osnovnih razlogih, ki spodbujajo takšno vedenje.

Kot družabna bitja instinktivno težimo k povezanosti in čustveni intimnosti. Naravno je hrepeneti po toplini, razumevanju in pristnih povezavah, ki napolnjujejo naša življenja. Vendar pa se dandanes posamezniki pogosto zatekajo k spolni intimnosti kot nadomestku za pristne in globoke odnose. 

Toda zakaj je temu tako? Gre za strah pred zapuščenostjo? Travme iz otroštva? Morda za pomanjkanje samospoštovanja? Ali pa zgolj za to, da se nam seks brez obveznosti zdi zabavnejši in bolj divji?

Psychology Today navaja, da obstajajo 3 osnovni razlogi, zakaj se posamezniki spuščajo v kratkotrajna razmerja, ki temeljijo zgolj na seksu, namesto da bi se odločili za pomenljivo dolgotrajno zvezo, ki temelji na resničnih čustvih. 

Spustila sta se v vroče, a tudi vihravo razmerje, kaj se dogaja zdaj?
Preberi še
Spustila sta se v vroče, a tudi vihravo razmerje, kaj se dogaja zdaj?

Čustvene rane iz preteklosti

Strokovnjaki pravijo, da vas globoko zasidrane čustvene rane lahko pripeljejo do iskanja tolažbe v brezpomenski spolni aktivnosti, namesto da bi se soočili z bolečino in zacelili rane. Te rane lahko izhajajo iz izkušenj, kot so travme iz otroštva, zapuščenost s strani ljubljene osebe ali pa iz preteklih razmerij, ki se niso končala najbolje ...

Ena študija je proučevala, kako lahko zloraba v otroštvu vpliva na izbiro ljudi, ki na takšen ali drugačen način v odrasli dobi postanejo del našega življenja. Rezultati so pokazali, da lahko ljudje, ki so v otroštvu doživeli čustveno ali spolno zlorabo, razvijejo določene vzorce razmišljanja, zaradi katerih se počutijo ločene oz. zavrnjene od drugih. Take vrste razmišljanje jih lahko pripelje do tega, da imajo kot odrasli več spolnih partnerjev.

Slovenka obupano: 'Ali je ok, če ga moti število nekdanjih spolnih partnerjev?'
Preberi še
Slovenka obupano: 'Ali je ok, če ga moti število nekdanjih spolnih partnerjev?'

V brezpomenskih, kratkotrajnih in predvsem fizičnih razmerjih lahko torej iščemo tolažbo ali pobeg od realnega sveta, toda ta rešitev na dolgi rok ne deluje. Na ta način nikoli ne bomo uspešno rešili svojih problemov in zacelili ran, zato je pomembno, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o tem, kje zares tiči problem. 

Čustvenih ran na žalost ne moremo zaceliti iz danes na jutri, zato je pomembno, da se zavedamo, da v kolikor želimo prekiniti ta toksični vzorec svojega vedenja, moramo pokazati predanost in vztrajnost, pomagamo pa si lahko s terapijo ali samorefleksijo.

Pomagamo si lahko s terapijo ali samorefleksijo.
Pomagamo si lahko s terapijo ali samorefleksijo. FOTO: Adobe Stock

Vloga samospoštovanja

V družbi, ki je osredotočena na spolno in fizično privlačnost, lahko posamezniki, zlasti tisti s krhkim egom, verjamejo, da je njihova vrednost pogojena s številom ljudi, ki si želijo z njimi imeti spolne odnose.

Iskanje potrditve z zvezami za eno noč je lahko kontraproduktivno, saj tako početje le redko poveča samozavest, skoraj vedno pa spodbudi občutke krivde, sramu, osamljenosti in praznine. 

Iz tega začaranega kroga lahko pobegnete zgolj tako, da ponovno pridobite občutek samospoštovanja in samosprejemanja. Do tja vas čaka dolga pot, ki pa jo je brez dvoma vredno prehoditi. Začnite z majhnimi koraki, na primer tako, da se vsak dan pogledate v ogledalo in si rečete 'nisem popolna, toda s tem ni nič narobe'. 

Sami moramo poskrbeti za regulacijo svojih čustev in misli
Preberi še
Sami moramo poskrbeti za regulacijo svojih čustev in misli

Pomembno je, da same sebe opomnite, da ste edinstvene in da v sebi skrivate veliko več pozitivnih kot negativnih lastnosti. Namesto tega, da iz dneva v dan iščete odobritev s strani drugih (pa naj bo to v živo ali preko družbenih omrežji), raje poiščite veselje in izpolnitev v tem, da ste pristne in zveste same sebi. 

Vse skupaj bo lažje, v kolikor se obkrožite z osebami, ki vas podpirajo in spodbujajo, tiste, ki pa gledajo samo nase in na površinske odnose, pa raje odslovite in jih pospremite iz svojega življenja (pa naj gre za toksičnega partnerja ali pa za egoistično prijateljico). 

Kar se tiče ljubezenskih razmerij, pojdite raje bolj počasi, le tako boste lahko odnos postavili na prave temelje – spoštovanje in podpora. Iščite torej partnerja, ob katerem se boste počutile cenjene in občudovane, ne pa moškega, ki bo na vas gledal kot na kos dobrega mesa. 

Iščite partnerja, ob katerem se boste počutile cenjene in občudovane.
Iščite partnerja, ob katerem se boste počutile cenjene in občudovane. FOTO: iStock

Družbena norma

Družbene norme močno vplivajo na naše dojemanje spolnosti. Pogosto spodbujajo določene ideale in pričakovanja glede spolnosti, kar lahko vpliva na naše odločitve in vedenje. Družbena pričakovanja in norme lahko ustvarijo pritisk, da bi se ljudje počutili, kot da morajo imeti več spolnih partnerjev, da bi bili družbeno sprejeti ali pa se lahko le tako štejejo za privlačne. Ta pritisk lahko vodi k nezdravim vzorcem spolnega vedenja, ki pa jih je težko prekiniti.

Nikakor ne smemo pozabiti na moč medijev, ki seks pogosto prikazujejo kot simbol povezanosti, hkrati pa gledalce zavajajo, saj namigujejo, da fizična intimnost samodejno preraste v čustveno bližino. Ta družbena pogojenost lahko povzroči, da posamezniki dajo prednost spolnemu užitku pred pristno čustveno povezanostjo, kar vodi do površnega in transakcijskega pristopa k odnosom. 

Pomembno je, da se obkrožimo z osebami, ki imajo zdrave vzorce spolnega vedenja, od njih se namreč lahko veliko naučimo o zdravi dinamiki med partnerjema in o izkazovanju ljubezni. Enako velja za vsebino. Poskusite se izogniti vsebini, ki v ospredje postavlja toksične odnose in nerealne predstave o spolnosti. Namesto tega raje poiščite navdihujoče pripovedi, ki bodo razširile vaše znanje o tej tematiki. 

5 znakov, ki kažejo na to, da je pravi
Preberi še
5 znakov, ki kažejo na to, da je pravi

Ključno je, da se zavedamo, da vsak posameznik dojema in izraža spolnost na svoj način, kar je povsem legitimno. Pomembno je, da se vsak posameznik osredotoči na svoje lastne potrebe, vrednote in želje ter izbere pot, ki mu najbolje ustreza.

Na spletni strani Zadovoljna.si si lahko preberete tudi članek Koliko spolnih partnerjev je 'preveč'?, na spletni strani Moškisvet.com pa lahko izveste, v kateri državi imajo ljudje največ spolnih partnerjev

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Pomembno je, da se vsak posameznik osredotoči na svoje lastne potrebe, vrednote in želje, ter izbere pot, ki mu najbolje ustreza.
Pomembno je, da se vsak posameznik osredotoči na svoje lastne potrebe, vrednote in želje, ter izbere pot, ki mu najbolje ustreza.FOTO: AdobeStock
V kateri državi imajo ljudje največ spolnih partnerjev?
Preberi še
V kateri državi imajo ljudje največ spolnih partnerjev?
Koliko spolnih partnerjev je 'preveč'?
Preberi še
Koliko spolnih partnerjev je 'preveč'?

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493