Zadovoljna.si
Zaljubljen par

Seks

Zakaj bi morali vedno jesti pred seksom?

N. Č., Zadovoljna.si
23. 10. 2023 05.00
0

Od prižiganja sveč do romantične glasbe ... Obstaja več stvari, ki jih lahko naredite, da ustvarite vzdušje za seks. Zdaj pa študija kaže, da morate narediti še eno pomembno stvar, preden greste v spalnico – jesti.

Raziskovalci z Univerze v Oslu so v svoji raziskavi odkrili nekaj prav zares zanimivega. Intimne dogodivščine naj bi bile namreč precej manj prijetne in zadovoljujoče, če smo lačni. Ta pojav naj bi bil posledica hormona, znanega kot 'grelin', ki je poznan tudi kot 'hormon lakote'.

Kaj je hormon grelin?

Hormon grelin je običajno povezan z uravnavanjem apetita. Je hormon, ki ga proizvajajo in sproščajo predvsem celice v želodcu, v majhnih količinah pa ga sproščajo tudi tanko črevo, trebušna slinavka in možgani. 

Pogosto ga imenujemo "hormon lakote", ker spodbuja apetit, povečuje vnos hrane in spodbuja shranjevanje maščobe. Nekatere prejšnje študije grelin povezujejo s številnimi drugimi 'dejavnostmi', na primer s tem, da naj bi povzročil, da miši pijejo več alkohola, hkrati pa naj bi povečal motivacijo za samoinjiciranje heroina pri podganah.

Zato bi morale vsako noč spati popolnoma gole
Preberi še
Zato bi morale vsako noč spati popolnoma gole

Ali grelin vpliva tudi na naš užitek ob dotiku?

Raziskovalna ekipa pod vodstvom Danielle Pfabigan se je odločila ugotoviti, ali hormon vpliva tudi na užitek ob dotiku. Šestdeset udeležencev je bilo pozvanih, naj pridejo v laboratorij na testiranje dva ločena dneva. Prvi dan so udeleženci prispeli ob 15.00 po postu od 9.00, nato pa so dobili tekoči obrok in banano. Tudi drugi dan so se postili, dokler niso prispeli, vendar jim niso dali hrane.

Razkrivamo, zakaj bi morali vedno jesti pred seksom.
Razkrivamo, zakaj bi morali vedno jesti pred seksom.FOTO: Adobe Stock

Rezultati krvnih testov so pokazali, da se je raven grelina na dan z obrokom zmanjšala, medtem ko je ta ostala visoka na dan 'posta'. Oba dneva so sodelujočim nežno božali nogo pri različnih hitrostih in hkrati spremljali njihovo možgansko aktivnost. Udeleženci so bili pozvani, da ocenijo intenzivnost in prijetnost dotika.

To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo
Preberi še
To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo

Rezultati so razkrili, da so bili dotiki ocenjeni kot nekoliko bolj prijetni na dan z obrokom kot na dan posta, čeprav je bil ta učinek majhen (le dva odstotka). Kljub temu majhnemu odstotku, gre za pomembno ugotovitev, ki priča o učinku grelina. 

Strokovnjaki pravijo, da bi to lahko pomenilo, da ima dotik, ki ga iščemo za dobro počutje, kot je sproščujoča masaža, bolj pozitiven učinek po obroku kot na prazen želodec. To odkritje poudarja zapletenost povezave med hormoni, hrano in dojemanjem čutnega zaznavanja. Grelin, hormon lakote, ima očitno širši vpliv na naše izkušnje, kot smo prej mislili.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Grelin, hormon lakote, ima očitno širši vpliv na naše izkušnje, kot smo prej mislili.
Grelin, hormon lakote, ima očitno širši vpliv na naše izkušnje, kot smo prej mislili.FOTO: Shutterstock
Najpogostejši spolni fetiši, ki jih lahko preizkusite tudi same
Preberi še
Najpogostejši spolni fetiši, ki jih lahko preizkusite tudi same
Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče
Preberi še
Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493