Zadovoljna.si
Spolnost-3

Seks

Ste že slišali za razsvetljeni seks?

Zadovoljna.si
2023-10-02 05:00
0

Razsvetljeni seks je izraz, ki zajema celosten in pozoren pristop k spolnim izkušnjam. Presega fizični vidik spolnosti in skuša v spolno srečanje vključiti duhovne, čustvene in psihološke elemente. Na koncept razsvetljenega seksa vplivajo različne duhovne tradicije, vključno s tantro, taoizmom in nekaterimi vejami budizma.

Razsvetljeni seks poudarja pomen prisotnosti, povezanosti in vzajemnega spoštovanja med partnerjema. Vključuje zavestno zavedanje lastnega telesa, občutkov in želja ter globok odnos do partnerjevih potreb in meja. Spodbuja odprto komunikacijo ter ustvarjanje varnega in svetega prostora za raziskovanje in intimnost. Pri razsvetljenem seksu se ne osredotočamo zgolj na orgazem ali uspešnost, temveč na pot povezovanja in samospoznavanja. Vključuje opuščanje pričakovanj in sodb, razvijanje občutka predanosti in ranljivosti ter sprejemanje prirojenega užitka in blaženosti, ki lahko izhajata iz spolne izkušnje.

David Deida je priznan avtor in duhovni učitelj, znan po svojem delu o odnosih, spolnosti in osebni rasti. Veliko je pisal na temo razsvetljenega seksa in ponudil vpogled in napotke, kako v spolnih odnosih gojiti globljo intimnost in povezanost. Po njegovih besedah razsvetljen seks vključuje popolno sprejemanje in povezovanje moške in ženske energije v sebi in v partnerski dinamiki. Poudarja, da je pomembno razumeti in spoštovati edinstvene lastnosti moških in ženskih energij, ne glede na spolno identiteto.

Deida spodbuja posameznike, naj brez obsojanja ali sramu raziskujejo svoje spolne želje in preference, kar omogoča večji občutek pristnosti in samoizražanja. Predlaga, da lahko s sprejemanjem svojih prvinskih instinktov in želja izkoristimo bolj živahne in izpolnjujoče spolne izkušnje.

Libido človeka potrebuje različne pogoje, da deluje
Preberi še
Libido človeka potrebuje različne pogoje, da deluje
Razsvetljeni seks priznava tudi potencial spolne energije kot transformativne in duhovne sile.
Razsvetljeni seks priznava tudi potencial spolne energije kot transformativne in duhovne sile. FOTO: Shutterstock

Tehnike, ki jih razsvetljeni seks vključuje

Prakse, kot so dihanje, čuječnost, meditacija in zavestni dotik, so pogosto vključene v razsvetljeni seks, da bi izboljšale čutno izkušnjo in poglobile povezavo med partnerjema. Te prakse lahko posameznikom pomagajo razviti povečano stanje zavesti, kar jim omogoča, da se med spolnim odnosom popolnoma vživijo v sedanji trenutek in ga objamejo.

Razsvetljeni seks priznava tudi potencial spolne energije kot transformativne in duhovne sile. Na spolno energijo gleda kot na mogočno življenjsko silo, ki jo je mogoče izkoristiti za osebno rast, samouresničevanje in širjenje zavesti. S povezovanjem telesnih, čustvenih in duhovnih vidikov spolnosti lahko posamezniki doživijo globlji občutek povezanosti, intimnosti in izpolnitve v svojih spolnih odnosih.

Pomembno je opozoriti, da je razsvetljena spolnost osebna in subjektivna izkušnja, ki se lahko pri vsakem posamezniku ali paru razlikuje. Ne gre za upoštevanje posebnih pravil ali praks, temveč za pristop k seksu z občutkom pozornosti, pristnosti in spoštovanja. Gre za potovanje raziskovanja samega sebe, izražanja in vzajemnega raziskovanja s partnerjem, ki ga vodi skupni namen povezanosti, užitka in duhovne rasti.

Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče
Preberi še
Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče
Razsvetljeni seks poudarja pomen prisotnosti, povezanosti in vzajemnega spoštovanja med partnerjema.
Razsvetljeni seks poudarja pomen prisotnosti, povezanosti in vzajemnega spoštovanja med partnerjema. FOTO: Shutterstock

Deida v svoji knjigi "The Way of the Superior Man" poudarja pomen spolne polarnosti v odnosih

Predlaga, da lahko ohranjanje zdravega ravnovesja moške in ženske energije ustvari dinamično napetost, ki povečuje privlačnost in poglablja intimnost med partnerjema. Deida poudarja tudi pomen odprte komunikacije in ranljivosti v spolnih odnosih. Posameznike spodbuja, naj iskreno izražajo svoje želje, meje in potrebe, hkrati pa naj bodo dovzetni in pozorni na partnerjeve želje in meje. Ta raven komunikacije spodbuja zaupanje, intimnost in globljo povezanost med partnerjema.

Poleg tega Deida poudarja vlogo spolne energije kot transformativne sile za osebno rast in duhovno prebujenje. Predlaga, da lahko posamezniki z izkoriščanjem in usmerjanjem spolne energije izkoristijo globlji občutek samozavedanja, ustvarjalnosti in duhovne povezanosti.

Pomembno je opozoriti, da so nauki Davida Deide o razsvetljeni spolnosti subjektivni in morda ne bodo odmevali pri vseh. Njegovo delo je namenjeno kot vodnik za posameznike, ki želijo poglobiti svoje razumevanje spolnosti in odnosov, na koncu pa mora vsak sam raziskati in določiti svojo pot do razsvetljenega seksa.

S tantričnim seksom do multiplih orgazmov
Preberi še
S tantričnim seksom do multiplih orgazmov

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152