Zadovoljna.si
Seks

Seks

Tako seks za eno noč vpliva na našo psiho

N. Č., Zadovoljna.si
14. 11. 2023 05.00
0

Seks brez obveznosti je za nekatere zelo privlačen, za druge pa popolnoma odbijajoč. Gre za individualno odločitev posameznika. Toda kaj o seksu za eno noč pravi znanost? Kako takšni odnosi vplivajo na našo psiho?

Zdi se, da seks še nikoli ni bil bolj dostopen. V nekaj minutah lahko ustvarite račun v aplikaciji za zmenke in začnete iskati partnerja. Ljudje prihajajo tja z različnimi nameni in željami. Nekateri med njimi iščejo partnerja za dolgoročno razmerje, spet drugi si želijo zabave brez obveznosti. 

Teh naj bi bilo po številnih raziskavah kar precej. Vedo, da imajo te aplikacije veliko uporabnikov z različnimi željami, zato že kar takoj v opisu navedejo, da iščejo samo zabavo in nič več od tega. 

Seveda aplikacije za zmenke niso edino mesto, kjer lahko najdete potencialnega partnerja za seks za eno noč. Tako osebo lahko najdete tudi drugje na družbenih omrežjih, zelo hitro pa lahko do tega pride tudi, če se odpravite v lokal ali nočni klub. 

To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo
Preberi še
To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo

Kako ljudje gledajo na seks za eno noč?

Mnenja ljudi so različna. Medtem ko vas bodo nekateri obsojali, če boste omenili, da si želite zgolj 'rekreacije oz. sprostitve', pa vam bodo drugi zaploskali, saj bodo navdušeni nad vašo odprtostjo in iskrenostjo. 

Pogosto se zgodi, da do seksa za eno noč pride, ko je oseba pijana oz. pod vplivom alkohola ali katerih drugih substanc, posledično pa se nam odločitev, ki smo jo sprejeli prejšnji večer, ne zdi več tako zabavna, kot se nam je zdela na začetku. 

Preprost trik, ki bo začinil vaše spolno življenje
Preberi še
Preprost trik, ki bo začinil vaše spolno življenje

V takšno zvezo pa je treba vstopiti zavestno in s soglasjem, torej pod pogojem, da si to želita obe strani. Prav tako se je treba pogovoriti o tem, kaj je za vas v seksu sprejemljivo, pa tudi, katera dejanja so za vas nesprejemljiva. Meje morajo biti jasne, izkušnja pa mora biti za vas prijetna in ne travmatična. 

V takšno zvezo pa je treba vstopiti zavestno in s soglasjem.
V takšno zvezo pa je treba vstopiti zavestno in s soglasjem.FOTO: Shutterstock

Pogovor je absolutno številka ena in brez zaščite niti ne pomislite na tovrstno aktivnost. Če druga oseba zavrne zaščito ali naredi nekaj, kar vam ni všeč, je zgodbe konec. 

Obstaja možnost, da boste takšno izkušnjo želeli ponoviti, pa tudi, da vam ne bo več padla na pamet. Mogoče se boš še naprej videvala s tem moškim, morda pa se bosta sčasoma celo čustveno povezala in postala par. Po drugi strani pa obstaja tudi velika verjetnost, da tega moškega ne boš videla nikoli več, zato ne smemo imeti preveč velikih pričakovanj.

Ste že slišali za razsvetljeni seks?
Preberi še
Ste že slišali za razsvetljeni seks?

Kaj pravi znanost? Kako seks za eno noč vpliva na našo psiho?

Raziskave na to temo imajo različne, pogosto nasprotujoče si rezultate. Nekatere študije so pokazale, da redno vključevanje v priložnostne spolne odnose prinaša tveganje za anksioznost po dejanju, žalost, obžalovanje in celo depresijo. In seveda spolno prenosljive bolezni. 

Po drugi strani pa številne druge raziskave razkrivajo, da seks brez obveznosti lahko sprosti, pripelje do spolnega užitka in spoznanja, kaj si resnično želimo v življenju in v čem resnično uživamo.

Na primer, pred tremi leti je bil narejen pregled 71 študij o psihološkem učinku takih odnosov. Ugotovljeno je bilo, da imajo priložnostni spolni odnosi vrsto prednosti, tudi če so 'brez obveznosti'.

Raziskave na to temo imajo različne, pogosto nasprotujoče si rezultate.
Raziskave na to temo imajo različne, pogosto nasprotujoče si rezultate.FOTO: Dreamstime

Kako dojemate in razmišljate o seksu brez obveznosti, je sicer v veliki meri odvisno od vaše vzgoje, pogledov na svet, trenutnega ljubezenskega statusa in preteklih izkušenj. 

Zdi se, da univerzalnega odgovora na vprašanje, ali je priložnostni seks dober ali slab, ni. V skladu s svojimi vrednotami in željami to presodite sami in nihče vas ne sme obsojati zaradi tega. (Nikar pa ne pozabite na zaščito!)

Več o pravilih avanture za eno noč si lahko preberete na spletni strani Moškisvet.com, kjer razkrivajo pet korakov, ki se jih morate zavedati, v kolikor se želite spustiti v tovrstno razmerje. 

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Nikar ne pozabite na zaščito!
Nikar ne pozabite na zaščito!FOTO: Shutterstock
Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče
Preberi še
Samozadovoljevanje izboljšuje spanec in lajša menstrualne krče
Kako pogosto bi morali biti intimni glede na starost?
Preberi še
Kako pogosto bi morali biti intimni glede na starost?

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493