Zadovoljna.si
Ženska z oblinami

Seks

Seks za ženske z močnejšo postavo: miti, spolni položaji in nesamozavest

J.V.
2023-08-02 05:00
0

Spolnost je za številne ženske področje, na katerem se marsikatera sooča s številnimi nesamozavestjo. Kaj si bo mislil o mojem zaobljenem trebuhu? Ali ga bo motil moj celulit? Ali mu bo moje telo všeč? To je le nekaj vprašanj, ki se ženskam podijo po glavi ne glede na velikost. Če pa ste ženska močnejše postave, pa so dvomi in nesamozavest, ko gre za seks, lahko še toliko glasnejši.

Družba je v zadnjih letih naredila velik korak naprej, ko gre za dojemanje telesa in sprejemanje vseh oblik ter velikosti teles. Ženske so bolj opolnomočene, močnejša telesa se normalizirajo, modna industrija pa končno dohiteva razširjene možnosti velikosti in krojev oblačil za močnejše postave. Ko gre za seks, pa se zdi, da še vedno obstajajo številni miti in tabuji, ki jih je treba razbiti in predvsem, o katerih je treba na glas govoriti. 

Spolnost je na splošno področje, o katerem ženske še vedno ne govorimo dovolj odprto in odkrito, ko k temu dodate še močnejši tip postave, pa to postane recept za nelagodje. Dejstvo je, da seks v resničnem življenju ni tak kot v romantičnih komedijah, kjer je vse enostavno, kjer imajo vsi popolna telesa in se lahko upognejo v kateri koli položaj. In še ena stvar, ki je v romantičnih filmih ne omenjajo? Vzdržljivost. Seks se lahko primerja z marsikatero kardio vadbo in številni spolni položaji zahtevajo dobro fizično pripravljenost. Zato marsikatero žensko močnejše postave skrbi, ko jo partner prosi, naj bo ona zgoraj. Maratonske dihalne tehnike in skrb za kolena pri nobeni ženski ne vzbujajo ravno poželenja. Veliko raje so v položaju, za katerega vedo, da jim ustreza in jim omogoča, da uživajo v izkušnji.

Spolnost je na splošno področje, o katerem ženske še vedno ne govorimo dovolj odprto in odkrito, ko k temu dodate še močnejši tip postave, pa to postane recept za nelagodje.
Spolnost je na splošno področje, o katerem ženske še vedno ne govorimo dovolj odprto in odkrito, ko k temu dodate še močnejši tip postave, pa to postane recept za nelagodje. FOTO: Adobe Stock
"Skrbi me, da bi poškodovala svojega partnerja. Preprosto zato, ker sem večja ženska z večjim telesom, želim biti obzirna do svojega partnerja in do tega, kako udobno se počuti v določenih položajih." "Udobno se počutim samo z ugasnjenimi lučmi in bojim se, da bi jih moj partner želel prižgati. Kaj naj storim?" sta le dva doma, ki jih imajo ženske, ko gre za spolnost.

Vas je strah biti zgoraj?

"Močnejše osebe so še vedno stigmatizirane, zato lahko to povzroči duševne motnje in tesnobo, ko gre za seks," za spletni portal Bustle pojasnjuje Marla Renee Stewart, seksologinja in spolna vzgojiteljica. "Obstaja veliko stvari, zaradi katerih se počutimo nesigurne, ko gre za naša telesa." Obenem pa Stewartova verjame, da je položaj, pri katerem je ženska zgoraj, lahko zelo opolnomočen za žensko. "Biti na vrhu pomeni imeti nadzor nad svojim užitkom in tem, kako premikamo svoja telesa, zato nam biti na vrhu pomaga videti perspektivo, kaj nam bo prineslo užitek."

Gre za izjemno učinkovit položaj za kateri koli tip telesa, če le imate nekaj gibalnega zavedanja. Namreč vsak položaj, ki povečuje trenje in pritisk vulve/vagine, vam bo dal najboljše možnosti za orgazem. Pri položaju, ko je ženska zgoraj, je za tiste z oblinami pomembno predvsem to, da se naučijo dela s svojim telesom. Če imate težave s koleni ali katero koli drugo fizično težavo, potem bo verjetno potrebnih nekaj prilagoditev. "Poznavanje meja in potreb svojega telesa je nujno, poleg upoštevanja potreb vašega ljubimca in spolne združljivosti," pojasnjuje Stewartova. Precej koristen način, da ugotovite prave kote in položaje svojega telesa ter se ob njihovi uporabi počutite seksi, je krepitev samozavesti v spalnici. In ključ do samozavesti so po njenem mnenju izkušnje.

Vprašajte partnerja, zakaj se mu zdite privlačni. Morda boste presenečene, kako vas vidi.
Vprašajte partnerja, zakaj se mu zdite privlačni. Morda boste presenečene, kako vas vidi. FOTO: Adobe Stock

Vaja, vaja, vaja

"Nič ne pomaga bolj kot vaja, zato je potrebno, da začnete vaditi, da pridobite informacije o tem, kako deluje vaše telo in kako deluje telo vašega partnerja, da zagotovite, da bosta oba deležna užitka, ki si ga želita." Pridobivanje izkušenj lahko vključuje vadbo s partnerjem ali iskanje virov za spremembo miselnosti glede spolne samozavesti. Ko boste ugotovile, kaj deluje in kaj ne, se boste počutile bolj samozavestne glede samega dejanja.

Redna praksa samozadovoljevanja je eden najboljših načinov, da spoznate svoje telo in kaj vam je všeč, tako da lahko kasneje to lažje poveste tudi svojemu partnerju v spalnici in zunaj nje. K temu, da bo izkušnja prijetna, pa bo seveda veliko prispeval tudi vaš partner, ki mora poskrbeti, da se počutite varne in sprejete, ter ki razume vaše negotovosti, obenem pa vam jasno pokaže, da mu je všeč vaše telo točno takšno, kot je. 

Vprašajte partnerja, zakaj se mu zdite privlačni. Morda boste presenečene, kako vas vidi. Če se na splošno bojite biti gole pred partnerjem, pa strokovnjaki priporočajo pogovor z ogledalom. Poglejte se gole (ali kolikor želite) v ogledalu in ponavljajte pozitivne afirmacije. Znano je, da smo sami sebi najhujši kritiki in ti notranji kritični glasovi nas lahko pogosto ohromijo. Vaše telo je vedno vredno ljubezni in spoštovanja in zanj se vam nikoli ni treba opravičevati. Če ga kaj moti, potem ni pravi. Ženske se moramo prenehati opravičevati za svoje "pomanjkljivosti" in jih sprejeti takšne, kot so.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135