Zadovoljna.si
Odnosi

Seks

Spolnost po 40. letu: zrelost, svoboda in nove priložnosti

Špela Zupan
14. 12. 2023 05.00
0

Po vstopu v četrto desetletje življenja začno ženske povečini drugače gledati na odnose in spolnost. Prehod prinaša določene izzive, a predvsem prednosti. Kajti z leti pridejo izkušnje in samozavest ter večje zavedanje in upoštevanje lastnih želja. Da ... življenje po 40. letu ponuja priložnosti za spolno rast in raziskovanje. Mnoge se v zrelejšem obdobju počutijo bolj svobodne in so odprte za nove vidike spolnosti, pojasnjuje psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc.

Leta prinašajo tako priložnosti kot tudi izzive. Ženske se v osebnem in poklicnem življenju pogosto soočajo z naraščajočimi odgovornostmi, vse več zadolžitvami in skrbmi ter so pod velikim stresom. Obremenjenost in izčrpanost v kombinaciji s telesnimi spremembami, predvsem hormonskimi, lahko seveda privede do upada zanimanja za spolnost.

Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu
Preberi še
Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu

"V svetu, kjer so ženske prisiljene prevzeti ogromno vlog – matere, žene, hčerke, "karierne ženske", čistilke, nakupovalke, načrtovalke in šoferke otrok na obšolske dejavnosti – ni presenetljivo, da se zmanjša želja po spolnosti," je izpostavila psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc

Zrelejše ženske v primerjavi z mlajšimi pogosto dajejo prednost združljivosti in čustveni povezanosti pred začetnimi iskricami fizične privlačnosti. Premik odraža globlje razumevanje zapletenosti dolgoročnih odnosov in željo po trajnostnih povezavah, pojasnjuje psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc.
Zrelejše ženske v primerjavi z mlajšimi pogosto dajejo prednost združljivosti in čustveni povezanosti pred začetnimi iskricami fizične privlačnosti. Premik odraža globlje razumevanje zapletenosti dolgoročnih odnosov in željo po trajnostnih povezavah, pojasnjuje psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc.FOTO: Osebni arhiv Vesne Jarc

Vse nanizano lahko vodi v nezadovoljstvo in ni izključeno, da takrat tudi v razpad (dolgotrajnega) odnosa. "Večina si vzame čas zase, da prevetrijo svoja prepričanja ali stare oblike vzorcev. Sedaj ni več pritiska družbenega pričakovanja in pripravljene so na nov odnos. Tiste, ki se odločijo ostati v odnosu, pa ga dostikrat zastavijo na novo," zaznava.

Leta prinašajo jasnost glede izražanja in zadovoljevanja lastnih želja in potreb, zato večina žensk prej ali slej prevetri in pri sebi izpraša pričakovanja glede spolnosti, ljubezni in odnosov. Telesna privlačnost jim sicer ostaja pomembna, a vse bolj stremijo po čustveni in intelektualni povezavi. Želijo kakovostno komunikacijo s partnerjem, spoštljivost, iskrenost, iščejo skupne interese in vrednote. Znajo postaviti meje in so pripravljene raziskovati nova področja spolnosti, je pojasnila psihoterapevtka in seksualna terapevtka.

Poze v seksu, ki so najbolj primerne za ženske v menopavzi
Preberi še
Poze v seksu, ki so najbolj primerne za ženske v menopavzi

Zrele ženske iščejo globljo čustveno povezanost in združljivost s partnerjem. Želijo se počutiti izpolnjene v vseh pomembnih vidikih življenja, pri čemer večja samozavest, odločnost in pogum vodijo v nove priložnosti. "V nasprotju s splošnimi napačnimi predstavami prinaša življenje po 40. letu veliko priložnosti za spolno rast in raziskovanje. Mnoge ženske ocenjujejo, da je zrelejše obdobje osvobajajoče, saj jim omogoča, da sprejmejo svoje želje in eksperimentirajo z novimi vidiki svoje spolnosti," opaža Vesna Jarc. 

Psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc: "Intimnost je temelj zdravih in srečnih dolgoročnih odnosov. Pri ženskah, ki imajo za sabo že nekaj kilometrine, pomembnost čustvene intimnosti pogosto presega čisto telesno povezanost. Sposobnost odkritega komuniciranja, izražanja ranljivosti in gradnje zaupanja postane najpomembnejša."

V življenju se torej običajno sčasoma spremenijo želje in preference, na kar vplivajo življenjske izkušnje, osebna rast in tudi družbene norme. Ob vsem pa se je bistveno zavedati, da so posamezniki unikatni ne glede na starost ali spol. Njihove želje in pričakovanja se seveda lahko razlikujejo. Vselej pa z leti postane ključni element zdravih in srečnih dolgoročnih odnosov čustvena intimnost. Tako zrele ženske po pojasnilih terapevtke cenijo iskreno komunikacijo, izražanje ranljivosti in gradnjo zaupanja, saj jih vidijo kot temelje za močno in trajno povezavo in razmerje.

Ženske z leti doživljajo občutke svobode. So bolj pripravljene postaviti svoje potrebe in želje v ospredje, ne da bi podlegale zunanjim pritiskom.
Ženske z leti doživljajo občutke svobode. So bolj pripravljene postaviti svoje potrebe in želje v ospredje, ne da bi podlegale zunanjim pritiskom.FOTO: Adobe Stock

Ob morebitni menjavi partnerja dajejo prednost čustveni povezanosti in komunikaciji ter se osredotočijo na lastno počutje. Kdaj so pripravljene na intimnost z novim, je odvisno samo od njih. Ne podlegajo več zunanjim pritiskom in pričakovanjem, temveč v ospredje postavijo sebe. 

Izgovori, ki jih uporabljamo, da se izognemo seksu
Preberi še
Izgovori, ki jih uporabljamo, da se izognemo seksu

"Hitrost, s katero posamezniki postanejo intimni v novem razmerju, se lahko zelo razlikuje. Za razliko od mlajših generacij, kjer družbena pričakovanja velikokrat vplivajo na čas spolne aktivnosti, bodo zrelejše ženske najbolj verjetno dovolile, da odnos narekuje svoj časovni okvir," je razložila Vesna Jarc. Zato ni univerzalnega pravila glede števila srečanj pred spolnostjo; "ključno vlogo igrajo dejavniki, kot so individualno ugodje, čustvena povezanost in komunikacija. Zrele ženske dajejo večinoma prednost nanizanemu pred zunanjimi pritiski ali pričakovanji."

Psihoterapevtka in seksualna terapevtka Vesna Jarc: "Zrelejše ženske v svoje odnose pogosto prinesejo bogate izkušnje, samozavedanje in samozavest. Bolj odkrito povedo svoje želje in razumejo pomen vzajemnosti v partnerstvu. Pri spolnosti iščejo ravnovesje med strastjo in čustveno povezanostjo ter cenijo partnerje, ki vlagajo čas v razumevanje njihovih potreb in želja ter spodbujajo globljo in bolj zadovoljujočo povezanost."

Zrelejše ženske doprinesejo ogromno dragocenega v odnos. Imajo bogate izkušnje in izoblikovane želje. Vedo, kaj hočejo. Iščejo ravnovesje med čustveno vezjo in strastjo ter cenijo partnerje, ki razumejo in spoštujejo njihove potrebe. 

To so temelji zdravega partnerskega odnosa
Preberi še
To so temelji zdravega partnerskega odnosa

Sprejemajo priložnost za rast in raziskovanje tudi na področju spolnosti. Bolj brez nepotrebnih zadržkov so se pripravljene sprostiti, osvoboditi in uživati. Odkrivajo globlje vezi ter pogumno in samozavestno stopajo po poti do izpopolnjenosti in zadovoljstva ter ljubezni. Naravno in prav je tako.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Zrelejše ženske doprinesejo ogromno dragocenega v odnos.
Zrelejše ženske doprinesejo ogromno dragocenega v odnos. FOTO: Adobe Stock
3 lekcije, ki vam bodo prav prišle med rjuhami
Preberi še
3 lekcije, ki vam bodo prav prišle med rjuhami
Zakaj bi morali vedno jesti pred seksom?
Preberi še
Zakaj bi morali vedno jesti pred seksom?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314