Zadovoljna.si
Težave v spolnosti

Seks

Po 40. letu se lahko pojavijo težave v spolnosti. Naj ne bodo tabu!

Špela Zupan, STA
14. 02. 2022 05.00
0

Z leti se spreminja spolna sla in težave v spolnosti ne bi smele biti tabu. Zaupajte jih ginekologu, ki vam bo znal svetovati in pomagati, o njih pa se odkrito pogovorite tudi s partnerjem. Razkrijte mu želje, potrebe, pričakovanja, spolne fantazije. Ne bojte se sprememb in po želji vpeljite v vajino intimo (nove) spolne pripomočke. Škoda bi bilo, da bi se odpovedale užitkom in spolnosti zaradi težav, ki jih je moč odpraviti.

Spolna sla se z leti spreminja. Največja naj bi bila med 20. in 45. letom starosti, kar strokovnjaki povezujejo z dejstvom, da smo tedaj v plodnem obdobju s pogostimi ovulacijami ter da se nas takrat največ odloči zanositi in imeti otroke. Zaradi hormonskih in tudi telesnih sprememb lahko na poželenje vplivata nosečnost in poporodno obdobje, ko je želja običajno manjša zaradi dojenja in zahtevne nege otrok.

Vaje, ki bi jih morale delati za boljši seks in preprečitev uhajanja
Preberi še
Vaje, ki bi jih morale delati za boljši seks in preprečitev uhajanja

Po poročanju nekaterih se okoli 40. leta izboljšata spolnost in poželenje, kar lahko pripisujemo dejstvu, da takrat otroci morda niso več tako majhni, da že dodobra poznamo in sprejemamo svoje telo in da smo že dovolj samozavestne, da lahko brez sramu izrazimo svoje želje in pričakovanja. Obenem okoli istega leta veliko žensk začne opažati spremembe v poželenju in težave v spolnosti. Tedaj že počasi vstopamo v tako imenovano perimenopavzo, ko nam nagajajo hormoni. Upadati začne raven estrogena, spolnega hormona, ki poskrbi za naravno navlažitev, in spolni odnosi lahko ob presuhi nožnici postanejo boleči. Manj je tudi progesterona, kar običajno vodi v močnejše in manj redne menstruacije, hujše predmenstrualne simptome, hitrejšo pridobitev nezaželene telesne teže, nespečnost, nihanje razpoloženja. Vse našteto pa razumljivo lahko vodi v pomanjkanje želje po seksu.

Poželenje je odvisno od več dejavnikov. Praviloma je intenzivnejše pri ženskah v ljubečih in trdnih razmerjih, pri ženskah, ki večkrat doživijo orgazem, pri ženskah, ki imajo v osnovi urejeno življenje. Vseeno se lahko upad želje po spolnosti zgodi vsem, prej ali slej.

Okoli 50. leta se pri večini pojavijo prvi znaki menopavze, med katero upade ženski hormon estrogen, nožnica lahko postane še bolj suha, pekoča, srbeča. Pogosti so vročinski oblivi, pretirano znojenje, bolečine v sklepih, nespečnost, pojavita se tesnoba in napihnjenost. Spolni odnosi so lahko močno boleči in zaradi vsega naštetega pogosto upade spolna sla. S starostjo se poleg notranjih nezadržno dogajajo tudi zunanje spremembe. Hitreje pridobivamo odvečne kilograme, koža postane ohlapnejša, celotno telo se spreminja. In včasih je težko sprejeti, da se staramo. A treba se je zavedati, da letom nihče ne ubeži in predvsem, da se lahko problemi resnično pojavijo pri vseh in kadar koli.

Ženske, starejše od 30 let, to počnejo pogosteje
Preberi še
Ženske, starejše od 30 let, to počnejo pogosteje

O morebitnih težavah s spolnostjo se posvetujete z ginekologom, ki vam bo znal pomagati. Po potrebi bo priporočil zdravila, hormonsko terapijo, lubrikante. Obenem tudi v Sloveniji ponujajo pomlajevanje ohlapne nožnice, ki naj bi pripomoglo k boljši spolnosti. Vselej si lahko pomagate same doma z rednimi Keglovimi vajami in s spremembo življenjskega stila. Da, prav ste prebrali - načina življenja, saj je simptome menopavze moč naravno ublažiti tudi z zdravim načinom življenja, ki vključuje telovadbo in zdravo prehrano. Za uspešno odpravo težav pa sta ključna zgodnje odkrivanje in zdravljenje.

Ženske preidemo v menopavzo praviloma okoli 50. leta starosti. Takrat se tudi pogosto pojavijo težave v spolnosti.
Ženske preidemo v menopavzo praviloma okoli 50. leta starosti. Takrat se tudi pogosto pojavijo težave v spolnosti.FOTO: Dreamstime

Neizpodbitno dejstvo je, da pomanjkanje spolne sle in težave v spolnosti ne bi smele biti več tabu. Ni razloga, da bi se jih sramovale ali da bi jih skrivale. Zato se o njih odkrito pogovorite tudi s partnerjem; razkrijte mu želje, potrebe, pričakovanja, spolne fantazije. Ne bojte se sprememb in po želji vpeljite v vajino intimo (nove) spolne pripomočke. Škoda bi bilo, da bi se odpovedale užitkom in spolnosti zaradi težav, ki jih je moč odpraviti. Obenem lahko z rednim seksom "prelisičimo" čas. Raziskava, objavljena januarja 2020 v reviji Royal Society Open Science, je namreč pokazala, da menopavza zaradi pogostejšega seksa nastopi pozneje kot pri ženskah, ki imajo manj spolnih odnosov. Ženske, ki se približujejo menopavzi in ki imajo pogosto spolne odnose, bodo zatorej verjetno prestopile prag menopavze pozneje kot manj spolno aktivne ženske iste starosti. Zanimiv podatek, kajne?

Poželenje je odvisno od več dejavnikov. Praviloma je intenzivnejše pri ženskah v ljubečih in trdnih razmerjih, pri ženskah, ki večkrat doživijo orgazem, pri ženskah, ki imajo v osnovi urejeno življenje. Vseeno se lahko upad želje po spolnosti zgodi vsem, prej ali slej. A vse se da urediti, predvsem pa je treba vedeti, da je zdravo spolno življenje pomembno. Da je lepo in da je prav, če uživate v spolnosti, v intimi ... Zaradi zadovoljstva, veselja, sreče, ljubezni ... Zaradi stvari v življenju, ki štejejo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324