Zadovoljna.si
Spolnost

Seks

Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu

N. Č.
2023-09-22 05:00
1

Čeprav se pri večini parov ob prihodu otroka spolno življenje malce umiri, pa se iskrica med zakoncema pogosto ponovno zaneti, ko otroci malce odrastejo in ne potrebujejo več nenehne nege in pozornosti. Kakšno je v resnici spolno življenje žensk po štiridesetem, razkrivamo v nadaljevanju.

Tisto, po čemer se današnje ženske razlikujejo od vrstnic iz prejšnjih obdobij, je bolje ohranjeno telo in boljše zdravje. Boljše življenjske razmere, napredek v medicini, redna vadba, dostopnejša zdrava hrana že več let povečujejo privlačnost in vitalnost žensk po vsem svetu in ta trend se bo verjetno nadaljeval.

Kaj pravijo študije?

Študija kaže, da so ženske po 40. letu vedno bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem. Za nekatere ta večji užitek izhaja iz dobrega seksa, za druge pa izhaja iz dejstva, da se je njihova spolna aktivnost zmanjšala, zato ker se je zmanjšala tudi njihova želja po seksu.

Kako pogosto bi morali poročeni pari imeti spolne odnose?
Preberi še
Kako pogosto bi morali poročeni pari imeti spolne odnose?

Raziskovalci so pregledali skupino žensk, starih od 40 do 100 let, s povprečno starostjo 67 let. Polovica anketiranih žensk je izjavila, da so spolno aktivne, in večina teh žensk je dejala, da so se med spolnim odnosom lahko vzburile, ohranile lubrikacijo in dosegle orgazem tudi po 80. letu.

Študija kaže, da so ženske po 40. letu vedno bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem.
Študija kaže, da so ženske po 40. letu vedno bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem.FOTO: Dreametime

Spolnost po štiridesetem

Ženske v štiridesetih imajo pogosto boljše spolno življenje kot ženske v tridesetih, saj so njihovi otroci takrat že dovolj veliki in ne potrebujejo nenehne nege. 

Za boljše spolno življenje po štiridesetem obstajajo tudi številni drugi razlogi. Mnoge ženske do štiridesetega leta že dosežejo svoje poklicne ambicije in postanejo finančno neodvisne, v vseh teh letih pa postanejo tudi bolj izkušene v spolnosti in bolje osveščene. 

Ljubezen in seks včasih nimata veliko skupnega
Preberi še
Ljubezen in seks včasih nimata veliko skupnega

Če seštejemo vse naštete prednosti žensk pri štiridesetih, ni nenavadno, da je njihovo spolno življenje kakovostnejše kot prej. 

Če seštejemo vse naštete prednosti žensk pri štiridesetih, ni nenavadno, da je njihovo spolno življenje kakovostnejše kot prej.
Če seštejemo vse naštete prednosti žensk pri štiridesetih, ni nenavadno, da je njihovo spolno življenje kakovostnejše kot prej. FOTO: Dreamstime

Razlogi za boljši seks po štiridesetem

Raziskava britanske revije Top Sante kaže, da je 80 odstotkov poročenih žensk v štiridesetih bolj podjetnih in spolno aktivnih kot v svojih dvajsetih, 63 odstotkov pa jih pravi, da je njihov seks boljši, ker so z leti pridobile samozavest. Ista raziskava je pokazala, da je spolnost žensk boljša, ko otroci dopolnijo deset let, po odselitvi otrok pa se njihova spolnost še izboljša.

Obstaja še nekaj dobrih razlogov, ki nakazujejo na to, da imajo ženske po 40. letu starosti res boljše spolno življenje kot dvajsetletnice. Ženske pri štiridesetih na primer niso več tako obremenjene s svojim fizičnim videzom, kot so bile v mlajših letih. Pri teh letih so ženske res ženske, niso več dekleta. 

Raziskave so pokazale, da ženske po 35. letu pogosteje doživijo orgazem. Zrele ženske so brez zavor, osredotočene na dogajanje samo. Poleg tega veliko bolje poznajo svoje telo in vedo, kaj jim ustreza in kaj ne.

Zakaj nekatere ženske nikoli ne doživijo vaginalnega orgazma?
Preberi še
Zakaj nekatere ženske nikoli ne doživijo vaginalnega orgazma?

Žensko spolno življenje po štiridesetem letu se torej lahko spreminja na različne načine. Fiziološke spremembe, kot so menopavza in hormonske spremembe, lahko vplivajo na libido in spolno zadovoljstvo, vendar pa s starostjo pogosto pride tudi večja samozavest in boljša poznavanje lastnih želja in potreb.

Poleg tega se lahko odnosi pogosto izboljšajo, saj se partnerji bolje razumejo in so bolj odprti za komunikacijo o svojih željah. Ključno je, da se ženske zavedajo, da je spolnost nekaj, kar se lahko razvija in spreminja skozi celotno življenje, ter da je pomembno, da negujejo svoje spolno zdravje in zadovoljstvo.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Ključno je, da se ženske zavedajo, da je spolnost nekaj, kar se lahko razvija in spreminja skozi celotno življenje ter da je pomembno, da negujejo svoje spolno zdravje in zadovoljstvo.
Ključno je, da se ženske zavedajo, da je spolnost nekaj, kar se lahko razvija in spreminja skozi celotno življenje ter da je pomembno, da negujejo svoje spolno zdravje in zadovoljstvo.FOTO: Dreamstime
Kdaj je seks brez kondoma sprejemljiv?
Preberi še
Kdaj je seks brez kondoma sprejemljiv?

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152