Zadovoljna.si
Par se poljublja - 4

Osebna rast in odnosi

Romantična ljubezen ni takšna kot se zdi

V.H.
13. 02. 2021 06.00
3

Romantična ljubezen je čudovita, izjemna … In popolna. Vse ali nič – je danes pogosta težnja vseh, ki vstopajo v odnose, ampak kaj pravzaprav pomeni ta opevan "vse", ki ga tako vztrajno iščemo oziroma si ga neizmerno želimo? Ali ga sploh lahko imamo?

Kdo nas je naučil, česa si želimo?

Skozi socializacijo smo se naučili, kakšno nalogo ima posameznik v odnosu, kaj je primerno in kaj ni, kako potekajo odnosi in še in še. V tem zapletenem procesu so pomembno vlogo odigrali naši starši, prijatelji in družbeno okolje, v katerem živimo. Torej, poleg družinskih vzorcev, ki smo jih do neke mere "podedovali", imajo svoj doprinos tudi romantične zgodbe, o katerih so nam pripovedovali v knjigah, pesmih in filmih. Realnemu odnosu naših staršev, v katerega nismo imeli popolnega vpogleda, smo tako dodali še ogromno "pocukranih" prepričanj, ki nas pripeljejo do ideje o romantični ljubezni.

Kaj je romantična ljubezen?

Romantično ljubezen običajno opisujejo zgodbe, kjer je moški vse, kar si ženska lahko samo želi. In kaj naj bi si ženska želela? Če povzamemo tipičnega moškega v romantičnih delih, je običajno privlačnega videza, nepoboljšljivi ženskar, ampak pozor, samo dokler ne spozna svojega sanjskega dekleta, ki sicer nima tako superiornih lastnosti kot on, ampak to ni pomembno, saj ju je povezalo nekaj "več". Po možnosti je še nesramno bogat, tako da jo odreši vsakodnevne borbe za preživetje in mirno lahko odpišemo tudi vse finančne težave tega popolnega para. O njunih "vedno pridnih" otrocih in srečnemu življenju do konca svojih dni pa mogoče ob drugi priložnosti.

Romantično ljubezen običajno opisujejo zgodbe, kjer je moški vse, kar si ženska lahko samo želi.
Romantično ljubezen običajno opisujejo zgodbe, kjer je moški vse, kar si ženska lahko samo želi.FOTO: Dreamstime

Romantična ljubezen stane

Par sicer povezuje nekaj več, ampak vseeno ne moremo mimo romantičnih gest, s katerimi popolni moški osvaja svojo sanjsko žensko in ji s tem dokazuje svojo pravo ljubezen. Pozabimo na poglobljene pogovore, čustveno podporo in podobno, tukaj so v ospredju rože, obleke, sanjska hiša in ostale dobrine – omogoča ji življenje princese. Še več, zato mu ni treba garati po cele dneve v službi – ali je princ, ki se poslužuje družinskega bogastva, ali genij, ki brez podočnjakov in nadur zasluži milijone.

Romantična ljubezen nikoli ni poceni

V preteklosti so se ženske borile za enakopravnost, tudi zaradi svoje finančne svobode, kar pomeni, da niso bile v podrejenem odnosu, če tega niso želele. Popolna finančna odvisnost od moškega lahko žensko postavi v številne "neromantične" situacije, ko ji moški povsem enostavno reče: "Če ti kaj ni prav, tam so vrata." To pomeni, da lahko zlorabi svojo moč in po svoje kroji pravila in druge odločitve v njunem zakonu. Tiste ženske, ki niso imele sreče, se tako hitro znajdejo v disfunkcionalnih odnosih, kjer so prisotne najrazličnejše oblike zlorab, nasilja ali še kaj hujšega. 

So darila res dokaz ljubezni?

Priznajmo si, darila preprosto obožujemo, ampak vseeno ne moremo mimo vprašanja: Je res dokaz ljubezni tisti plišasti medvedek, ki ste ga dobile/želele za valentinovo? Ali je pomembnejše, kako moški ravna z vami, tudi tiste dneve, ki niso uradno rezervirani za ljubezen – z darili ali brez?

Usodni trenutek prvega stika

V trenutku, ko sta se zagledala, je bilo nekaj "več", posebna kemija, ki se je ne da opisati. No, zelo dobro jo opišejo v romantičnih delih, zazrla sta si v oči in zgodila se je posebna vez, ki ju je združila v ljubezni. Njene čudovite oči so ga začarale (tako da ni opazil njenih ostalih oblin – ta del izpustijo, ker zveni neverjetno) in takoj sta vedela, da sta ustvarjena drug za drugega.

Usodni stik še z mnogimi drugimi

Kaj je lepšega, kot da vam prizna ljubezen na prvi pogled? Takoj, ko vas je zagledal, je vedel, da ste ženska njegovega življenja. Vaše oči so vas izdale. Na žalost moramo izpostaviti en manjši problem … Če se tako hitro zaljubi, samo na podlagi vaših oči (ali videza), kolikokrat v življenju se še bo in to mogoče ne boste vi? Samo predstavljajte si, da si s takim človekom ustvarite družino in potem pride prej ali slej mimo nov par čudovitih oči.

Telesna privlačnost je povsem naraven pojav.
Telesna privlačnost je povsem naraven pojav.FOTO: iStock

Neverjetno (nevarna) privlačnost

Telesna privlačnost je povsem naraven pojav, ki združuje ljudi tudi na podlagi genetskega materiala, kar pomeni, da se telesno bolj privlačijo ljudje, ki naj bi imeli skupaj zdrave otroke. To bi še lahko povezali z romantično ljubeznijo, če ne bi ob tem vedeli tudi, da je primarna naloga moškega, da "trosi svoje seme". Torej, mogoče ni najbolj pametno upoštevati izključno prvinske nagone, saj je za dober odnos treba narediti še kaj več, kot si samo pogledati v oči. Pravzaprav, partnerja spoznate šele takrat, ko v odnosu ne cvetijo rožice in po splošnem prepričanju potrebujete vsaj 1 leto ali več, da ga tudi v resnici spoznate.

Ko se žaba spremeni v princa

Na čustvenem področju je z moškim vse narobe, dokler ga njegova ženska ne reši pred praznimi in površinskimi odnosi, saj v njem prebudi tisto "več" oziroma neko globino čustev, za katero prej sploh ni vedel, da jo ima oziroma da obstaja. Moški se čez noč spremeni iz čustveno nezrele v zrelo osebo in vzpostavi globok čustven odnos.

Želja biti rešiteljica

Mnogo žensk misli, da bodo svojega moškega lahko spremenile, in jim to predstavlja celo neke vrste izziv, kar pa je pogosto nesmiselno početje. Če se nekdo želi spremeniti, si mora to tudi sam želeti in kaj prispevati (ponavadi veliko). Same ne boste zmogle, zato je mogoče bolje, da si najdete že v osnovi moškega, ki vam je všeč, tak kot je, in vam ga ni treba spreminjati.

Verjemite mu, da je takšen, kot je

Mogoče je res ženskar, ampak je vsaj iskren, kar pomeni, da vam je že na začetku povedal, da ne išče ničesar resnega. S tem vam je dal možnost, da sprejmete ta del (torej še ostale ženske) skupaj z njim, in če vam to odgovarja, ni s tem prav nič narobe. Problem nastane, če mislite, da bo drugače, ker ne bo, saj je to edino, kar vam ta moški lahko da – skuštrane lase, ko boste zapustile njegovo spalnico. 

V iskanju "prave" ljubezni 

Torej, ali si res želite romantične ljubezni, ki vključuje celo vrsto idealiziranih in nerealnih pričakovanj, zaradi katerih boste vedno znova samo razočarane? Romantična ljubezen obstaja, dokler se ne preseli v realno življenje. Sprejmite življenje tako, kot je, z vsemi vzponi in padci, v vsej njegovi nepredvidljivosti in nepopolnosti, kot so tudi ljudje in odnosi.

Vaš "princ" je samo človek, ki bo kdaj pa kdaj imel tudi prebavne težave ali druge nevšečnosti, nekega dne tudi plešo, znašla se boste pred mnogimi preprekami in izzivi, ampak dokler bo obstajala obojestranska želja – graditi odnos, v katerem bosta oba zadovoljna, je povsem dovolj. In zapomnite si, nikoli ne bo vse popolno.

Torej, ali si res želite romantične ljubezni, ki vključuje celo vrsto idealiziranih in nerealnih pričakovanj, zaradi katerih boste vedno znova samo razočarane?
Torej, ali si res želite romantične ljubezni, ki vključuje celo vrsto idealiziranih in nerealnih pričakovanj, zaradi katerih boste vedno znova samo razočarane? FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493