Zadovoljna.si
Spanje

Osebna rast in odnosi

Zato bi morale vsako noč spati popolnoma gole

N. Č.
19. 10. 2023 05.00
0

Res je, da smo že vstopili v hladnejši del leta, a strokovnjaki pravijo, da bi morale tudi pozimi spati popolnoma gole. Zato odvrzite svoje pižame in spalne srajce ter preberite, zakaj je dobro, da v nočnih urah odvržemo vsa svoja oblačila in se prepustimo spancu v svoji 'rojstnodnevni obleki'.

Spanje brez oblačil ima v resnici več koristi za naše zdravje in dobro počutje, kot bi si sprva mislili. 

Prvič, spanje brez oblačil omogoča telesu, da se ohlaja in naravno uravnava telesno temperaturo. Pomanjkanje oblačil torej omogoča boljše termoregulacijske procese, kar posledično pripomore k boljšemu spancu. Če obrazložimo podrobneje, zmanjšanje prekomernega potenja in ohlajanje telesa pripomoreta k boljši kakovosti spanca, telo pa se ponoči obnavlja najbolje, ko je v 'optimalni temperaturni coni'.

Drugič, spanje brez oblačil pozitivno vpliva na zdravje naše kože, saj ta tako lažje diha in se obnavlja, saj ni omejena s tesnimi oblačili. To pomeni manj draženja in manj možnosti za razvoj različnih kožnih težav.

Poleg dveh že omenjenih razlogov pa obstajajo še trije, ki se bolj kot na zdravje nanašajo na naše splošno dobro počutje in samozavest.

Razpokane ustnice: trik, s katerim jim boste v hipu povrnile mehkobo
Preberi še
Razpokane ustnice: trik, s katerim jim boste v hipu povrnile mehkobo

Postale boste samozavestnejše in bolj seksi

Mnogi znanstveniki, ki raziskujejo proces spanja, so prepričani, da dotik rjuhe in kože pozitivno vpliva na našo samozavest. Poleg tega nam bo ta taktilna stimulacija pomagala, da se počutimo seksi. Že dejstvo, da smo goli, lahko pozitivno vpliva na našo samopodobo in naše počutje v lastni koži. Spomnimo se samo seks ikone, slavne Marilyn Monroe, ki je dejala, da v postelji nosi le nekaj kapljic slovitega parfuma Chanel No. 5.

Če boste spale brez oblačil, se boste počutile bolj seksi in bolj samozavestno.
Če boste spale brez oblačil, se boste počutile bolj seksi in bolj samozavestno.FOTO: Dreamstime

Videti boste bolje

Verjeli ali ne, spanje brez spalne srajce ali pižame vas bo polepšalo. Naturopatinja Natasha Turner, avtorica uspešnice 'Hormonska dieta', poudarja, da čezmerno segrevanje našega telesa ponoči moti sproščanje melatonina in rastnega hormona. Gre za glavna hormona, ki nam pomagata v boju proti staranju.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da se rastni hormon, ki ima čudežen regeneracijski učinek, sprošča takrat, ko se naša telesna temperatura zniža. Rastni hormon ne vpliva pozitivno le na videz naše kože in las, spanje brez oblačil bo poskrbelo tudi za to, da bo naša postava videti odlično. 

Kako se v menopavzi znebiti maščobe okoli trebuha?
Preberi še
Kako se v menopavzi znebiti maščobe okoli trebuha?

Kot smo že omenili, spanje brez oblačil nam namreč pomaga, da potonemo v globlji in trdnejši spanec, ki nam bo omogočil, da bo raven kortizola, stresnega hormona, ostala v ravnovesju. Po drugi strani, kadar je naš spanec ponoči moten, bo kortizol posledično zjutraj previsok, zaradi česar je večja verjetnost, da se bomo zbudili lačni in željni 'tolažilne hrane', to pa lahko vodi k prenajedanju in k poseganju po nezdravi prehrani, ki nam je 'najbolj pri roki'. 

Če je naš spanec moten, se lahko zbudimo lačne in posežemo po nezdravi prehrani.
Če je naš spanec moten, se lahko zbudimo lačne in posežemo po nezdravi prehrani.FOTO: Adobe Stock
6 nasvetov, da se boste lahko uprle sladkarijam
Preberi še
6 nasvetov, da se boste lahko uprle sladkarijam

Boljše spolno življenje

Jennifer Landa, avtorica knjige 'The Sex Drive Solution for Women', trdi, da spanje brez oblačil pozitivno vpliva tudi na naše intimne predele, saj lahko toplota še poveča število bakterij, ki jih tam tako ali tako ne manjka. Spanje brez spodnjic vam bo torej pomagalo, da se izognete nepotrebnim infekcijam, hkrati pa bo pozitivno vplivalo na vaš odnos s partnerjem. 

Telesni stik oz. dotik, ko se vaša koža dotakne kože partnerja, še poveča nastajanje oksitocina, hormona 'sreče', ki nas spodbuja k crkljanju in ustvarjanju užitka. Velika verjetnost je, da nas bo golo spanje vodilo do vse pogostejših spolnih odnosov, številne raziskave pa so že dokazale, da so osebe v razmerjih, kjer je več seksa, srečnejše. 

9 stvari, ki jih lahko naredite pred spanjem za boljši spanec
Preberi še
9 stvari, ki jih lahko naredite pred spanjem za boljši spanec

Razlogov za spanje brez oblačil je torej več kot dovolj! Odvrzite oblačila tudi same, podajte se na vroče avanture, zajadrajte v globok in trden spanec, zjutraj pa se prebudite spočite, sveže, pomlajene in pripravljene na nov dan!

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Velika verjetnost je, da nas bo golo spanje vodilo do vse pogostejših spolnih odnosov, številne raziskave pa so že dokazale, da so osebe v razmerjih, kjer je več seksa, srečnejše.
Velika verjetnost je, da nas bo golo spanje vodilo do vse pogostejših spolnih odnosov, številne raziskave pa so že dokazale, da so osebe v razmerjih, kjer je več seksa, srečnejše. FOTO: Shutterstock
Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu
Preberi še
Prednosti in slabosti spolnih odnosov po 40. letu
Kaj se zgodi v telesu med orgazmom?
Preberi še
Kaj se zgodi v telesu med orgazmom?

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413