Zadovoljna.si
Odnosi

Osebna rast in odnosi

Spanje v ločenih spalnicah? To menijo Slovenci!

Zadovoljna.si, N. Č.
30. 10. 2023 05.00
0

Spanje v ločenih spalnicah je pojav, ki je v zadnjem času postal vse bolj priljubljen med zakonci in drugimi pari. Mnogi se sprašujejo, ali gre za znak težav v njihovem razmerju ali pa je to le nov način, kako ohraniti zdravo in srečno partnerstvo. O spanju v ločenih sobah smo povprašali tudi Slovence, ti pa so nam zaupali, ali so tudi sami že podlegli najnovejšemu trendu.

Zavedati se moramo, da imajo posamezniki različne spalne navade, in v kolikor se te med partnerjema razlikujejo, lahko kaj hitro nastane problem. 

Ena oseba v paru morda potrebuje tišino, medtem ko drugi potrebuje šum v ozadju (npr. televizijo ali radio). Ena oseba v paru morda potrebuje popolno temo, medtem ko druga ne more zaspati brez svetlobe nočne lučke, ki se nahaja ob robu postelje. 

Ločene spalnice omogočajo vsakemu partnerju, da doseže optimalne pogoje za dober spanec, zato se za to prakso odloča vse več ljudi po svetu, med njimi pa je tudi vse več Slovenk in Slovencev. 

Voditeljica in novinarka: 'Sedem let nisem spala z možem'
Preberi še
Voditeljica in novinarka: 'Sedem let nisem spala z možem'

Kaj pravijo Slovenci in Slovenke?

Na našo anketo o spanju v ločenih spalnicah je odgovorilo 5573 Slovenk in Slovencev, odgovori pa vas bodo morda presenetili

1995 oseb oz. 35 % anketiranih je odgovorilo, da spijo v ločenih spalnicah, od tega jih je ta odgovor zbralo 795 moških (36 %) in 1200 žensk (35 %). Da si s partnerjem še vedno delita zakonsko posteljo, je potrdilo 3191 Slovenk in Slovencev (57 % anketiranih), od tega 1263 moških (58 %) in 1930 žensk (56 %). 6 % vprašanih je odgovorilo, da trenutno nimajo partnerja (385 oseb – 114 moških (5 %) in 271 žensk (7 %)).

Večina oseb, 57 % anketiranih, si torej še vedno deli zakonsko posteljo, a 35% tistih, ki spijo v ločenih spalnicah, ne gre zanemariti. Gre za kar precejšen delež parov, ki pa se zna v prihodnjih letih še povečati. Pa je to res zdravo za naše razmerje?

Ločene spalnice
Ločene spalniceFOTO: Zadovoljna.si

Je to zdravo za razmerje?

Kljub mnenjem, da bi spanje v ločenih spalnicah lahko škodovalo intimnosti, mnogi pari poročajo, da je to koristno za njihov odnos. Zakaj? Ko vsak partner dobro spi, je manj pod stresom, v zvezi pa je manj prepirov zaradi motenega spanja in več časa za kakovostno preživljanje skupnega časa. To pomeni boljše razmerje in večjo harmonijo v družinskih odnosih.

Strokovnjaki za partnerske odnose in spanje pravijo, da ni enega samega pravilnega načina, kako spati v razmerju (npr. v isti postelji ali v ločenih spalnicah). Pomembno je, da vsak par zase najde način, ki ustreza njunim individualnim potrebam in željam. Za nekatere to pomeni spanje v ločenih spalnicah, medtem ko drugi raje delijo svojo zakonsko posteljo. Ključ je v komunikaciji med partnerjema, ki morata razumeti in spoštovati potrebe drug drugega.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Natančnejši prikaz zbranih podatkov si lahko ogledate na spodnjih fotografijah. 

Ločene spalnice - moški
Ločene spalnice - moškiFOTO: Zadovoljna.si
Ločene spalnice - ženske
Ločene spalnice - ženskeFOTO: Zadovoljna.si
Nekdanji mož priznal, da jo še vedno ljubi
Preberi še
Nekdanji mož priznal, da jo še vedno ljubi
Bila sta v zvezi, on pa se je pretvarjal, da je ne pozna
Preberi še
Bila sta v zvezi, on pa se je pretvarjal, da je ne pozna

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399