Zadovoljna.si
Prijatelja samo za seks

Osebna rast in odnosi

Sta res samo prijatelja za seks ali je med vama nekaj več?

V.H.
29. 01. 2021 08.06
0

Med žensko in moškim se lahko zgodi marsikaj, za kar je poskrbela sama mati narava, a vseeno jo lahko izigramo in vzpostavimo odnose, ki so v nasprotju s tem, kar nam je v osnovi dano ali privzgojeno – ljubiti, se poročiti in vzgajati potomce. V času medsebojne čustvene odtujenosti, individualnosti in pomanjkanja dobrih primerov se vse pogosteje zatekamo v odnose, ki temeljijo na manj tveganih instantnih užitkih, so čustveno varni in neobvezujoči ter vezani izključno na seksualno zadovoljitev.

Za odnose brez obveznosti se pogosto odločajo prijatelji, ki to niso – vsaj ne v pravem pomenu besede, saj jih v postelji združuje izključno seksualna kemija. Telesna privlačnost je namreč prej kot v prijateljskem odnosu prisotna v ljubezenskem, a se je vseeno zgodilo, da sta postala posebna "prijatelja". In to ni nekaj, kar bi bilo zanemarljivo oziroma kar bi lahko pripisali zgolj naključju, saj si tudi prijatelja za seks izberemo, ker si ga želimo.

Zakaj si ga želimo? 

Razlogi, ki nam odprejo vrata v svet posteljnih užitkov, so lahko različni, a vse prevečkrat se skriva v ozadju le strah pred tem, da bi se čustveno navezali, še posebej če smo v preteklosti imeli slabe izkušnje, zaradi katerih dajemo prednost lažnemu občutku varnosti. Včasih je tak odnos lahko nadomestilo, ki nam služi kot mašilo ob občutkih osamljenosti in zdolgočasenosti, ali pa izhaja iz naših primarnih potreb, ki jih želimo le potešiti. Kljub mnogim vzrokom pa je popolnoma jasno, da nas prijatelj za seks fizično privlači.

Ne moreta zatajiti, da se neustavljivo privlačita.
Ne moreta zatajiti, da se neustavljivo privlačita. FOTO: Dreamstime

Kaj so prednosti takega odnosa?

V takem razmerju naj bi se izognili številnim problemom, ki so običajno del ljubezenskih odnosov – konfliktom, ljubosumju in vsem drugim oviram – saj ni potrebe po tem, da bi se jih morali truditi premagati, če se le občasno razmigamo v postelji. Vse to pa nam omogoča več svobode in sproščenosti, saj načeloma nismo čustveno obremenjeni ali navezani na partnerja, kar pomeni, da nas tudi ni strah, da bi ga izgubili. In saj veste, kako pravijo: več ko imaš, več lahko izgubiš, zato je tveganje, da bi si dovolili več, včasih enostavno preveliko.

Vzpostavljanje dogovora

Vsak odnos je lahko dober odnos, dokler ustreza obema. Pri tihem dogovoru naj bi oba že od samega začetka vedela, pri čem sta oziroma kaj si želita, saj ena stran drugi subtilno nakazuje, da gre za dolgotrajni odnos brez obveznosti, tako da poudarja, zakaj si ne želi resne zveze, pri čemer pa ne izključuje najrazličnejših posteljnih vragolij. Ampak dobro je tudi vedeti, da se tihi dogovor pogosto zalomi, saj večkrat slišimo samo tisto, kar hočemo slišati ali pa stavkom sami spremenimo dejanski pomen. Da ne bi bilo zmede, razočaranja ali zlomljenega srca, se je bolje o tem odkrito pogovoriti in postaviti pravila, ki bodo preprečila, da bi se ena ali druga stran zaljubila. Če stojita za tem, da sta oba sposobna čustvene nenavezanosti, hladnosti in nedostopnosti, vama bo uspelo, drugače pa …

Kako mora ženska ljubiti moškega?
Preberi še
Kako mora ženska ljubiti moškega?
Sta res samo seks prijatelja?
Sta res samo seks prijatelja? FOTO: Dreamstime

Kdo prekrši dogovor?

Običajno ženske veljajo za tiste, ki so bolj čustvene in hrepenijo po ljubezenskem odnosu, a ni nujno, da je res tako, saj se lahko zgodi pravzaprav vsakemu. Imuni niso niti tisti, ki so prepričani, da se njim to ne more zgoditi, saj se mogoče že je, a še vedno živijo v zanikanju in lažejo sami sebi. Pa poglejmo, kaj gre lahko "narobe".

Kdaj postaneta več kot samo prijatelja za seks?

Čas, ki ga preživljata skupaj, ne vključuje več samo posteljnih užitkov, ampak zadovoljujeta tudi svoje druge potrebe. Skozi pogovore sta se začela slačiti, ampak ne v spalnici, saj sta se počasi odprla, od tega, kako razmišljata do tega, kaj vaju veseli, česa se bojita. Postala sta zaveznika, ki si nudita oporo in uteho, tako z besedami kot samo s preprostimi objemi. Dotiki so postali vedno bolj prijetni in domači, skoraj nujni ob vsaki priložnosti in teh priložnosti je vse več. Preselila sta se iz postelje na kavč, kjer skupaj gledata filme, medtem ko kuhinjski pult zlorabljata tudi za pripravo skupnega kosila ali večerje. Postelja ni več kraj zločina, ampak varno pristanišče, kjer po napornem dnevu v objemu drug drugega zaspita.

Tudi prijateljski odnos lahko prerasemo
Preberi še
Tudi prijateljski odnos lahko prerasemo

Sledi težko priznanje

Večino svojega prostega časa preživita skupaj in se neizmerno pogrešata, ko se poslovita, a ne več zaradi instant užitkov, ampak ker vama v dvoje čas prehitro mineva. Nehote sta se zbližala bolj, kot sta si želela, in prišel je trenutek, ko si bosta morala priznati, da si zdaj želita nekaj več.

Beg ali soočenje z novimi čustvi

V tem primeru imate dve možnosti: boste zbežali ali se soočili s tem, česar se najbolj bojite – ljubiti? Ljubezen je nekaj čudovitega, a sočasno nas dela tudi šibke in ranljive, saj je ne moremo nadzorovati. Včasih zahteva ogromno energije in truda, a v tem primeru ga boste potrebovali tudi, če jo želite pozabiti. Z odmikom se bodo čustva počasi ohladila, mogoče boste celo spoznavali nove "prijatelje", da bi zmanjšali težo odnosu, ki ste ga imeli, a s tem ste se spet vrnili na začetek. Za ljubezen potrebujete pogum, a včasih se ji morate le prepustiti in iti naprej.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471