Zadovoljna.si
Stiska

Osebna rast in odnosi

Tehnike, s pomočjo katerih lahko premagamo občutke tesnobe

N. Č.
2023-08-21 05:00
0

Geštalt psihoterapevtka pod supervizijo Petra Grobelnik nam je zaupala nekaj najbolj učinkovitih tehnik za premagovanje občutka tesnobe, s katerim se sooča vse več ljudi tudi v Sloveniji, še posebej zdaj, v času po katastrofalnih poplavah, ki so mnogim uničile dom.

Psihoterapevtka Petra Grobelnik nam je zaupala, da se naše telo v stresnih situacijah, kamor lahko prištejemo tudi letošnje katastrofalne poplave, sprva odzove preživetveno, saj je to naš biološki odziv na grožnjo. 

"V primeru tesnobe ali anksioznosti telo vstopi v hiper-vzburjenje, kar vključuje fiziološke spremembe, kot so povečan srčni utrip, hitro dihanje in sproščanje stresnih hormonov. Nasprotno hipo-vzburjenje pomeni upad telesne aktivnosti," je še razložila in dodala, da je naš cilj, da se naučimo učinkovito uravnavati te telesne odzive, da bi se vrnili nazaj v stanje ravnovesja oz. da bi ga obdržali.

Tehnike, s pomočjo katerih lahko dosežemo ravnovesje oz. premagamo tesnobo:

- poškropite svoj obraz z mrzlo vodo

- globok vdih in izdih

- sprostite zakrčene mišice

- zapisovanje občutkov na list papirja

- izogibanje kofeina in alkohola

Kako lahko ponovno pridobimo občutek 'normalnosti'?
Preberi še
Kako lahko ponovno pridobimo občutek 'normalnosti'?
Petra Grobelnik, geštalt psihoterapevtka pod supervizijo, svetuje, kako lahko s preprostimi ukrepi vzpostavimo ravnovesje v telesu in premagamo občutke tesnobe.
Petra Grobelnik, geštalt psihoterapevtka pod supervizijo, svetuje, kako lahko s preprostimi ukrepi vzpostavimo ravnovesje v telesu in premagamo občutke tesnobe.FOTO: Osebni arhiv Petre Grobelnik

Petra nam je zaupala tudi nekaj zelo preprostih, a učinkovitih ukrepov, ki nam lahko pomagajo pri premagovanju občutkov tesnobe, s katerimi se mnogi soočajo vsakodnevno. "Ukrepanje (četudi zelo postopno in z majhnimi koraki) je največja stvar, ki jo lahko ljudje naredimo za boj proti tesnobi,"  še poudarja Petra.

Tesnobo nam lahko pomaga zmanjšati že odziv telesa na mraz, ki ga lahko izzovemo na zelo preprost način, in sicer tako, da svoj obraz poškropimo z mrzlo vodo. Pomaga nam lahko tudi, da se večkrat v dnevu preprosto ustavimo in globoko dihamo. Pomembno je, da dihalne vaje izvajamo pravilno, več o dihalnih vajah, ki jih lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, pa si lahko preberete TUKAJ

Pomaga že, če položite roko na prsni koš in z dlanjo ustvarite rahel pritisk, nato pa naredite globok vdih in globok izdih.

Kako premostiti čustveno stisko, ko smo zaradi poplav izgubili vse?
Preberi še
Kako premostiti čustveno stisko, ko smo zaradi poplav izgubili vse?
Pomagate si lahko z vajami globokega dihanja pravi geštalt psihoterapevtka Petra Grobelnik.
Pomagate si lahko z vajami globokega dihanja pravi geštalt psihoterapevtka Petra Grobelnik.FOTO: Adobe Stock

Da bi se izognili občutkom tesnobe in ohranili ravnovesje v telesu, je pomembno tudi, da večkrat dnevno naredimo pregled svojega telesa in po potrebi sprostimo zakrčene mišice (spust ramen, sprostitev dlani, itd.). 

Še ena tehnika, ki nam prav tako ne vzame prav veliko časa, je zapisovanje občutkov na list papirja. To moramo početi 'brez presojanja in pravil, le poskusimo se prepustiti toku in si znotraj lista papirja ustvariti začasen varen prostor', je svetovala Petra Grobelnik in dodala, da priporoča tudi, da se v času tesnobnih občutkov odpovemo uživanju kofeina in alkohola, ki lahko našo tesnobo samo še poslabšata.

Kako se spopasti z anksioznostjo?
Preberi še
Kako se spopasti z anksioznostjo?

"Hkrati je pomembno, da ne pozabimo poskrbeti za svoje osnovne potrebe, kot so hidracija, dobro prehranjevanje, dovolj spanja in telesna aktivnost, saj drugače telo dodatno spravljamo v stres, ko ne zadovoljimo svojih osnovnih potreb," še opozarja Petra, a hkrati dodaja, da je prevelika osredotočenost le nase in skrb zase kot primarni fokus v takšnih trenutkih kolektivne tragedije ena izmed slabših stvari, ki jo lahko naredimo, saj nas izolacija lahko v teh trenutkih naredi le še bolj ranljive. 

Kako pomembno je vzdrževanje povezav z družino, skupnostjo in organizacijami, si lahko preberete TUKAJ!

5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Preberi še
5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Viri pomoči

Telefonsko svetovanje:

Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Druge oblike pomoči: v regionalnem Centru za duševno zdravje odraslih, v regionalnem Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov in v  obstoječih službah, ki obravnavajo nujna in krizna stanja (nujna medicinska pomoč v najbližjem zdravstvenem domu in v psihiatričnih bolnišnicah):

Ljubljana: Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45) 01 475 06 85

Ljubljana: Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času) 01 587 49 00

Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8. do 8. ure naslednjega dne) 02 321 11 33

Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, dežurna psihiatrična pomoč (neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu), ambulanta za nujna stanja (vsak delovni dan med 8. in 15. uro), 03 780 01 00

Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10. do 15. ure, 02 741 51 00

Idrija: Urgentna psihiatrična ambulanta 05 37 34 400

S to metodo dihanja boste zaspali brez težav
Preberi še
S to metodo dihanja boste zaspali brez težav

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152