Zadovoljna.si
Par ima težave v postelji

Odnosi

To je za odnos lahko usodno!

A.K
03. 04. 2019 15.05
0

Ste že kdaj razmišljali, ali bosta z vašim najdražjim sploh kos vsem izzivom, ki jih prinese partnerski odnos? Dejstvo je, da veliko ljudi obupa, še preden razmerje postane resno. Razlike v življenjskih nazorih, drugačni interesi, neujemanje z družino partnerja in osebnostne značilnosti so le nekateri od razlogov za razhod, če seveda vajinih razlik ne obrneta v svoj prid.

Razlikujeta se v hobijih in zanimanjih

Nič ni narobe, če je eden od vaju strastni igralec pokra, drugi pa uživa na treningih hokeja. Raznolikost, ki jo prinašata v odnos le še bolj začini vajino ljubezen. Težava pa vseeno nastane takrat, ko ves svoj prosti čas namenita le svojemu hobiju in pri tem ne dopuščata niti kančka prilagajanja. Svoje življenje tako omejita na delo in svoj hobi, skupnemu času, ki bi ga lahko izkoristila za izlet, kino, večerjo ob svečkah ali obisk term, pa se odpovesta. Je to res odnos v pravem pomenu besede?

Je eden od vaju družaben, drug pa raje uživa v samoti?
Je eden od vaju družaben, drug pa raje uživa v samoti? FOTO: iStock

Introvertirana in ekstrovertirana?

Veliko vlogo pri tem, ali bo odnos uspel, igrajo tudi vajine osebnostne značilnosti. Če je eden od vaju introvertiran ali zelo vase zaprt in prosti čas raje kot v družbi preživlja sam s seboj, bo to zelo verjetno težava za partnerja, ki je družaben in aktiven - torej ekstrovertiran. Ta ima zelo verjetno široko mrežo ljudi, veliko vabil na dogodke, zato bo pričakoval od partnerja, da ga spremlja. Introvertiranemu pa bo druženje predstavljalo stres, zato se bo takšnih dogodkov začel izogibati. Če partnerja sprejmeta različnost drug drugega in si v tem delu dopustita svobodo, odnos lahko uspe. V nasprotnem primeru pa je bolje, da gresta vsak svojo pot in najdeta kompatibilnega partnerja, ki ima rad podobne stvari.

Resnica o moških, ki so zagledani sami vase, vas bo presenetila
Preberi še
Resnica o moških, ki so zagledani sami vase, vas bo presenetila

Razlike v družinskih okoljih

Pomembno je, da prihajata iz družin, ki sta si podobni po navadah, ritualih in vzdušju med člani družine. Če je denimo njena družina hladna in rigidna, odnosi v njej pa zelo razmejeni, bo to predstavljalo njemu, ki prihaja iz sproščene družine, kjer si čustva pokažejo, veliko težavo. V njihovi družbi se po počutil ’zamrznjenega’ in nesproščenega, njej pa se bo njegova družina zdela kaotična in vsiljiva. Nekateri pari lahko te razlike z zdravo mero razuma povsem presežejo, drugi pa to predstavlja prevelik zalogaj.

Vajine življenjske vrednote, filozofija in vera

Ali bo odnos obstal je veliko odvisno od življenjskih vrednot. Če je denimo nekomu zelo pomembna družina in otroci, drug pa raje uživa v boemskem in svobodnjaškem življenju, bo to skoraj zagotovo usodnega pomena za obstoj odnosa. Prav tako igra pomembno vlogo način razmišljanja, življenjske filozofije in verska prepričanja. Eden veren, drugi ateist? Če v tem delu ne zmoreta sprejeti različnost drug drugega, je bolje, da zaključita odnos, kot pa da se mučita drug drugega prepričati v svoj prav.

Ali bo odnos obstal je veliko odvisno od življenjskih vrednot.
Ali bo odnos obstal je veliko odvisno od življenjskih vrednot.FOTO: iStockphoto

Razlika v letih?

Velikokrat slišimo, da so leta samo številka, a lahko prav ta v odnosu igrajo ključno vlogo. Velikokrat se zgodi, da se par zaradi razlike v letih sooča z velikimi pritiski okolice. Morda je ona dama, ki se bliža štiridesetim, on pa nadebuden študent. Ali pa je ona ravnokar zakorakala izven študentskih let, on pa je gospod v petdesetih. V takšnih primerih se je zagotovo potrebno vprašati, kaj ju povezuje in druži ter kako si sploh predstavljata skupno prihodnost. Nič ni nemogoče, kar potrjujejo tudi številne ljubezenske zgodbe.

Nekateri pari kljub na videz nepremostljivim razlikam uspejo oblikovati uspešen in kakovosten odnos. Njihovo pravilo je, da v prvi vrsti sprejmeš in spoštuješ partnerja in obrneš njegovo drugačnost v prid odnosa. Nihče od nas ni enak drugemu in prav zato se lahko iz medsebojnih razlik učimo in bogatimo. Tam kjer je volja, odločenost in ljubezen, vam tudi največje razlike ne pridejo do živega.

Samozavestni moški izginjajo, zamenjali so jih samovšečni osvajalci
Preberi še
Samozavestni moški izginjajo, zamenjali so jih samovšečni osvajalci

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493