Zadovoljna.si
Ljubezen

Odnosi

Kaj morate storiti, če načrtujeta otroka?

A.K
19. 02. 2021 08.11
0

Ljudje smo si različni in odločitev za otroka ni vedno povezana z improvizacijo. Nekateri pari se držijo načela, da ko se bo zgodilo, se pač bo in iz tega ne delajo prevelike drame. Tisti, ki imajo radi življenje bolj načrtovano in potrebujejo več občutka kontrole, pa se na prihod otroka skrbno pripravijo. Ne z eno ne z drugo stranjo ni nič narobe, je pa res, da imajo pari, ki se pred prihodom otroka pogovorijo o pomembnih temah, manj možnosti za kasnejše konflikte, nestrinjanja in tudi razhode. Otrok brez vsakega dvoma obrne življenjsko rutino na glavo, spremeni poglede na svet in prestrukturira tudi partnerski odnos. Če sta z najdražjim pred to pomembno prelomnico, je priporočljivo, da razjasnita poglede na sledečih 6 tem.

Sta s partnerjem začela razmišljati o družini? Potem je čas za pogovor o temah, s katermi se bosta zagotovo soočila, ko otrok pride. Bolje prej kot kasneje.
Sta s partnerjem začela razmišljati o družini? Potem je čas za pogovor o temah, s katermi se bosta zagotovo soočila, ko otrok pride. Bolje prej kot kasneje. FOTO: Shutterstock

Vajina pričakovanja v razmerju po prihodu otroka

Ko se vama bo pridružil otrok, se bo vajino življenje spremenilo, preoblikoval pa se bo tudi vajin odnos. Pomembno se je zavedati, da bodo prišli tudi težki dnevi, ko bosta oba neprespana in kronično utrujena, otrok pa bo zahteval svoje. V takšnih primerih je potrebna velika mera medsebojne podpore, ki so jo lahko nudita. Pogovorita se, kako bosta skrbela za iskrico v vajinem odnosu, ko bo otrok odraščal. Bosta še vedno hodila na zmenke? Bosta še vedno praznovala obletnice? Ne pozabita na odnos, saj sta vidva tista varna baza ljubezni iz katere črpata za vse življenjske izzive.

4 znaki, da razmišlja o zaroki
Preberi še
4 znaki, da razmišlja o zaroki

Kako se bost soočila s pomanjkanjem spanja?

Zelo pomemben je tudi pogovor, kako se bosta spoprijela z neprespanimi nočmi, sploh v prvem tromesečju, ki velja za najbolj naporno. Glede na to, da sta oba starša (oče in mama), je dobro, da si stojita ob strani pri nočnem vstajanju, tolažbi otroka, hranjenju ob nemogočih urah … Že dolgo ne velja več, da mora vstajati samo ženska, saj ima tudi oče otroka pri tem veliko vlogo. Prav tako je priporočljivo, da partner vključen tudi čez dan, ko je seveda to mogoče, sploh ko novopečena mama potrebuje krajši spanec, s katerim si nabere novih moči. Pogovorita se o pričakovanjih, da ne bo slabe volje kasneje.

V Sloveniji je takšna zanositev prepovedana
Preberi še
V Sloveniji je takšna zanositev prepovedana
Sta se kdaj vprašala, ali sta si enotna glede vzgoje otroka, varstva, stika z babicami in dedki, verskimi prepričanji in podobno?
Sta se kdaj vprašala, ali sta si enotna glede vzgoje otroka, varstva, stika z babicami in dedki, verskimi prepričanji in podobno? FOTO: Dreamstime
Pogovor o duševnem zdravju

Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre za katastrofalna pričakovanja ali pričakovanja najhujšega, pač pa iskren in odprt pogovor o morebitnih duševnih boleznih v družini. Vemo, da otrok nemalokrat sproži čustvene težave, ki so lahko tudi večjih razsežnosti - tesnobe, depresije, panični napadi, zato je dobro spregovoriti in se pripraviti na čustveno oporo najbližjih. Ženska, ki že pred porodom trpi za naštetimi težavami, ima veliko večjo verjetnost, da bo doživljala čustvene stiske tudi kasneje, po porodu. 

Kakšno je bilo vaše otroštvo?

S prihodom otroka se v nas prebudijo vsi spomini na lastno otroštvo, lepe in tudi tiste manj lepe dogodke, ki so nas zaznamovali. Zato je priporočljivo, če si s partnerjem dovolita toliko ranljivosti, da spregovorita o vajinem otroštvu, spominih, tudi težkih trenutkih. Če uvidite, da so nekateri tako močni, da v vas še vedno prebudija težka čutenja, potem jih morda še niste predelali in se z njimi soočili. V tem primeru je priporočljiv posvet pri strokovnjaku, saj ob rojstvu otroka privre na dan še vse tisto, kar sploh nismo vedeli, da nosimo v sebi. Zato predelajta in opravita s preteklostjo.

Vajine finance

Pri tem seveda ne gre za to, kdo bo kaj plačal, kdo bo dal več, ali imata finance deljene ali skupne ... Gre bolj za to, da se pogovorita o vajinih dohodkih, stroških, ki bodo nastali s prihodom otroka, kako bo z vašimi dopusti in koliko si bosta lahko privoščila. Pomembne so tudi teme o morebitnih posojili, finančni pomoči s strani staršev in podobno. Te pogovore zelo radi pometamo pod preprogo, ko pa pride do težav, se zgodi prava mala katastrofa. Kar z besedo na dan, saj imata le na ta način vse kar vama bo prišlo naproti, razčiščeno.

Otrok brez vsakega dvoma obrne življenjsko rutino na glavo, spremeni poglede na svet in prestrukturira tudi partnerski odnos.
Otrok brez vsakega dvoma obrne življenjsko rutino na glavo, spremeni poglede na svet in prestrukturira tudi partnerski odnos.FOTO: Shutterstock

Pričakovanja o vzgoji otroka

To je tema, za katero se zdi, da nima konca. Vzgoja otroka je širok pojem in vsak starš se z njim sooča na svoj način. Zato se pogovorita o pogledih na vzgojo, postavljanje meja, izobraževanje in podobno. Teme, ki kasneje rade sprožijo konflikte so tudi verska prepričanja, duhovnost in druge navade povezane z določenimi načeli in vrednotami. Poenotita se že v samem začetku in seveda sprejmita drugačnost drug drugega, če je še nista. Ko pride otrok morata delovati usklajeno, saj bo le tako odraščal v zdravem in izpolnjujočem okolju.

39-letna Mija zaradi tašče zapustila moža
Preberi še
39-letna Mija zaradi tašče zapustila moža

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493