Zadovoljna.si
Ljubezen

Odnosi

3 ključne sestavine vsakega dobrega odnosa

V.H.
17. 02. 2021 06.00
0

Večno vprašanje "Kaj je bilo prej, kura ali jajce?" bi lahko povezali tudi z vprašanjem "Kaj je bilo prej, ljubezen ali seks?" Ni skrivnost, da je zaljubljenost moških tesno povezana s poželenjem, ki ga gojijo do svoje partnerice, vsaj na začetku, medtem ko pri ženskah ni nujno, da je tako, saj je njihovo doživljanje ljubezni običajno kompleksnejše, kar vključuje tudi tehten premislek, ali je partner sposoben skrbeti za družino. Najprej pa se moramo vprašati, ali znamo ohranjati dobre partnerske odnose? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Biologija ni vedno na strani zaljubljencev, saj tako kot združuje lahko tudi razdira. Če k temu dodamo še vsa zmotna prepričanja, se hitro znajdemo v vrtincu številnih razočaranj. Odnosi se med seboj razlikujejo, a vseeno obstajajo tri glavne sestavine, ki so skupne vsem kakovostnim odnosom, in prav zaradi njih imamo več možnosti, da bo ljubezen dejansko zacvetela in še dolgo cvetela.

Večina odnosov se začne s telesno privlačnostjo.
Večina odnosov se začne s telesno privlačnostjo.FOTO: Dreamstime
Ko spoznate tistega pravega, tega morda ne boste takoj vedele
Preberi še
Ko spoznate tistega pravega, tega morda ne boste takoj vedele

Poželenje 

Večina odnosov se začne s telesno privlačnostjo, ki potencialna partnerja nevzdržno vleče skupaj, ampak to še ne pomeni, da bosta skupaj tudi ostala. Na začetku ne razmišljamo veliko o pomenu odnosa, nagnjeni smo k sprejemanju iracionalnih odločitev, ki jih lahko pripišemo občutku zaljubljenosti in poželenju, a vseeno je poželenje ključno pri ohranjanju partnerskega odnosa, tudi takrat, ko postane "resno". Lahko se zgodi, da poželenje sčasoma oslabi, še posebej ko nam partner postane domač in ne vidimo več potrebe po tem, da bi ga zapeljevali, a tako se odmaknemo tudi od tistega, kar nas je v prvi vrsti združilo. Obujanje spolne iskrice, ki ne povezuje samo v postelji, ampak tudi v razmerju, je zelo pomembno.

Navezanost 

Potrebo po navezovanju imamo v sebi, od svojega najzgodnejšega otroštva, a v odrasli dobi je pogojena tudi s tem, da se lahko sami odločimo, za koga se bomo vezali. Proces navezovanja se začne, ko z izbrano osebo preživljamo vedno več časa, delimo z njo prijetne trenutke, se skupaj soočamo s številnimi življenjskimi preizkušnjami in drugimi vsakdanjimi okoliščinami. A tako kot se navezujemo, se lahko tudi odvezujemo, ko nam navezanost predstavlja težavo. Takrat smo lahko razpeti med iskanjem bližine in bežanjem pred njo, za kar sta običajno odgovorni naša preteklost in slaba izkušnja. A za kakovostne in dolgoročne odnose je varna navezanost nuja, saj spodbuja zaupanje, intimnost in povezanost, sočasno pa nas motivira, da ohranjamo odnos s partnerjem, ne samo v dobrem, ampak tudi slabem.

Potrebo po navezovanju imamo v sebi.
Potrebo po navezovanju imamo v sebi.FOTO: Dreamstime

Skrbnost 

Skrbnost omogoča vzajemno čustveno oporo, drobne pozornosti, ki dajejo parterju vedeti, da nam ni vseeno, pripravljenost pomagati … Vse to potrebujemo v odnosu, da bi bili v njem lahko zadovoljni, še posebej na daljši rok. Že samo občutek, da nam je mar, da smo "team", zvišuje vrednost odnosu, zato se bomo zanj samo še bolj trudili. Do partnerja smo lahko skrbni na tisoč in en način, a najbolj je pomembno, da ga nikoli ne jemljemo za samoumevnega.

Čustvena odvisnost: kako jo prepoznati?
Preberi še
Čustvena odvisnost: kako jo prepoznati?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493