Zadovoljna.si
Razmerje

Osebna rast in odnosi

To so strategije, ki jih uporabljajo narcisi, sociopati in psihopati

V.H.
05. 08. 2023 05.00
2

Toksični ljudje vas želijo nadvladati in z vami upravljati po svojih željah. To pomeni, da ste za njih le nekdo, ki jim bo pomagal ohranjati vsemogočno in superiorno podobo, ki jo imajo o sebi. Večkrat se zatekajo k neprimernim oblikam vedenja in vzpostavljajo škodljive odnose, pri katerih na koncu izkoristijo, ponižajo in prizadenejo vse, ki so jim blizu oziroma preblizu. Navadno vas izberejo v najbolj ranljivem obdobju, v njihovo past padete neopazno, a hitro. In v trenutku, ko vstopijo v vaše življenje, postanete tudi njihova žrtev.

Vsak se prej ali slej sreča z nekom, ki mu lahko spremeni življenje, in med tistimi, ki vam ga bodo zagotovo spremenili, a na slabše, so narcisi, sociopati in psihopati. To so lahko sočasno tudi ljudje, ki so na zunaj izjemno očarljivi in karizmatični, še posebej na začetku, v fazi idealizacije, ko vas obsipavajo s sladkimi besedami in lepimi gestami. Predstavljajo se kot zaupanja vredni, zanesljivi, uspešni, ljubeči, pravzaprav vse, kar hočete, da bi vas ujeli v lastno mrežo. V ozadju njihovega naučenega sočutja in empatije pa se v resnici skrivajo njihova hladnost, brezčutnost, brezobzirnost in preračunljivost, s katerimi se soočite takrat, ko presodijo, da "medeni tedni" niso več potrebni. Tako se hitro ujamete v ponavljajoči se cikel zlorab in razvrednotenja, kar lahko usodno vpliva na vaše življenje.

Odnos s toksično osebo vam bo spremenil življenje.
Odnos s toksično osebo vam bo spremenil življenje.FOTO: Dreamstime

Najpogostejše strategije, ki se jih poslužujejo toksični ljudje

Izurjeni so za doseganje lastnih ciljev, pri katerih ljubijo predvsem sebe. Ob tem pa je dobro vedeti, da lahko delujejo in razmišljajo povsem v nasprotju z vami in kot mnogi, ki so že bili na vašem mestu, si boste mogoče rekli "Ah, tega pa že ne bi naredili", a še kako bodo to naredili. V sodelovanju s priznano psihoterapevtko in strokovnjakinjo Leonido Zalokar vam zato razkrivamo najpogostejše strategije, ki jih uporabljajo toksični ljudje, da bi vas zaprli v svojo realnost oziroma kletko, ki dopušča bore malo izhodov. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Če je v vaši zvezi prisoten 'gaslighting', jo takoj končajte
Preberi še
Če je v vaši zvezi prisoten 'gaslighting', jo takoj končajte

Gaslighting ali kruto poneumljanje oz. zamegljevanje

Gre za eno od najbolj krutih taktik, ki ruši vaše dojemanje resničnosti, kar pomeni, da vas želijo prepričati, da se to ni zgodilo, se motite in je z vami nekaj hudo narobe oziroma po domače povedano vas preprosto označijo za nore. Še huje, ob njih se tako tudi počutite, saj vaše misli in občutke namenoma razlagajo napačno. Vaše mnenje, legitimna čustva, doživete izkušnje in tako naprej prevedejo v vaše značajske napake in vam jih ponudijo kot dokaz vaše nerazumnosti. Ta zvijačna in zahrbtna manipulativna strategija deluje tako, da izkrivlja in načenja vaš občutek za realnost in samozaupanje ter vas onesposobi, da bi se čutili upravičeni grajati njihovo zlorabo ali trpinčenje. V borbi dveh resnic, vaše in njihove, se boste spraševali, če je z vami res nekaj narobe, saj so izjemno samozavestni v svojih lažeh in zaradi tega prehitro podvomite vase. Vzbudili vam bodo krivdo in prej ali slej boste mislili, da imajo tudi prav. Na tak način uspešno opravičujejo svoje ravnanje, se otresejo odgovornosti in izrabijo vaše zaupanje. Najpogostejši občutki, ki se ob tem pojavljajo, pa so strah, občutek dolžnosti in krivda.

Verjetno gre za najpogostejši tip negativnih ljudi
Preberi še
Verjetno gre za najpogostejši tip negativnih ljudi
Občutek dolžnosti, strah in krivda so del teh odnosov.
Občutek dolžnosti, strah in krivda so del teh odnosov. FOTO: Dreamstime

Kritika in razvrednotenje

Njihova kritika ni namenjena vašemu izboljšanju, ampak vas z njo želijo razvrednotiti, da bi lažje upravljali z vami. Prikriti narcisi prav uživajo v dajanju zlobnih pripomb na vaš račun, ki jih lahko zapakirajo tudi v šale, ki so daleč od tega, da bi bile nedolžne, kot jih radi predstavljajo. Tako si vzamejo dovoljenje, da izrečejo resnično grozne stvari, vsakokrat, ko ste ogorčeni zaradi nečuteče, grobe pripombe, pa vas obtožijo, da nimate smisla za humor, saj narcisi kronično uporabljajo sarkazem kot obliko manipuliranja z vami. To je strategija, ki se pogosto uporablja pri verbalni zlorabi, medtem ko sta podcenjevanje in degradiranje oseb njihova odlika. Napadalni narcisi in sociopati uporabljajo tudi napačno logično sklepanje, poznano kot premikanje cilja, s čimer vas prepričajo, da niste dovolj dobri. Postavljajo vam nemogoče zahteve in standarde, ki jih s pridom uporabljajo proti vam, v smislu, če bi bili bolje videti, bi bili bolj pametni, uspešni, potem tudi oni ne bi tako ravnali z vami. Njihova pričakovanja se spreminjajo, kakor se jim zljubi, v resnici pa vas vzgajajo v svoje podložnike. Podobno kot pri Pavlovih psih vas sčasoma "zdresirajo", da se bojite početi vse tisto, kar ste nekoč počeli brez slabe vesti oziroma je izpopolnjevalo vaše življenje. Zdaj so v ospredju predvsem njihove potrebe in ena od njih je tudi zadovoljevanje njihovega občutka superiornosti.

7 ključnih lastnosti digitalne zlorabe v partnerskem odnosu
Preberi še
7 ključnih lastnosti digitalne zlorabe v partnerskem odnosu

Obrekovanje in projekcija 

Podobno kot pri podiranju domin začnejo rušiti vse odnose, ki jih imate v svojem življenju. Želijo vas ločiti od vaših prijateljev, družinskih članov, vas popolnoma osamiti, prikleniti nase in vam vzeti možnosti izbire – oditi drugam. Če vas toksične osebe ne morejo nadzorovati, pa bodo poskušale nadzorovati vsaj način, kako vas vidijo drugi. Z obrekovanjem, ki gre velikokrat prek vseh vaših mej dobrega okusa, a ne njihovih, želijo spodkopati vaš ugled in dobro ime. Nadlegujejo vse, ki jih imajo priložnost ogovoriti, v smislu, da bodo razodeli resnico, pri čemer vloge obrnejo, kot jim ustreza. Vso odgovornost projicirajo na vas in prikrijejo lastno vedenje. Po besedah klinične strokovnjakinje za narcistično osebnostno motnjo, dr. Linde Marinez-Lewi, projekcije narcisov pogosto povzročajo psihološko zlorabo. Maligni narcisi in sociopati raje, kot da bi priznali svoje napake ali krivična dejanja, svoje lastnosti na boleč in izjemno okruten način odvržejo na svoje nič hudega sluteče obdolžence, saj želijo, da njihove žrtve prevzamejo odgovornost za njihovo vedenje. Na tak način narcis projicira sleherni toksični občutek lastne osramočenosti na drugega.

S kritiko niso prizanesljivi, ampak kruti in brezobzirni.
S kritiko niso prizanesljivi, ampak kruti in brezobzirni. FOTO: Dreamstime

Preusmerjanje pozornosti od teme in nesmiselni pogovori

Odvračajo pozornost od teme, ki jim ni pogodu, tako da izpostavijo popolnoma druge probleme. Pri tej vrsti strategije gre za sindrom Kaj pa jaz? Jaz, jaz in še enkrat jaz je pri njih v ospredju, oni so najpametnejši, najboljši, brez napak, a tudi žrtev, ko jim to koristi. Če boste s svojim mnenjem ranili njihov vsemogočni občutek, se bodo odzvali agresivno in preusmerili pozornost, na primer "Kaj pa takrat ..." V teh trenutkih se lahko spomnijo vsega, kar ste kadar koli naredili narobe, in to znajo pripeljati do absurda. Zelo boste razočarani, če pričakujete, da se boste lahko z njimi zrelo pogovorili, saj ne sklepajo kompromisov. Vsako mnenje, ki je v nasprotju z njimi ali njihovimi interesi, vzamejo kot osebni napad, zato se hitro znajdete v nesmiselni vojni, v kateri boste žrtev prav sami. V pogovoru vas bodo diskreditirali, izpodbijali, ponižali in zmedli, pri tem pa bodo uporabili vsa sredstva, ki so jim na voljo, in to brez moralnih zadržkov.

Prva pomoč 

Eden od najpogostejših razlogov, da postanete njihova žrtev, je, da v odnosih izhajate iz sebe. To pomeni, da vam niso poznane njihove strategije oziroma še huje, česa takega si niti predstavljati ne morete, dokler tega dejansko ne naredijo. Torej, pozabite na besede "tega pa že ne bi naredili", ker bodo.

Vir: 20 Diversion Tactics Highly Manipulative Narcissists, Sociopaths And Psychopaths Use To Silence You

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399