Zadovoljna.si
Odnosi

Osebna rast in odnosi

Kaj je 'trauma dumping'?

Zadovoljna.si
29. 05. 2023 05.00
0

Odlaganje travme ali 'trauma dumping' je definirano kot prenašanje travmatičnih izkušenj na druge brez opozorila ali povabila. Do tega lahko pride, ker nekdo išče potrditev, pozornost ali sočutje.

Kaj je odlaganje travme ali 'trauma dumping'?

Izraz 'trauma dumping' se nanaša na deljenje svojih travmatičnih izkušenj in čustvenih bremen z drugimi brez njihove privolitve ali v neprimernem kontekstu, kar poslušalca lahko močno čustveno obremeni, kar morda ni zdravo ali produktivno za nobeno vpleteno stran. 

Kako prepoznati 'trauma dumping'?

Znaki odlaganja travme se lahko razlikujejo glede na situacijo in vpletenega posameznika. Vendar pa je nekaj takšnih znakov, ki jih pogosto povezujejo z odlaganjem travme.

Velika osredotočenost na osebno travmo

Oseba dosledno usmerja pogovore k lastnim travmatičnim izkušnjam, ne glede na temo ali kontekst. Lahko prevladujejo v razpravah s podrobnimi opisi svoje travme, pogosto brez upoštevanja čustvenega vpliva na druge.

Pomanjkanje meja

Oseba ne upošteva meja drugih, ko gre za razpravo o občutljivih temah. Lahko delijo intimne podrobnosti svoje travme, ne da bi razmišljali o tem, ali se poslušalec počuti udobno, ali je pripravljen obravnavati takšne informacije.

Odlaganje travme običajno vključuje enostransko dinamiko.
Odlaganje travme običajno vključuje enostransko dinamiko.FOTO: Adobe Stock

Čustvena intenzivnost

Odlaganje travme pogosto vključuje intenzivno čustveno izražanje. Oseba lahko pokaže povečana čustva, kot so jeza, žalost ali stiska, medtem ko razpravlja o svoji travmi, kar je lahko za poslušalca izjemno.

Pomanjkanje vzajemnosti

Odlaganje travme običajno vključuje enostransko dinamiko, pri čemer je oseba osredotočena predvsem na izmenjavo svojih izkušenj, ne da bi pokazala pristen interes ali skrb za dobro počutje poslušalca.

Ponavljajoči se vzorci

Oseba se vedno znova ukvarja z vedenjem odlaganja travme, nenehno išče potrditev ali čustveno podporo drugih, ne da bi aktivno iskala strokovno pomoč ali uporabljala ustrezne vire.

Omejena empatija

Lahko kažejo omejeno empatijo do izkušenj drugih, pogosto preusmerjajo pogovore nazaj na lastno travmo, namesto da bi zagotovili vzajemno podporo ali aktivno poslušali druge.

Pomembno je omeniti, da odlaganje travme ni namerno povzročanje škode, ampak pogosto izhaja iz pomanjkanja ozaveščenosti ali mehanizmov za obvladovanje. Če te znake opazite pri sebi ali pri kom drugem, je nujno, da se situacije lotite z empatijo in sočutjem. Spodbujanje osebe, da poišče strokovno pomoč, ji lahko zagotovi ustrezno podporo in smernice za predelavo svoje travme.

Travma je ujeta življenjska energija
Preberi še
Travma je ujeta življenjska energija
Če doživljate travmo ali se težko spoprijemate, je nujno, da poiščete strokovno pomoč.
Če doživljate travmo ali se težko spoprijemate, je nujno, da poiščete strokovno pomoč.FOTO: Adobe Stock

Pomembno je, da se razprave o travmi lotite z občutljivostjo in spoštovanjem do dobrobiti vseh vpletenih posameznikov. 

Soglasje in meje

Preden se z nekom pogovorite o osebni travmi, se prepričajte, da je pripravljen poslušati in nuditi podporo. Spoštujte njihove meje in razumite, da morda niso vsi pripravljeni ali opremljeni za obvladovanje intenzivne čustvene vsebine.

Čas in kontekst

Izberite primeren čas in okolje za razpravo o osebni travmi. Zagotovite, da imata obe strani čustveno zmogljivost in zasebnost, da se vključita v smiseln pogovor, ne da bi se počutili preobremenjeni ali vsiljeni.

Medsebojna podpora

Odnosi so zgrajeni na medsebojni podpori, zato je pomembno ustvariti uravnoteženo dinamiko, kjer se oba posameznika počutita udobno, ko delita svoje izkušnje. Spodbujajte odprto komunikacijo in aktivno poslušanje, s čimer omogočite vsaki osebi, da izrazi svoja čustva in skrbi.

Spoštljiva komunikacija

Ko govorimo o travmi, je pomembno, da uporabljate spoštljiv in obziren jezik. Bodite pozorni na sprožilne teme ali fraze in se izogibajte ponovni travmatizaciji posameznika ali nenamernemu povzročanju škode.

Strokovna pomoč

Če doživljate travmo ali se težko spoprijemate, je nujno, da poiščete strokovno pomoč. Terapevti ali svetovalci so usposobljeni za zagotavljanje potrebne podpore, vodenja in orodij za krmarjenje skozi travmatične izkušnje. Ne pozabite, da je proces zdravljenja vsakega posameznika edinstven in da je bistveno, da k razpravi o travmi pristopite z empatijo, sočutjem in spoštovanjem do dobrega počutja drug drugega.

Kako se v odnosu kažejo travme iz otroštva?
Preberi še
Kako se v odnosu kažejo travme iz otroštva?
Kako vemo, ali imamo potlačena čustva?
Preberi še
Kako vemo, ali imamo potlačena čustva?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324