Zadovoljna.si
Ženska na telefonu

Varna in Zadovoljna

Slovenke razkrile, ali se počutijo varno, ko se sprehajajo po ulici

N. Č.
20. 06. 2024 11.03
0

V okviru projekta Varna in zadovoljna smo na naši spletni strani Zadovoljna.si izvedli anketo, v kateri smo naše bralke in bralce povprašali, ali se počutijo varno, ko se zvečer sprehajajo po ulici. Pravica do osebne varnosti spada namreč med osnovne človekove pravice in dejstvo, da se marsikdo na ulici ne počuti več varno, je zelo zaskrbljujoče.

Na našo anketo, ki smo jo na naši spletni strani Zadovoljna.si objavili 24. aprila 2024, je odgovorilo 3959 oseb. Anketno vprašanje se je glasilo 'Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici?', odgovori naših bralk in bralcev pa so bili zelo zaskrbljujoči, vsak bi se namreč moral počutiti varno, ko se sprehaja po ulici, ne glede na to, ali je ura štiri popoldan ali tri zjutraj.

Projekt Varna in zadovoljna: si upate zvečer same na sprehod?
Preberi še
Projekt Varna in zadovoljna: si upate zvečer same na sprehod?

Pravica do osebne varnosti je namreč osnovna človekova pravica, tako kot na primer pravica do izobraževanja in pravica do življenja. Odsotnost občutka varnosti ima lahko zelo resne posledice, vsaj tako opozarja geštalt psihoterapevtka pod supervizijo Petra Grobelnik, hkrati pa dodaja, da so dekleta, ki doživljajo kronični strah in ranljivost, bolj dovzetna za razvoj duševnih motenj, kot sta na primer anksioznost in depresija

Kako se spopasti z anksioznostjo?
Preberi še
Kako se spopasti z anksioznostjo?

"Dekleta se lahko začnejo izogibati situacijam, ki bi jim lahko povzročile neprijetne občutke, kar lahko vodi v osamitev. Poleg tega lahko stalna izpostavljenost stresu vpliva na telesno zdravje, saj je povezana s težavami, kot so motnje spanja, prebavne težave, oslabljen imunski sistem ter slaba samopodoba," nam je še zaupala Petra ter opozorila na pomen tako socialne podpore kot podpore okolja. Več o tem v prihodnjem tednu.

Dekleta, ki doživljajo kronični strah, so bolj dovzetna za razvoj duševnih motenj, kot sta na primer anksioznost in depresija.
Dekleta, ki doživljajo kronični strah, so bolj dovzetna za razvoj duševnih motenj, kot sta na primer anksioznost in depresija.FOTO: Shutterstock
Ste že kdaj doživele katero od naslednjih oblik nasilja?
Preberi še
Ste že kdaj doživele katero od naslednjih oblik nasilja?

Kaj kažejo rezultati ankete?

Kot že omenjeno, je na anketo odgovorilo 3959 oseb. Večina oseb je sicer odgovorila, da se nasploh počutijo varne, toda po podrobnejši analizi odgovorov smo ugotovili, da se kljub vsemu ženske na ulici NE počutijo varne. 

Razkrivamo podatke Policije: ali so ženske v Sloveniji varne?
Preberi še
Razkrivamo podatke Policije: ali so ženske v Sloveniji varne?

Omeniti je treba tudi, da se nekateri počutijo varno zgolj, ko so v družbi, spet tretji pa zgolj takrat, ko imajo pri sebi solzivec. Pogojevanje občutka varnosti absolutno ni sprejemljivo, vsak bi se namreč moral počutiti varno vsak dan, ne glede na to, kje se nahaja. 

Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici?
Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici?FOTO: Zadovoljna.si

Kako so odgovarjale ženske?

Ženske se v naši družbi na žalost ne počutijo več varno. Temu priča tudi naša anketa, 38 odstotkov oz. 1030 žensk je namreč odgovorilo, da se ne počutijo varne, 26 odstotkov oz. 712 žensk je odgovorilo, da se počutijo varne samo takrat, ko so v družbi, 65 žensk oz. 2 odstotka vprašanih deklet pa se na žalost počuti varnih samo takrat, ko imajo pri sebi solzivec.

Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici? - Odgovarjale so ženske.
Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici? - Odgovarjale so ženske.FOTO: Zadovoljna.si

Kako so odgovarjali moški?

Pri osebah moškega spola je situacija malce drugačna. Te se po večini počutijo varne, a na žalost so tudi med njimi taki, ki tega občutka varnosti nimajo. Tudi njih ni malo, hkrati pa je tudi njihov občutek varnosti pogosto pogojen. Vse je torej tudi pri njih pogosto odvisno od tega, ali se nahajajo v družbi, nekateri izmed njih pa s seboj nosijo celo solzivec. Več podatkov najdete na fotografiji spodaj.

Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici?
Ali se počutite varno, ko se zvečer sprehajate po ulici?FOTO: Zadovoljna.si
Varna in zadovoljna - pasica
Varna in zadovoljna - pasicaFOTO: Zadovoljna.si
Sem se lahko obrnete v primeru nasilja.
Sem se lahko obrnete v primeru nasilja.FOTO: Shutterstock
Tjaša Hrovat: Nasilja ne smemo minimalizirati, spregledati ali opravičevati
Preberi še
Tjaša Hrovat: Nasilja ne smemo minimalizirati, spregledati ali opravičevati

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493