Zadovoljna.si
Solzivci so v različnih velikostih in oblikah.

Varna in Zadovoljna

Solzivce kupujejo vsi, najpogosteje pa dekleta in zaskrbljeni starši

Ni.Š.
21. 06. 2024 05.00
0

Eno najbolj razširjenih samoobrambnih sredstev, ki je učinkovito in poceni, je solzivec. Ko smo z vprašanji obrnili na enega od prodajalcev sredstev za samoobrambo glede prodaje solzivca v Sloveniji, so nas opozorili, da gre za skrb zbujajočo situacijo. Kot so dejali, beležijo izjemen porast povpraševanja po osebnih zaščitnih sredstvih, v zadnjem času celo za 1000 odstotkov.

"Tematika, s katero se ukvarjate, je zelo pomembna, situacija pa skrb vzbujajoča," na naša vprašanja, ki smo jim jih posredovali v okviru projekta Varna in zadovoljna, kjer razkrivamo stanje v družbi glede nasilja nad ženskami in poskušamo nuditi ženskam vsaj nekaj načinov za izboljšanje občutka varnosti, odgovarja Blaž Šalamun iz Army Shopa BTC Ljubljana. Kot pojasnjuje, v zadnjem letu opažajo delno povečano povpraševanje po osebnih zaščitnih sredstvih, "po razširitvi informacije o posilstvih, pa tudi ropih, vlomih in drugih nasilnih dejanjih, pa je povpraševanje po osebnih zaščitnih sredstvih (solzivcih in elektrošokerjih) izjemno naraslo. Govorimo o povečanju za 1000 odstotkov".

Projekt Varna in zadovoljna: si upate zvečer same na sprehod?
Preberi še
Projekt Varna in zadovoljna: si upate zvečer same na sprehod?

Kdo kupuje ta sredstva?

"K nam prihajajo kupci iz vse države, seveda še posebej iz Ljubljane. Kupujejo praktično vsi, ljudje vseh profilov. Največ strank je študentk in žensk vseh starosti, je pa tudi veliko zaskrbljenih staršev in starejših," odgovarja Šalamun, ki v trgovini pogosto posluša o zelo strašljivih in nevarnih izkušnjah, ki so jim bili izpostavljeni njihovi kupci. "Ljudje so prestrašeni, velikokrat se počutijo nemočne in prepuščene samim sebi, saj se je varnostna situacija v Ljubljani zelo poslabšala, še posebej za ženske," ocenjuje Šalamun in dodaja, da je veliko njihovih kupcev prestrašenih in jeznih staršev, ki so svoje otroke poslali na šolanje v Ljubljano. 

Solzivci so v različnih velikostih in oblikah.
Solzivci so v različnih velikostih in oblikah.FOTO: Shutterstock

Solzivec lahko kupi in uporablja le polnoletna oseba

Glede na obstoječo zakonodajo lahko obrambne spreje in paralizatorje kupi vsak polnoletni državljan Republike Slovenije. Ob nakupu mora predložiti
osebni dokument, prodaja pa se vpiše tudi v register, pojasnjuje Šalamun. Nemalokrat zato mladoletnim otrokom solzivec kupijo kar starši, čeprav ga mladoletne osebe, ki ga glede na zakonodajo ne smejo imeti pri sebi, niti ga ne smejo uporabiti.

Razkrivamo podatke Policije: ali so ženske v Sloveniji varne?
Preberi še
Razkrivamo podatke Policije: ali so ženske v Sloveniji varne?

Učinkovanje solzivca ravno dovolj za odvrnitev napada in pobeg

Če razmišljate o nakupu pripomočka za samoobrambo, vam Šalamun priporoča nakup solzivca. Zakaj? "Zaradi svoje praktičnosti, učinkovitosti in enostavne uporabe. Solzivci imajo domet tri do pet metrov, kar je pomembno, da storilca ne spustiš na doseg rok. So velikosti, ki je primerna za nošenje v žepu ali torbici, in tako omogočajo takojšnjo uporabo," pojasnjuje Šalamun in dodaja, da vsebina solzivca povzroča izredno draženje oči in ostalih sluznic, zaradi česar storilec ne vidi, je dezorientiran in nezmožen napada. Učinek traja od 15 do 45 minut, kar je dovolj, da se varno umaknemo. "Prav tako je sprej rahlo obarvan, kar pripomore k lažji identifikaciji storilca s strani policije," še dodaja naš sogovornik.

Prva pomoč, če ste bili sami izpostavljeni solzivcu

 

1. Pojdi na odprto območje, kjer je svež zrak. Če je možno, se premakni proti vetru, da zmanjšaš količino solzivca, ki te še vedno dosega.

2. Ne drgni oči, obraza ali kože, saj lahko drgnjenje poslabša simptome in razširi solzivec na druge dele telesa.

3. Sperite oči in kožo. Uporabite čisto vodo ali fiziološko raztopino, da izperete oči. To ponovite večkrat in bodite pri tem nežni.

Sperite prizadeta območja kože s hladno vodo in blagim milom. Izogibajte se uporabi vroče vode, ker lahko vroča voda odpre pore in omogoči solzivcu, da prodre globlje v kožo.

4. Odstranite kontaminirana oblačila takoj, ko je mogoče. Shranite jih v plastično vrečko, da preprečite nadaljnjo kontaminacijo.

5. Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, čim prej poiščite zdravniško pomoč. Solzivec lahko povzroči resne poškodbe, še posebej če pride v oči.

Cena solzivcev je nizka in se po podatkih Šalamuna giblje od 10 do 15 evrov – glede na velikost in tip. Obstajajo pa tudi večji spreji, ki so namenjeni obrambi doma. Njihova cena pa je od 20 do 40 evrov. Vse to lahko kupite tudi pri njih ali v katerikoli drugi trgovini, ki je specializirana za prodajo sredstev za osebno zaščito. "Po najboljših močeh se trudimo, da ljudem zagotovimo zadostno količino sprejev, vsakemo kupcu pa tudi pokažemo pravilno in varno uporabo," dodaja Šalamun.

Če razmišljate o nakupu solzivca, imejte torej v mislih, da kupite takšnega, ki vam najbolj ustreza in je primeren za prenašanje. Solzivci so namreč v različnih velikostih in oblikah, lahko jih prenašate tudi kot del obeska za ključe. Prav tako je pomembno, da po nakupu preberete navodila za uporabo in se poučite o tem, kako solzivec pravilno usmeriti in razpršiti v primeru nevarnosti. Če se boste znašli v nevarni situaciji, ne bo časa za razmišljanje o tem, kako ga pravilno aktivirati, takrat morate hitro in učinkovito odreagirati. 

Varna in zadovoljna - pasica

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493