Zadovoljna.si
Ko vas ob njem postane strah, je čas za nepreklicen konec.

Stop: nasilje nad ženskami

Vas je ob partnerju kdaj strah?

A.K
28. 04. 2020 15.27
0

Vsak si želi partnerskega odnosa, ki bi predstavljal varno zavetje pred vsemi tegobami, ki jih prinese življenje. Razumevanje, predanost, iskrenost in zaupanje so le nekatere od sestavin, ki spremljajo vsak izpolnjujoč odnos. A življenje ni pravljica, zato se kaj hitro zgodi, da nehote pristanemo v zvezi z nekom, ki s seboj niti približno nima razčiščenih stvari. Pojavljajo se nezaupanje, dvomi, izsiljevanja, vzbujanje krivde, nadzorovanje, včasih celo nasilje, čeprav je to precej subtilno. Ko vas ob njem postane strah, je čas za nepreklicen zaključek. Vztrajati v takšnem odnosu? Nikakor ne!

Morda se vam zdi, da vas je odnos spremenil. Da se ne smejite več in da ste postali mali kup nezadovoljstva in zagrenjenosti. Da se v družbi prijateljic nenehno ozirate v pričakovanju, kdaj boste ’po naključju’ zagledali svojega dragega, ki se zadnje čase velikokrat znajde tam, kjer ste tudi vi. Morda celo vaša družina in najbližji prijatelji opažajo, da to niste več vi. To so prvi opozorilni znaki, da ste v odnosu, ki je vse prej kot zdrav. Na svetu je ogromno različnih ljudi in včasih po čudnem spletu naključij naletimo na človeka, ki je na prvi pogled videti pravi princ, gentleman in superman v eni osebi. A po nekaj mesecih se začne kazati, da je bila vse skupaj samo krinka.

V odnosu se vam zdi vse bolj zadušljivo, on pa postaja podoben liku iz kriminalke. Ni to zadosten razlog, da prekinete stike? Da, res je včasih težko, prav zato smo zbrali vse tista vedenja in dejanja, ki so neke vrste alarm. Ne zatiskajte si oči in pravočasno ukrepajte.

Opreza, ko imate v rokah telefon?
Opreza, ko imate v rokah telefon?FOTO: iStock
5 razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih
Preberi še
5 razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih

Znaki, da ste v odnosu s partnerjem, ki presega vaše meje:

– Nezaupanje, ljubosumje, paranoja: Opažate, da vam partner ne zaupa, čeprav za to nima nobenega razloga? V zdravem partnerskem odnosu je zaupanje eden od ključnih dejavnikov, ki pomeni, da osebo spoštujete in verjamete, da ne bi storila nič takšnega, kar bi lahko škodilo odnosu. Ko pa se njegovemu nezaupanju pridružijo še ljubosumni izpadi ali celo paranoične misli, je stvar že zelo resna. Morda na začetku to dojemate kot neizmerno ljubezen, a kmalu se izkaže, da je njegovo vedenje zelo na meji razuma.

– Želi vas izolirati od družine in prijateljev: Morda se bo partner trudil, da vas bo skušal oddaljiti od ljudi, ki jih imate najraje. To bo počel z izsiljevanjem in izmišljevanjem zgodbic, če pa boste s kom že zmenjeni, vas bo skušal prisiliti, da spremenite načrte. Kritiziral bo vaše prijatelje in družino in si vas skušal prilastiti.

– Igra na karto krivde: Nadzor je pogosto povezan tudi z vzbujanjem krivde. Takšen partner bo svojo ljubezen uporabljal kot sredstvo za dosego cilja. Očital vam bo, da vas ima neskončno rad in da se vi zanj ne trudite dovolj. Gre za neke vrste subtilno izsiljevanje, s katerim želi priznanje vaše ljubezni oziroma potrditev, da vam ni vseeno.

– Elegantna manipulacija: Vzbujanje krivde in manipulacija hodita z roko v roki, le da je včasih ta še bolj nevidna. Uporablja namreč načelo povratne psihologije, ki pomeni, da vi mislite, da ste sami prišli do neke odločitve, v resnici pa ste bili v to prisiljeni, ne da bi se tega zavedali. Nekateri so v tem pravi mojstri, pri svojih veščinah pa uporabljajo igranje na čustva prek krivde, jeze, žalosti, strahu – vse, da vas le prepričajo o svojem.

– Živčni ste, ko … Če se vam dogaja, da partnerju težko poveste za novico, za katero slutite, da bi ga utegnila spraviti v slabo voljo, to ni dober znak. Lahko je to vaše napredovanje, večer s prijateljicami, vikend s prijateljicami in podobno. To so običajne stvari, ki partnerja izključujejo, a le za kratek čas, kar pa je dovolj za njegov čustveni izbruh. To so lahko očitki, solze, jeza, izsiljevanje. 

'Zagrozil mi je, da me bo polomil, če mu bom delala sramoto'
Preberi še
'Zagrozil mi je, da me bo polomil, če mu bom delala sramoto'
Morda vam je skušal vdreti v računalnik?
Morda vam je skušal vdreti v računalnik? FOTO: iStock
– Prepričuje vas: Če mu kdaj navržete, da je preveč posesiven in da vas nadzira, bo storil vse, da vas prepriča o nasprotnem. Verjetno vam bo očital, da pretiravate, da si vse skupaj le domišljate in da ste pravzaprav ’nori’. Gre za resno obliko čustvenega nasilja, ki ga pod nobenim pogojem ne smete dopuščati.

– Si želi skupen Facebookov profil? Če nekdo hoče skupen profil na družbenih omrežjih, je to pogosto zato, ker ne želi, da bi mu karkoli skrivali. Ali pa celo zahteva, da mu zaupate svoja gesla in dostope do profilov in elektronske pošte. "Samo za primer, če bi bilo kdaj treba," po navadi blaži svoje nenavadne želje. A to je resen poseg v zasebnost posameznika. V zdravem odnosu morajo biti upoštevane in spoštovane zdrave meje in neodvisnost obeh partnerjev.

– Vohljanje po vaših osebnih stvareh: Znak nezaupanja in preseganja meja je tudi brskanje po vaših osebnih stvareh. Če ste ga zalotili, kako stika po žepih vaše jakne, brska po planerjih ali celo računalniku, je to znak, da se želi dokopati do nečesa, vas preverja ali enostavno želi imeti pod nadzorom. To pa v nobenem primeru ni sprejemljivo.

V odnosu niste zato, da bi trpeli, zato obvezno poiščite pomoč, če jo potrebujete. To so lahko prijatelji, sestra, brat, mama, oče. Kdorkoli, ki mu zaupate.
V odnosu niste zato, da bi trpeli, zato obvezno poiščite pomoč, če jo potrebujete. To so lahko prijatelji, sestra, brat, mama, oče. Kdorkoli, ki mu zaupate.FOTO: iStock

– Čustveno ali fizično izsiljevanje: Ko v odnosu poleg nenehnega nadzora pride še do čustvenega ali celo fizičnega nasilja, je čas nepreklicen odhod. V življenju zares ne potrebujete nekoga, ob katerem bi se počutili žrtev.

– Vas je zaradi njegovega vedenja strah? Morda ste v odnosu doživeli že toliko slabih stvari in se še kako zavedate, da morate prekiniti zvezo, pa si kar nekako ne upate. Bojite se njegovega odziva, saj nikoli ne veste, česa je zmožen. Recite stop takšnemu življenju v terorju in pogumno prekinite vajin odnos. Če potrebujete pri tem pomoč, se obrnite na prijatelje, družino ali katero od organizacij, ki se ukvarja s tovrstno problematiko.

''Moj fant ne ve, kaj bi rad od mene.''
Preberi še
''Moj fant ne ve, kaj bi rad od mene.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493