Zadovoljna.si
odnosi

Osebna rast in odnosi

5 razlogov, zakaj pari ostajajo skupaj tudi, ko niso več srečni

N. Č., Zadovoljna.si
22. 11. 2023 05.00
0

Žal ni redko, da ljudje ostanejo v zvezi, ki jim ne ustreza več. Včasih je oditi veliko težje, kot ostati, tudi v razmerju, ki nas ne osrečuje več – razlogi za obstanek pa so skoraj vedno povsem napačni. Nekaj najpogostejših razkrivamo v nadaljevanju.

Odločitev ostati ali oditi se lahko v nekaterih primerih spremeni v pravo dilemo. Seveda so včasih razlogi, zakaj zveza nima več prihodnosti, povsem očitni, spet drugič se nam zdi, da gre zgolj za malce težje obdobje in da bo kmalu spet vse po starem. 

Kdaj je čas, da se razidemo?

Strokovnjaki pravijo, da bi se morali raziti, če se vedno znova pojavljajo isti konflikti in prepiri ter če vaš partner nikoli noče podpreti zadovoljevanja vaših potreb. Zdrav odnos zahteva dve osebi, ki si zares želita, da zveza uspe in sta pripravljeni zadovoljiti potrebe druga druge.

To so temelji zdravega partnerskega odnosa
Preberi še
To so temelji zdravega partnerskega odnosa

Zakaj ostati v razmerju?

Po drugi strani – ko smo v razmerju dolgo časa, je možno, da bomo poskušali najti razloge, zakaj bi ostali, čeprav je vsem okoli nas jasno, da naš partner ni za nas. Identificirali smo nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih ostajamo v razmerju, ki že dolgo ne služi več svojemu namenu.

Marsikatera med nami je že vztrajala v odnosu, ki ni vodil nikamor, zgolj zato, ker ji ni prijetno, ko je sama.
Marsikatera med nami je že vztrajala v odnosu, ki ni vodil nikamor, zgolj zato, ker ji ni prijetno, ko je sama. FOTO: Adobe Stock

Ne znaš biti sama

Nekateri ljudje občutijo tesnobo, ko niso v razmerju, zato pogosto skačejo iz enega razmerja v drugega ali ostajajo v razmerjih, čeprav v njih niso srečni. Če ste tudi same opazile, da ne znate biti same, je skrajni čas, da začnete delati na svojih težavah – najbolje s pomočjo psihologa.

Mnogi strokovnjaki s področja odnosov so prepričani, da bi vsaka oseba morala biti samska na neki točki v svojem odraslem življenju, saj se tako lahko veliko naučimo o sebi, svojih željah in potrebah. To je čas, ki nam daje distanco in jasnost, ki ju potrebujemo, da resnično spoznamo samega sebe, pa tudi, da trdno definiramo, kaj želimo od našega bodočega partnerja.

Prijateljstvo z bivšim? To pravijo Slovenci!
Preberi še
Prijateljstvo z bivšim? To pravijo Slovenci!

Finančno ste odvisne od njega

Če vajino razmerje ne uspeva, vendar obožujete varnost, morda celo luksuzno življenje, ki vam ga ponuja, potem se morate zavedati, da to preprosto ni dovolj dober razlog, da ostanete. Namesto tega se morate osredotočiti na to, da postanete neodvisne in finančno stabilne tudi same. 

V teh primerih je pogosto v igri izsiljevanje, kar vsekakor prištevamo pod zlorabo v partnerskemu odnosu. Takega toksičnega vedenja se je treba zavedati, in v kolikor ga opazite, čim prej poiskati pomoč.

Partner, ki vam odreka zaslužena sredstva, želi prevzeti nadzor in dominirati nad vami, vzrok za to pa je lahko tudi lasten strah ali tesnoba pred izgubo denarja.

Morda ste od partnerja finančno odvisne in je zato še toliko težje oditi.
Morda ste od partnerja finančno odvisne in je zato še toliko težje oditi. FOTO: AdobeStock

Skupaj ste že zelo dolgo

Še težje je prekiniti zvezo, ki traja več let ali celo desetletij, a tudi če sta skupaj že zelo dolgo, to še ne pomeni, da ste v zvezi srečni. Pogosto se zgodi, da par nekako obtiči na neki točki, to pa lahko traja tudi več let, in kljub temu, da se v nekaterih primerih iskrica znova vname, obstajajo primeri, ko izhoda ni, zato je partnerju v takih primerih preprosto treba pomahati v slovo. Navsezadnje lepa skupna preteklost ne zagotavlja nujno lepe prihodnosti.

'Odnosi bi morali uspevati, ne pa stagnirati,' pogosto pravijo strokovnjaki. Gre za stavek, ki si ga je vredno vzeti k srcu. 

Ljubezen ima pet stopenj, vse se zaplete pri tretji
Preberi še
Ljubezen ima pet stopenj, vse se zaplete pri tretji

Še vedno ga imate rade

Ljubezen je sestavina, brez katere zveza ne more uspeti, a po drugi strani – ljubezen včasih ni dovolj. Odnos zahteva nenehno delo ter vlaganje energije, časa in truda. Poleg tega je za dobro in uspešno zvezo ključno, da sta partnerja kompatibilna in se znata pogovoriti in uskladiti, sploh ko so v igri pomembna vprašanja. 

Tekom življena se vsi spreminjamo in pogosto se zgodi, da se partnerja s časom oddaljita drug od drugega, ne želita si več enakih stvari, nimata več enakih ciljev in vizije za prihodnost, lahko pride celo do nezvestobe.

Kljub temu, da ni nič narobe s tem, da ima vsak od vaju svoje interese in zanimanja, se morata strinjati vsaj o pomembnih stvareh ter uskladiti vrednote in prioritete, ki vodijo vajino življenje. Zelo pomembno je na primer vprašanje o otrocih – si jih želita oba, ali si jih želi samo eden?

Še vedno ga imate rade, a včasih ljubezen ni dovolj.
Še vedno ga imate rade, a včasih ljubezen ni dovolj.FOTO: Adobe Stock

Nočeš mu zlomiti srca

Empatične osebe imajo velik problem, ko se znajdejo v situaciji, ko morajo narediti prvi korak ali povedati nekaj, kar bi drugega lahko prizadelo. Lepo od vas, da vam je mar za čustva drugih ljudi, vendar morate razumeti, da včasih je preprosto treba sebe postaviti na prvo mesto. 

Namesto da ostajate v razmerju, ki več kot očitno ne vodi nikamor, poskusite najti čim manj boleč način, da partnerju sporočite svojo odločitev. Bodite iskreni, a nežni. 

Pomembno je, da izberete pravi trenutek in svojemu skorajšnjemu bivšemu partnerju dovolite, da pokaže, kako razburjen ali prizadet je, vendar je prav tako pomembno, da vztrajate pri svoji odločitvi kljub njegovi burni reakciji. 

Uprite se skušnjavi, da bi vzeli toksičnega partnerja nazaj
Preberi še
Uprite se skušnjavi, da bi vzeli toksičnega partnerja nazaj

Razhodi niso ne lahka ne prijetna izkušnja, a so včasih edina prava odločitev.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Razhod je še toliko težji za empatične osebe, ki partnerja ne želijo prizadeti.
Razhod je še toliko težji za empatične osebe, ki partnerja ne želijo prizadeti.FOTO: Adobe Stock
To so znaki, da je čas, da ga izpustite
Preberi še
To so znaki, da je čas, da ga izpustite
5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim
Preberi še
5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375