Zadovoljna.si
par

Odnosi

Zlata pravila, ki jih upoštevajo srečni pari

V.H.
12. 02. 2021 07.57
0

Zaljubiti se ni težko in prav vsi poznamo prijetne občutke: od vznesenosti, metuljčkov do začetnega navdušenja nad partnerjem. Takrat mislimo, da bomo skupaj ostali za vedno, vsaj dokler nas smrt ne loči, a v resnici nas že prej ločijo čisto druge stvari. Ste se kdaj vprašali, zakaj nekaterim vseeno uspe? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Živela sta "srečno" do konca svojih dni, se sliši lepo, a nikoli ni vse samo lepo, saj sta se za svojo ljubezen morala truditi. To pomeni, da sta v skupnem življenju gradila odnos, ki zmore premagati vsakršne ovire, pri tem sta se učila, si kakšno napako tudi oprostila, predvsem pa sta si oba želela – ljubiti drug drugega ... Tudi po tem, ko so odleteli metuljčki.

Zlata pravila za ohranjanje ljubezni 

Svojega partnerja si lahko izberemo iz najrazličnejših razlogov, na katere vpliva mnogo stvari, od našega družinskega okolja, potreb, naučenih vzorcev, predstav, telesne privlačnosti in še in še. A ne glede na to, kaj je v ozadju naše izbire, moramo vedeti, da uspešni pari zavestno ohranjajo svojo ljubezen. Pri tem pa so jim v pomoč zlata pravila, ki bi jih morali poznati vsi, ki si želijo kakovostnih in dolgotrajnih odnosov.

Vsak dan se odločite za svojega partnerja.
Vsak dan se odločite za svojega partnerja.FOTO: Dreamstime

Uspešna komunikacija

Najprej smo si bili samo všeč, a brez prave komunikacije ne bomo vzpostavili globljih odnosov s potencialnim partnerjem. Komunikacija deluje podobno kot gorivo, ki poganja par naprej, a jo moramo vedno znova dolivati, da ne obstanemo na mrtvi točki.

Poglablja odnos

Ima pomembno vlogo v vsakem odnosu, saj z njo naše odnose premaknemo od površinskih do tistih, kjer se spoznavamo in razkrivamo. Šele takrat ugotovimo, ali si želimo biti z osebo v resnem odnosu ali bomo ostali pri temah o lepem vremenu, opravkih, delu in podobno.

Rešuje konflikte 

Konflikte situacije, ki so sestavni del odnosov, bomo lažje premagovali, če smo sposobni odkritega pogovora, v katerem iščemo optimalne rešitve. Če jih ne bomo reševali, se bodo le kopičile v obliki zamer in nas postopoma odtujile. Pri tem je ključnega pomena, na kakšen način komuniciramo, po možnosti iz oči v oči. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da se pogovarjamo z nekom, ki ga ljubimo in spoštujemo, ne glede na to, kako smo razburjeni ali jezni.

Kakšen je recept za dolgo in srečno ljubezen?
Preberi še
Kakšen je recept za dolgo in srečno ljubezen?

Podobne vrednote

Vrednote ponotranjimo skozi socializacijo in pomembno vplivajo na to, kako gledamo na življenje, kakšne navade imamo, verska prepričanja, kaj pričakujemo od partnerja, odnosa in še in še.

Ujemanje v določenih vrednotah

Če ne delimo ključnih vrednot, še posebej na področju partnerskega odnosa ali življenjskega sloga, bomo težje vzpostavili odnos, kot si ga želimo. Vrednote, ki so nam pomembne, se sicer lahko razlikujejo od para do para, a v dvojini imajo večji potencial tisti, ki delijo skupne.

Ne zmanjšujemo pomena vrednotam, ki so nam pomembne

Na začetku se pogosto zgodi, da smo pripravljeni narediti marsikaj, da bi nam uspelo, a vseeno ta vse, ne sme biti vse. Ne bo pomagalo, če se bomo svojim vrednotam odpovedali, jih zamenjali le za to, da bi ugajali partnerju, saj bomo sčasoma le nezadovoljni v umetno ustvarjenem odnosu.

Skupne stvari vaju bodo še dodatno povezale.
Skupne stvari vaju bodo še dodatno povezale. FOTO: Dreamstime

Skupni interesi in cilji 

Zaželeno je, da skupaj preživimo čim več časa, kar spodbuja občutke navezanosti, a vseeno je tudi pomembno, kako preživljamo skupni čas.

Interesi

Na podlagi skupnih interesov bomo z veseljem delili skupne trenutke, kar bo le še okrepilo razmerje. Skupne aktivnosti, izzivi, dogodivščine, hobiji … Vse to dviguje temperaturo v vsakem razmerju in vaju še dodatno povezuje.

Ti pari so zelo strastni, čustveni, lahko tudi bojeviti
Preberi še
Ti pari so zelo strastni, čustveni, lahko tudi bojeviti

Skupna pot do cilja

Partnerja sta lahko prava ekipa, če imata skupni cilj in na poti do njega medsebojno sodelujeta, ustvarjata in gradita, ker si želita skupne prihodnosti. Zavezanost uresničevanju skupnih načrtov spodbuja pripadnost in zvestobo, zato je dobro, da imamo nekaj, h čemur stremimo, pa naj si bo to ustvarjanje skupnega doma, družine, podjetja in tako naprej.

Trud za partnerja

Drobne pozornosti, ki dajo partnerju vedeti, da nam je mar, so veliko več kot samo malenkosti, saj spodbujajo zaupanje, bližino in vplivajo na to, kako se v odnosu počutimo, v tem primeru ljubljeno in zaželeno. Partnerja ne smemo imeti za samoumevnega, saj v ljubezni ni garancije, a prav majhna dejanja iz ljubezni jo zagotovo podaljšujejo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493