Zadovoljna.si
Fit do poletja - 2

Šport in zdravje

3 stvari, ki so ključnega pomena za dobro počutje

J.V.
10. 11. 2020 06.00
0

Letošnje leto nam je postreglo s številnimi nepričakovanimi izzivi, zaradi katerih smo bili primorani korenito spremeniti naš življenjski stil. Kljub številnim negativnim posledicam, ki jih je imela pandemija na naša življenja, pa je prinesla tudi nekaj pozitivnega. Sedaj se namreč veliko bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja, ki vključuje telesno aktivnost, zdravo prehrano, bogato z vitamini in minerali, ter skrb za naše duševno zdravje. Gre za tri stebre dobrega počutja in kakovostnega življenja, o katerih smo se pogovarjali z osebnim trenerjem Danielom Jelovičem.

V življenju je ponavadi tako, da ukrepamo šele po tem, ko se je že nekaj zgodilo. To pomeni, da bomo začeli telovaditi in spremenili način prehranjevanja šele po tem, ko nas bo telo jasno in glasno opozorilo, da tako ne gre naprej. In tako je bila tudi pandemija covida-19 za marsikoga budnica, da mora spremeniti svoj življenjski stil, da bo njegov imunski sistem kar se da močen, da bo ohranil svoje duševno zdravje in da ob koncu vsega tega ne bo imel 15 odvečnih kilogramov. Da se sedaj veliko bolj zavedamo, kako pomembna sta zdravje in dobro počutje, ter smo v to pripravljeni tudi nekaj vložiti, se strinja tudi osebni trener Daniel Jelovič. "Seveda! In ne samo to. Mislim, da se tudi šele zdaj zavedamo, da živimo v okolju, kjer je narava le korak stran. In smo za to toliko bolj hvaležni. Upam, da se bomo po končani situaciji vsi bolj zavedali pomena zdravja in gibanja. Da ni to samo nek trenutni trend."

Najboljša vadba za ženske po 40. letu
Preberi še
Najboljša vadba za ženske po 40. letu
Osebni trener Daniel Jelovič
Osebni trener Daniel Jelovič FOTO:

Daniel za ohranjanje dobrega počutja in kvalitetnega življenja izpostavlja tri ključne stebre. To so telo, prehrana in um. "S treningi ter vadbo poskrbimo za vitalnost našega telesa. Ne bom razlagal, da imate posledično več energije ali vam samo sprehod sam poveča produktivnost v dnevu, ker to že veste," pojasnjuje in dodaja: "Vedno poudarim svojim strankam, da s prehrano pohvalimo oziroma pokažemo, kako močno smo se trudili na trening. Hrana je tista, ki bo prikazala rezultate in hkrati zavrla marsikatero bolezen ali pa jo tudi povzročila." In medtem, ko se vsi zelo dobro zavedamo tega, da bomo morali za fit telo poskrbeti za telesno aktivnost in zdravo prehrano, pa pogosto pozabljamo, da je velik del našega uspeha odvisen tudi od našega duševnega zdravja. "Vsi se zavedamo, da se vse skupaj začne v naši glavi. Ne govorim samo o disciplini in vztrajnosti. Govorim o tem, da imate razbremenjene misli, govorim o stresu in konstantnem pritisku, ki nam ga novodobno življenje nudi. Že pred korono. Služba, družina, finance in tako naprej. Zato je treba poskrbeti za svoj Um. Meditacija in uravnavanje stresa je nekaj, česar bi se mogli vsi naučiti."

Vzemite si 5 minut za razgibavanje telesa med delovnikom

Dolgi delovniki, družina, hiter tempo življenja ... Pomanjkanje časa je res priročen izgovor, a dejstvo je, da marsikdo enostavno ne najde toliko časa zase, kot bi si ga želel. V tujini je zaradi ur, ki jih preživimo na delovnem mestu, tako vedno bolj priljubljeno, da se že med službo poskrbi za razgibavanje telesa. "Sam vseeno menim, da so prioritete tiste, ki narekujejo, komu in čemu bomo posvečali svoj čas. A glede na to, da so delovniki daljši in bi lahko trdili, da tretjino življenja preživimo v službi, bi ravno take zadeve morali vsi vključiti v svoja podjetja. Na takšen ali drugačen način. Tujina to prakticira že kar nekaj časa in dokazano izboljšuje ne samo kakovost življenja zaposlenih, ampak tudi celotno poslovanje podjetja," meni Daniel in svetuje, da ne glede na to, ali delate od doma ali hodite v službo, poskušate kar za pisalno mizo narediti nekaj vaj. "Prekomerno sedenje prinaša kar nekaj kroničnih sprememb pri naši drži in tudi počutju. Zato so aktivni odmori in razmigavanja ključnega pomena."

Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo
Preberi še
Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo
S tem, ko si boste med delovnikom vzeli nekaj minut in razgibali svoje telo, boste naredili več, kot si mislite.
S tem, ko si boste med delovnikom vzeli nekaj minut in razgibali svoje telo, boste naredili več, kot si mislite.FOTO: Dreamstime

S tem, ko si boste med delovnikom vzeli nekaj minut in razgibali svoje telo, boste naredili več, kot si mislite. "Več energije, večja produktivnost, boljša osredotočenost, ekipni duh v podjetju in še in še. Nekaj, kar pa tudi zajema dobrobit vadbe med delovnikom, je ravno optimizacija časa in svojega urnika. Si predstavljate, da vse, kar potrebujete za bolj vitalno in fit življenje, naredite med službo?"  Namreč, čeprav se vedno bolj zavedamo posledic, ki jih ima večurno sedenje na dan na naše telo, še vedno naredimo premalo, da bi preprečili posledice, ki jih bo to na dolgi rok imelo. "Mislim, da se tega zavedamo vedno bolj. A še vseeno ne dovolj. To je nekako tako kot pri zdravniku. Ko nas nekaj zaboli ali ko je nekaj narobe, takrat pokličemo specialista. Na drugi strani pa svoj avtomobil redno servisiramo tudi, če nič ni narobe."

Umirite svoje misli pred pričetkom dneva

Jutra so najpomembnejši del dneva, saj določijo ritem celotnega dneva. Vsi iščemo načine, kako bi bili tekom dneva bolj produktivni, bolj osredotočeni in kako bi imeli več energije. In dejstvo je, da na vse to lahko vplivamo s tem, kako začnemo dan. "Imam kar nekaj uspešnih strank in vsi se poslužujejo jutranjih rutin. Priprava na dan za njih igra ključno vlogo. Od vstajanja, umivanja zob, priprave obleke, jutranjega treninga in do kave pred prvim sestankom. Vse ima svoje mesto v dnevu. In ravno zdaj, ko »lahko« delamo od doma, sta urnik in priprava še toliko bolj pomembna saj nas nihče ne nadzoruje. Od otrok do službe, dejstvo je, da nam dan lahko predstavlja kar velik stres. Različne metode meditacije, joge ali katerega koli sproščanja bodo pomagale pri vašem dnevu."

Meditacija, joga in druge tehnike umirjanja misli so odlični načini, s pomočjo katerih boste lahko svoj dan začeli pravilno. Vzemite si 15 do 30 minut in jih preživite v popolni tišini, pa naj bo to med izvajanjem joge ali za kuhinjsko mizo, medtem ko pijete prvo skodelico kave in razmišljate o dnevu, ki je pred vami. Drugi del jutranje rutine, ki je prav tako zelo pomemben, pa je zajtrk. Ne glede na to, ali ste "oseba, ki zajtrkuje" ali ne, je prvi dnevni obrok eden od ključev, da se pripravite na produktiven dan. Seveda pa je zelo pomembno tudi to, kaj si za zajtrk privoščite. "Preden se lotimo zajtrka, imam en trik, ki ga sam uporabljam glede poseganja po hrani in grickanja. Gre nekako takole: Če čokolade ni doma, ne more ta čudežno pristati v mojih ustih," svetuje Daniel. "Zajtrk naj vsebuje dovolj beljakovin, saj nas te konkretno nasitijo. Pazite prosim na kalorični vnos, ki ga lahko hitro povečamo na račun »zdrave in kalorične« prehrane. Naj vsebuje tudi kakovosten vir maščob in seveda ogljikovih hidratov."

Jutra so najpomembnejši del dneva, saj določijo ritem celotnega dneva.
Jutra so najpomembnejši del dneva, saj določijo ritem celotnega dneva. FOTO: iStock

Kako se izogniti zaspanosti po kosilu?

Najtežji del delovnika so za marsikoga ure po kosilu, ko se nam začne zehati, koncentracija nam močno pade in pisarniški stol bi najraje zamenjali za posteljo. Na to, kako zaspani bomo postali po kosilu, ima zelo velik vpliv hrana, ki jo pojemo za kosilo. "Veliko vlogo igra predelana ali nepredelana hrana. Saj poznate tisto hitro, težko ter mastno hrano? No, zaradi tega lahko tudi zaspite za delovno mizo. Naj bo hrana polna hranil, dodajte zelenjavo in seveda spijte dovolj vode. Z energijo pa vas bo napolnilo tudi nekajminutno razgibavanje." 

Premalo se zavedamo vpliva, ki ga ima predelana hrana na naše telo in počutje in da poseganje po zdravi in uravnoteženi prehrani ni pomembno le, kadar si želimo izgubiti kakšen kilogram. Izboljšalo se bo vaše splošno počutje, imeli boste več energije, sredi delovnika se vam ne bo več zehalo, bolj boste produktivni in posledično tudi uspešnejši. Kar pa seveda ne pomeni, da morate imeti slabo vest, ko se občasno pregrešite. "Hrana je bila vedno zatočišče in tolažba, ko smo pod stresom in tega nam trenutno res ne manjka. In ponavadi posegamo po sladkorju in drugi nezdravi prehrani. Kako prekiniti ta začaran krog? Kljub temu, da sem strokovnjak na področju vadbe in prehrane, ter vem, kaj je dobro in kaj ne, še vseeno posegam po sladkorju in »nezdravi prehrani«. Ker s tem ni nič narobe, če se tega poslužujete redko. Bolj bi se osredotočil na izvor, ki sproži to željo. Pri večini je to stres ali dolgčas. Zato se moramo naučiti uravnavati stres ter ga tudi prepoznati."

"In ravno zato smo se povezali strokovnjaki s področja telesa, uma in prehrane ter ustvarili edinstven celostni program za izboljšanje počutja. Gre za prvi tovrsten projekt v Sloveniji, ki se celostno ukvarja z izboljšanjem mentalne in fizične kondicije. Cilj projekta je, da dvigujemo nivo zadovoljstva zaposlenih v slovenskih podjetjih," pojasnjuje Daniel Jelovič. Gre za programe, ki so v tujini, predvsem v ZDA, že na voljo. Seveda pa je program primeren tudi za posameznike, ki v vsakodnevnem hitrem tempu ne najdejo časa ali volje, da bi se sami lotili izboljšanja počutja na različnih telesnih nivojih, in potrebujemo pomoč in vodstvo strokovnjakov. "Naj povem, da smo vse skupaj še nadgradili, in sicer smo za vse, ki sodelujejo v programu, naredili online skupnost, v kateri naši strokovnjaki pripravljajo vadbe v živo, na voljo so vam novi, okusni recepti, meditacije za sprostitev ali dvig energije, pilates  ... Skratka, poskrbljeno je za vse," za konec pojasni Daniel. 

Zato je dobro uživati proteinske šejke
Preberi še
Zato je dobro uživati proteinske šejke
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493