Zadovoljna.si
Tampon

Šport in zdravje

4 stvari, ki se zgodijo, če ne zamenjate tampona

J.V., N. Č.
31. 10. 2023 05.00
0

Verjetno se je vsaki od vas že kdaj zgodilo, da je pozabila zamenjati tampon in se nato v paniki spraševala, kaj je najhujša stvar, ki se zaradi tega lahko zgodi. K sreči v večini primerov ni nič hujšega, kljub temu pa naj to ne postane vaša navada.

Skrb za svoje zdravje je ključnega pomena, zlasti ko gre za intimno higieno. Ena od pogostih praks med ženskami je uporaba tamponov med menstruacijo

Čeprav so tamponi učinkovito orodje za obvladovanje menstruacije, je ključno, da se zavedamo pravilne uporabe in pomena rednega menjavanja. "Po vsej verjetnosti se ne bo zgodilo nič hujšega, če predolgo pustite tampon," pravi profesorica in ginekologinja Mary Jane Minkin in opozarja, da se takšnim situacijam kljub temu, če se le da, izognemo.

V nadaljevanju bomo raziskali, kaj se lahko zgodi, če ne zamenjamo tampona pravočasno. Osredotočili se bomo na 4 glavne stvari, ki se v tem primeru zgodijo najpogosteje, to pa so izsušenost, neprijeten vonj, okužba in uhajanje. 

6 največjih napak pri uporabi tamponov
Preberi še
6 največjih napak pri uporabi tamponov

1. Izsušenost

Ko ste se spomnile, da vaš tampon že uro ali več preveč vpija kri, je ena od najpogostejših posledic lahko izsušenost vagine. "Če tampon predolgo pustite, lahko tkivo, ki ga obdaja postane izsušeno, kar lahko povzroči nelagodje," pravi Minkinova in dodaja, da v takšnih situacijah tampon vsaj za nekaj časa zamenjajte s higienskim vložkom. Pomagate si lahko tudi z lubrikantom, da ponovno navlažite predel in olajšate nelagoden občutek. 

2. Neprijeten vonj

Kadar ženske pozabijo na tampon in morajo za odstranitev obiskati zdravnika, je ponavadi prisoten zelo močan in neprijeten vonj, ki mnoge spominja na vonj po ribah. Kri sama po sebi ne smrdi, kadar pa pride v stik z bakterijami v telesu, se razvije vonj. Dalj časa, kot je tampon v vas, več bakterij je pristonih in močnejši je vonj. 

Nikar ne pozabite na menjavo tampona!
Nikar ne pozabite na menjavo tampona!FOTO: Profimedia

3. Okužba

Z zdravstvenega vidika in sodeč po navodilih uporabe tampona ni treba menjati po vsaki uporabi stranišča, a je zaželeno. Vrvica tampona se namreč med uriniranjem in tuširanjem zmoči in zaradi tega lahko postane prenosnik bakterij. Ne glede na to, ali je tampon že dosegel svoj maksimum vpijanja krvi ali ne, ga je potrebno nujno na nekaj ur zamenjati z novim. Zaradi vlage in telesne toplote namreč to hitro postane odlično mesto za razvijanje bakterij. Dalj časa je notri, večja je možnost okužbe. Tampon zato menjajte na 4 do 6 ur.

4. Uhajanje

Če ste na zamenjavo tampona pozabile na dan, ko je vaša menstruacija močna, potem lahko pričakujete, da uhajanje krvi. Poleg tega lahko opazite tudi rjav izcedek, če ste isti tampon nosile več kot 12 ur. Starejša kot je menstrualna kri, temnejši bo njen odtenek. 

Po 9 dneh končno odstranila tampon in doživela šok
Preberi še
Po 9 dneh končno odstranila tampon in doživela šok

Pravilna uporaba tamponov med menstruacijo je torej ključna za ohranjanje zdravja in udobja žensk. Nezamenjani tamponi lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav, vključno z okužbami in sindromom toksičnega šoka, zato je zelo pomembno, da si vzamete čas za redno menjavo tamponov, sledite navodilom proizvajalca, ter prisluhnete svojemu telesu. 

Če se pojavijo nenavadni simptomi ali nelagodje, se posvetujte s svojim zdravnikom

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Nikar ne pozabite na menjavo tampona!
Nikar ne pozabite na menjavo tampona!FOTO: iStock
Kako jesti in telovaditi med, po in nekaj dni pred menstruacijo?
Preberi še
Kako jesti in telovaditi med, po in nekaj dni pred menstruacijo?
Nasveti za lajšanje menstrualnih krčev
Preberi še
Nasveti za lajšanje menstrualnih krčev

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375