Zadovoljna.si
Hoja - 1

Mesec dobrega počutja

5 razlogov, zakaj bi morale danes na sprehod

J.V.
13. 03. 2021 06.00
0

Če bi se tudi ve rade v svojem telesu počutile bolje in izgubile nekaj odvečnih kilogramov, a nimate časa in denarja za obiske fitnesa, potem je hoja odlična izbira telesne aktivnosti. Poleg tega, da prispeva k boljšem počutju, zmanjšuje stres in povečuje energijo, ima hoja tudi številne druge pozitivne učinke, zaradi katerih bi morale današnje popoldne izkoristiti za dolg sprehod. Če se povzpnete na bližnji hrib pa še toliko bolje!

1. Zaradi hoje boste srečnejše

Gibanje na svežem zraku v trenutku izboljša razpoloženje in hoja naj bi dokazano pomagala pri premagovanju negativnih čustev in depresije. Raziskovalci so ugotovili, da že 30 minut hoje ali lahkotnega teka trikrat na teden drastično izboljša razpoloženje in dvigne nivo energije. Če je za vami torej slab dan, je sprehod v naravi točno to kar potrebujete!

Vsaj tolikokrat na teden bi morale telovaditi 45 minut na dan
Preberi še
Vsaj tolikokrat na teden bi morale telovaditi 45 minut na dan

2. Hoja zmanjšuje stres

Hoja deluje antistresno in pomirjujoče, saj po tridesetih minutah hoje telo začne izločati serotonin oziroma hormon sreče in endorfine. Ljudje, ki hodijo so pod manjšim stresom. Gibanje namreč vpliva na hormon kortizol, ki je najbolj pomemben stresni hormon in ima kopico negativnih učinkov na telo. Visoka raven kortizola povzroča kronično utrujenost, vpliva na imunski sistem, vpliva na prebavni sistem in zavira nastajanje serotonina, ki je hormon sreče.

Hoja - 4
Hoja - 4 FOTO: iStock

3. Hoja zbistri vaše misli

Kratek sprehod po napornem dnevu, ko je vaša glava polna misli, ki vas bodo držale pokonci še dolgo v noč, je nekaj najboljšega kar lahko naredite, da zbistrite svoje misli. Zlasti, če se boste odpravile na sprehod v naravo in ven iz mesta. 

4. Pomaga pri hujšanju

Z rekreativno hojo boste brez težav vzdrževale lepo telo, saj hoja krepi in oblikuje mišice. Te sčasoma postanejo bolj prožne in močne. Seveda te spremembe niso opazne po dveh tednih, temveč šele po najmanj treh mesecih redne hoje. Od hoje sicer ne morete pričakovati, da bo prispevala k večji izgubi prekomerne telesne mase, saj z njo ne boste porabile veliko kalorij. Če se boste poleg redne rekreativne hoje odločile tudi za bolj zdravo in manj kalorično hrano, pa je možno, da boste izgubile tudi kakšen kilogram.

6 razteznih vaj, ki jih nujno potrebujete, če sedite za računalnikom
Preberi še
6 razteznih vaj, ki jih nujno potrebujete, če sedite za računalnikom

5. Izboljšuje odnose in spolno življenje

Dolg sprehod ob koncu dneva, na katerega se odpravita skupaj, je odličen način, da skupaj preživita nekaj kakovostnega časa in se pogovorita o vsem, kar se dogaja v vajinem življenju. Nenazadnje pa se za redno hojo lahko odločite tudi zato, ker ta povečuje proizvodnjo spolnega hormona testosterona in s tem lahko prispeva k izboljšanju spolnega življenja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493