Zadovoljna.si
Nožnica

Šport in zdravje

4 razlogi, zakaj imate lahko močno menstruacijo

J.V.
27. 08. 2020 08.18
0

Medtem ko je povsem normalno, da je menstruacija kakšen mesec močnejša, pa bi morale v primeru, da se ta pojavlja že več mesecev zapored ali morda od nekdaj, na zdravniški pregled. Razlogi za močnejšo krvavitev so različni. Lahko gre za težave s ščitnico, hormonsko neravnovesje ali fibroid. Eden od razlogov je lahko tudi endometrioza.

Redna telovadba bo tako pomagala omiliti bolečine.
Redna telovadba bo tako pomagala omiliti bolečine. FOTO: iStockphoto

Občasne spremembe menstrualnega cikla so nekaj povsem normalnega in niso problematične. Zdravniki pravijo, da večina žensk na leto doživi do dva nenavadna menstrualna cikla, ko je krvavitev močnejša in menstruacija bolj boleča. V primerih, ko je to reden pojav, je priporočljivo opraviti zdravniški pregled. Razlogi za močno menstruacijo so namreč različni in v večini primerov pomagajo že manjše spremembe življenjskega sloga, v nekaterih primerih pa je potrebna zdravniška pomoč. Zdravnika je torej treba obiskati, ko menstruacijski cikel traja manj kot 21 dni, več kot 40 dni ali če menstruacija traja dlje kot osem dni. Če vzrok za težave ni nosečnost, je lahko ena od naslednjih stvari:

Napaka, ki jo na morju dela večina žensk!
Preberi še
Napaka, ki jo na morju dela večina žensk!

1. ENDOMETRIOZA

Gre za zelo pogosto bolezen, ki se kaže s prisotnostjo tkiva maternične sluznice zunaj maternične votline. V Evropi ima endometriozo približno 14 milijonov žensk. Najpogostejša je v rodni dobi, kar pomeni, da večinoma prizadene ženske med 30. in 45. letom. Je vzrok za bolečine in neplodnost, bolečina pa je pogosto odvisna od menstruacijskega cikla, ki lahko traja tudi neprekinjeno. Glavni simptom je bolečina – ta se pojavi pri več kot 80 odstotkih prizadetih žensk. Med simptome se uvrščajo tako močne ali nenormalne menstrualne krvavitve. Bolečina se pojavi pred menstruacijo, se stopnjuje in je najmočnejša med menstruacijo, nato počasi izzveni. Simptomi so še: boleči spolni odnosi, krči, izmenjujejo se zaprtja in driske, boleče odvajanje blata, kri v blatu med menstruacijo, boleče uriniranje, medtem ko se lahko kri v urinu pojavi med menstruacijo, kot simptom pa so lahko prav tako težave z zanositvijo. Čeprav dejansko ni načina, s katerim bi lahko preprečili pojav endometrioze, vam do boljšega počutja in življenja z boleznijo lahko pomaga prava izbira življenjskega stila. Redna telovadba bo tako pomagala omiliti bolečine, medtem ko lahko pri lajšanju simptomov pomagajo še akupunktura, joga, masaža in meditacija. 

S sindromom policističnih jajčnikov se v rodni dobi spopada kar 10 % žensk.
S sindromom policističnih jajčnikov se v rodni dobi spopada kar 10 % žensk.FOTO: iStock

2. FIBROIDI

Maternični fibroidi so razrasle celice na maternici, ki niso rakave in ne ogrožajo življenja, povzročajo pa nekatere druge neprijetne simptome. Eden najpogostejših je močna krvavitev, ki se pojavlja pri ženskah med 30. in 40. letom. Na simptome, ki jih povzročajo, lahko vplivate s spremembo prehrane, z redno telesno aktivnostjo, jemanjem kontracepcije in nekaterih drugih hormonskih zdravil. Maternični polipi lahko prav tako zrastejo na sluznici maternice in vplivajo na menstrualni cikel.

Takšen učinek ima na vaše telo seks med menstruacijo!
Preberi še
Takšen učinek ima na vaše telo seks med menstruacijo!

3. SINDROM POLICISTIČNIH JAJČNIKOV

Gre za vodilni razlog neplodnosti, ki lahko privede tudi do nekaterih drugih zdravstvenih težav. S sindromom policističnih jajčnikov se v rodni dobi spopada kar 10 odstotkov žensk, najbolj pogosti simptomi pa so neredne, močne ali izjemno šibke menstruacije. V nekaterih primerih lahko pride tudi do izgube menstruacije. K sreči poznamo zdravila za zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov in številne ženske ob tej diagnozi spremenijo tudi življenjski slog. 

Zaradi hormonskega neravnovesja se pojavi neredna, močna in boleča menstruacija.
Zaradi hormonskega neravnovesja se pojavi neredna, močna in boleča menstruacija. FOTO: Thinkstock

4. TEŽAVE S ŠČITNICO

S težavami s ščitnico se v Sloveniji spopada kar 150 tisoč ljudi, vsako leto pa na novo odkrijejo skoraj 4 tisoč novih primerov bolezni. Nihanje telesne teže, pomanjkanje energije, depresija, izpadanje las, močna in boleča menstruacija, to je le nekaj simptomov, s katerimi se vsak dan soočajo številne pripadnice nežnejšega spola. Najbolj prepoznavni znaki neustreznega delovanje ščitnice so povečan srčni utrip, utrujenost, spremembe razpoloženja, anksioznost ali depresija. Zaradi hormonskega neravnovesja se pojavi neredna, močna in boleča menstruacija, prisotne so lahko bolečine v mišicah in sklepih, mrzle roke in stopala, suha in razpokana koža, krhki nohti in prekomerno izpadanje las. Mnoge ženske so bolezen odkrile zaradi pridobivanja telesne teže kljub zdravemu načinu prehranjevanja ali nezmožnosti izgube odvečnih kilogramov.

4 stvari, ki se zgodijo, če ne zamenjate tampona
Preberi še
4 stvari, ki se zgodijo, če ne zamenjate tampona

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375