Zadovoljna.si
Vadba

Šport in zdravje

10 top vaj za fit postavo do poletja

S.V.
19. 02. 2021 09.32
0

Že vse od januarja mnoge skrbite za telo z različnimi vadbami, s ciljem, da do poletja preoblikujete svoje telo in pridete do želene postave. V tem času se je zagotovo že večina znašla v okoliščinah, ko je bila vadba zadnja stvar, ki bi jo rade počele, in ste se soočile z resnim pomanjkanjem motivacije. Ko bi se raje ulegle na kavč, kot pa da bi oblekle športne pajkice in kratko majico ter odtelovadile 45-minutni program vadbe. Kako do motivacije, razkriva osebna trenerka Hana Verdev!

Hana Verdev, ki ima že več kot 16 let izkušenj iz osebnega trenerstva, pravi, da je strategij, kako najti pravo motivacijo, veliko, najverjetneje toliko kot ljudi, saj smo si različni. Tokrat izpostavlja 4 strategije, med katerimi lahko najdete tisto, ki je vam pisana na kožo:

1. V veliko pomoč vam bo, če pri izzivih niste same. Morda se za aktivnost odločite skupaj s prijateljico ali partnerjem. Tako bosta lahko v trenutkih, ko bo pomanjkanje volje, drug drugega spodbujala. 

2. Velikokrat se za super motivatorja izkaže tudi vadbeni koledar, ki ga natisnete ali izdelate same, nato pa ga nalepite na mesto, kjer ga boste imele ves čas na očeh. Ta vas bo prijazno opomnil, da imate npr. že dva dni prazen kvadratek in da je zadnji čas, da zadnjico dvignete s kavča in se razmigate.

3. Vse prevečkrat se ujamemo v navado, monotonijo, ki ji lahko sledijo naveličanost, dolgčas, padec motivacije  – in takrat je super, če to čim hitreje prekinete. To lahko naredite tako, da spremenite svoj vadbeni režim, zamenjate vaje, morda celo izberete drugo obliko vadbe. Ideje in različne vadbene kombinacije boste našle na YouTubovem profilu Lidl Slovenija. Ključ do ohranjanja motivacij je radovednost, da se vedno poskusite naučiti nekaj novega in s tem premikate svoje meje ter osebnostno rastete. Seveda pa so zelo pomembni tudi jasni cilji – zakaj točno to počnete. Je to boljše počutje, videz, preventiva pred poškodbami? Vse našteto?

4. Mlajše generacije velikokrat navdihujejo fotografije, ki jih vidijo na Instagramu. Konec koncev, zakaj pa ne? Število obiskovalk gora se je zagotovo tudi zaradi tega v zadnjih letih močno povečalo. 

V vadbo vključite vse večje mišične skupine (npr. počep, izpadni korak, sklece ...).
V vadbo vključite vse večje mišične skupine (npr. počep, izpadni korak, sklece ...).FOTO: Arhiv naročnika

Tedenski premor med redno aktivnostjo – da ali ne?

Med redno aktivnostjo si včasih pozabimo vzeti tudi čas za počitek, saj kar naprej mislimo, da bomo padle iz ritma, izgubile kondicijo in zagon za nadaljevanje. Pa ste vedele, da tako kot potrebujemo telovadbo, potrebujemo tudi počitek? "Če na primer 3 tedne telovadite 'na polno', je fino, da je četrti teden milejši, razbremenilen. To ne pomeni, da ležite na kavču ves teden in opazujete, kako dnevi tečejo, ampak greste vseeno na krajši sprehod, naredite lažje raztezne vaje, uporabite valj za samomasažo (ali pa greste celo na pravo masažo, če je že dovoljeno). Predvsem pa poslušajte svoje telo. Sčasoma se naučimo ločevati med 'lenoritisom' in resno utrujenostjo, ko telo potrebuje odmor," svetuje osebna trenerka.

Formula za fit postavo do poletja 

Poletje je pred vrati, zato po spletu marsikatera išče vadbo, ki obljublja fit postavo. Pa obstaja idealna kombinacija, ki ustreza vsaki? Najverjetneje ne, saj imamo različna izhodišča in konec koncev tudi cilje. Nekatere želijo izgubiti kilograme, druge preoblikovati telo. "Vsem namreč ne ustreza vse, ker smo različni, imamo drugačno športno zgodovino, poškodbe, interese, konec koncev tudi možnosti. Magične kombinacije, ki bi ustrezala vsem, najverjetneje ni. Vseeno pa je nekje treba začeti, kajne?" pravi Hana in svetuje, "za začetek je dovolj od 5 do 8 vaj z lastno težo, ki vključujejo vse večje mišične skupine (npr. počep, izpadni korak, sklece ...), potem pa kasneje dodajte kakšno serijo ali vajo več ali pa zamenjate vajo s težjo različico, dodajte rekvizite (npr. velike in male žoge, težke žoge, elastike, uteži ...)." Različne fit izzive tudi po težavnosti najdete v Lidlovi Vitalnici, če kliknete tukaj.

Pred nami so daljši in toplejši dnevi, ki kar kličejo po aktivnostih na prostem, med katerimi je priljubljen tudi tek. Ta je tudi ena od aktivnosti, ki vam bo pomagala do fit postave. Običajno se priporoča tek za ogrevanje, nato pa si vzemite še nekaj minut za izvedbo vaj. Osebna trenerka sicer svetuje, da med zimo ne prekinemo zunanjih aktivnosti, kot je tek, pa vendar če ste imele premor, je za vas pripravila nekaj nasvetov. "Če ste med zimo res malce 'zaspali', bi vam svetovala, da vsaj dva, še bolje tri tedne najprej začnete s hojo (in postopno podaljšujete čas ali pa kilometre), šele nato se postopno lotite teka. Telo namreč zahteva svoj čas, da se prilagodi na obremenitve." V motivacijskem slogu v zaključku Hana doda: "Predvsem pa – ne komplicirajte! Oblecite se vremenu primerno in pojdite opazovat prebujanje pomladi v živo."

Formula za fit postavo pa poleg telovadbe sestavlja tudi uravnotežena prehrana, ki naj vključuje sveže sadje in zelenjavo. Preverite tedensko ponudbo svežega sadja in zelenjave, ki je na voljo na Lidlovi tržnici, in poskrbite, da bodo vaši obroki raznoliki in uravnoteženi, ko boste tam, pa pobrskajte tudi po njihovi ponudbi oblačil za šport in prosti čas

Osvojite Lidlovo kartico v vrednosti 20 €!

Po telovadbi pa nikar ne pozabite izpolniti spodnje prijavnice, saj je z malo sreče lahko Lidlova kartica v vrednosti 20 € vaša!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493