Zadovoljna.si
glukomanan

Šport in zdravje

Je glukomanan čudežna sestavina za hujšanje?

Špela Zupan
08. 05. 2023 07.57
0

Glukomanan pridobivajo iz korenine azijske rastline konjaka in je kot prehransko dopolnilo na voljo v različnih oblikah, v prahu, v moki, v kapsulah. Kakšni so njegovi učinki, je pojasnila diplomirana dietetičarka Zala Mlinšek.

Glukomanan izvira iz Azije. Pridobivajo ga iz korenine konjaka in je kot prehransko dopolnilo na voljo v različnih oblikah, v prahu, v moki, v kapsulah ... Deluje tudi kot sredstvo za zgoščevanje in ga zato dodajajo k jedem, denimo v rezance in tofu, ter tudi pijačam.

"Eno živilo samo po sebi ne dela čudežev," je poudarila diplomirana dietetičarka Zala Mlinšek.
"Eno živilo samo po sebi ne dela čudežev," je poudarila diplomirana dietetičarka Zala Mlinšek. FOTO: Instagram

Učinki glukomanana

Kot naraven in bogat vir vodotopnih vlaknin naj bi ob sicer energijsko omejeni zdravi in raznovrstni prehrani prispeval k hitrejšemu znižanju telesne teže. Je namreč izredno nizkokaloričen, izjemno vpija vodo in vsebuje izjemno veliko vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Spodbujal in podaljševal naj bi občutek sitosti ter posledično pomagal k nižjemu vsakodnevnemu kalorijskem vnosu. Zaradi naštetih lastnosti naj bi med drugim pomagal pri hujšanju, zniževal raven holesterola, uravnaval sladkor v krvi in tudi drugače pozitivno vplival na zdravje in prebavo.

Doslej so njegove pozitivne učinke preverjali v številnih raziskavah. "Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je po pregledu kliničnih študij in raziskav o učinkih uživanja glukomanana izdala strokovno mnenje. V njem navaja, da ima lahko glukomanan vpliv na zmanjšanje telesne mase, vendar le pri prekomerno težkih posameznikih ob hkratni restrikciji kalorij," je povzela diplomirana dietetičarka Zala Mlinšek. Obenem je EFSA ugotovila, "da je bil dokazan tudi učinek uživanja glukomanana na vzdrževanje normalnih koncentracij holesterola v krvi. Vpliv na ostale potencialne vplive, kot so regulacija glukoze v krvi, vzdrževanje normalne črevesne funkcije, zmanjševanje trigliceridov v krvi, pa pri glukomananu zaenkrat še ni bil odobren in dokazan."

Glukomanan glede na analize EFSA torej do določene mere in pri določenih posameznikih lahko prispeva k izgubi nekaj odvečnih kilogramov ob istočasno kalorijsko omejeni prehrani. Prav tako naj bi zniževal holesterol v krvi, medtem ko EFSA drugih blagodejnih učinkov na zdravje doslej (še) ni prepoznala. Uživajo pa ga lahko zdravi odrasli. Previdnost in posvet z zdravnikom se svetuje nosečnicam, doječim materam in bolnikom, ki jemljejo zdravila in/ali imajo zdravstvene težave, bolezni in obolenja.

Maca: superživilo, ki poveča libido in krepi vzdržljivost
Preberi še
Maca: superživilo, ki poveča libido in krepi vzdržljivost
Glukomanan je prehranska vlaknina iz korenine azijske rastline konjak.
Glukomanan je prehranska vlaknina iz korenine azijske rastline konjak. FOTO: Adobe Stock

Uživanje glukomanana

V vsakem primeru se je treba pri morebitnem jemanju držati priporočil in navodil. "Z namenom zniževanje telesne mase se priporoča uživanje trikrat dnevno po gram pred obrokom, z enim do dvema kozarcema vode. Priporočljivo obdobje uživanja je tri do štiri mesece," je obrazložila Zala Mlinšek. Opozorila je tudi na sicer redke, a vendarle možne stranske učinke, "kot so napenjanje, driska ali občutek slabosti. Študije tudi navajajo možno nevarnost pri prekomernem in dolgoročnem uživanju glukomanana, kar je več kot štiri mesece, in ob nezadostnem pitju vode. Zabeleženi so nekateri primeri blokad, največkrat v predelu požiralnika, lahko tudi v črevesju."

Ali je kurkuma res tako zdrava?
Preberi še
Ali je kurkuma res tako zdrava?
Glukomanan dodajajo tudi k hrani in pijačam. Med drugim je denimo glavna sestavina širataki rezancev, ki jih poznamo tudi kot "zero testenine".
Glukomanan dodajajo tudi k hrani in pijačam. Med drugim je denimo glavna sestavina širataki rezancev, ki jih poznamo tudi kot "zero testenine". FOTO: Adobe Stock

Ob vsem se je treba zavedati, da je zdravo hujšanje dolgotrajen proces, ki ne uspe samo po sebi in zgolj zaradi prehranskih ali drugih pripomočkov. (Žal) ni bližnjic in čudežnih prehranskih dodatkov. "Nobeno živilo ni čudežno ali super živilo, ker samo po sebi nima magičnih učinkov na zdravje," je izpostavila Zala Mlinšek. "Čeprav je dokazan vpliv glukomanana na hujšanje ob restrikciji kalorij, se moramo zavedati, da je za dolgoročno vzdrževanje zdrave telesne mase potrebna sprememba načina prehranjevanja. Eno živilo samo po sebi ne dela čudežev," je poudarila.

Glukomanan je torej na splošno varen in učinkovit ob pravilni uporabi z zadosti tekočine, z znižanim kalorijskim vnosom in ob dolgotrajni spremembi prehrane in življenjskega sloga. Pomaga pri izgubi nekaj odvečnih kilogramov in ima ob pravilnem jemanju in odmerjanju lahko nekaj pozitivnih zdravstvenih učinkov. A – tako kot noben drug prehranski dodatek – sam po sebi ne dela čudežev. Za zdravo izgubo telesne teže je potrebna volja v nujni kombinaciji s časom, predanostjo in vztrajnostjo ter spremembo načina življenja, pri čemer so ključni volja, kalorijski deficit, raznovrstna prehrana in nenazadnje telesna aktivnost. 

Indijski trpotec izboljšuje prebavo in pomaga pri izgubi kilogramov
Preberi še
Indijski trpotec izboljšuje prebavo in pomaga pri izgubi kilogramov
Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375